Ondanks de Top 2000 gaat de Harde Honderd gewoon verder! Deze week gaat het weer van hot naar her. Tien nummers van binnen- en buitenlandse bodem, metal en punk, oud en nieuw: in De Harde Honderd gaan ze allemaal door één deur. Check de tracks hieronder en luister op donderdag en zondag weer naar Pinguin Radio.
Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur
Teksten: Lodewijk Hoebens, Thomas Spiekerman en Nieke Frantzen
Ready? Go!
40. Lamb Of God – 512
Om in de kerstsfeer te blijven trappen we de volgende tien af met Lamb of God. Klinkt gelukkig een stuk barmhartiger dan het oorspronkelijke Burn the Priest. De band is duidelijk beïnvloed door het stevige beukwerk van Pantera. 512, afkomstig van het meest recente VII: Sturm und Drang, zorgt voor de vijfde Grammy nominatie. Geschreven door frontman Randy Blythe in cel 512 van een Tsjechische gevangenis. Tijdens een concert in Praag zou Blythe een fan met opzet van het podium hebben geduwd. De zanger heeft veel inspiratie gehaald uit die zware tijd. Niet alleen gaatVII: Sturm und Drang over het onfortuinlijke voorval. In boek Dark Days: A Memoir is zijn kant van het verhaal te lezen. (LH)
39. Incubus – Just A Phase
Na het succes van doorbraakalbum Make Yourself met hits als Drive en Pardon Me zetten de Californische funkrockers en DJ het succes verder met Morning View. Maar liefst vijf singles worden er uitgebracht waaronder Nice to Know You en Wish You Were Here. Wat vooral opvalt zijn de verschillende moodswings van het album. Al neemt de band duidelijk afstand van de nu-metal associatie. Just a Phase begint rustig met een orkest, akoestische gitaar en draaitafels maar wanneer het tempo omhoog gaat is het vooral de machtige stem van Brandon Boyd dat de aandacht grijpt. (LH)
38. Ramones – Sheena Is A Punk Rocker
Joey, Johnny, Dee Dee en Tommy waren de originele Ramones (zonder enige familiebanden overigens). Als Amerikaanse grootvaders van de punkrock brengen ze drie belangrijke albums uit. Rocket to Russia uit 1977 (hét punkjaar bij uitstek) blijkt de laatste plaat tot drummer Tommy wordt vervangen door Marky. De populariteit van de band loopt parallel met die van de New Yorkse club CBGB. Rocket to Russia heeft een groter budget en is volgens Johnny het antwoord op het, in zijn ogen, verschrikkelijke jatwerk van Britse collega’s the Sex Pistols. Bovendien beschouwen ze de Pistols als een schande voor de punkbeweging. Sheena is a Punk Rocker laat horen hoe Joey de toekomst van de punk ziet. (LH)
37. Seether – Breakdown
De Zuid-Afrikaanse Nirvana. Seethers bekendste hit is Broken, een duet met zangeres Amy Lee van de band Evanescence. Maar dat liedje is niet echt representatief voor het verdere geluid van Seether. De band maakt stevige bombastische, grunge veelal met een gruizige, rauwe stem ingezongen. Zang die soms veel weg heeft van Kurt Cobains’ vocalen. Deze track is afkomstig van de plaat Finding Beauty In Negative Spaces uit 2007. Ook leuk om eens op te snorren: de George Michael-cover Careless Whisper. (TS)
36. Alter Bridge – Metalingus
Alter Bridge is veel meer dan Creed met een andere zanger in de persoon van Myles Kennedy. De bandleden creëerden als Alter Bridge een nieuwe en snellere rocksound die raakvlakken heeft met de hardrock van Led Zeppelin (Blackbird) en Guns N’ Roses. Het debuut bevat geen enkele mindere song en had naast mooie ballads als In Loving Memory ook al erg strak stevig materiaal waarvan Metalingus de harde uitschieter is. Latere platen zijn ook uitstekend, maar het debuut blijft formidabel. (TS)
35. Guns N’ Roses – Estranged
Het wat plat gedraaide November Rain bevat natuurlijk enkele schitterende solo’s van Slash. Heerlijk ook om hem in de clip te zien soleren op bergtoppen, naast kerken en dat alles zonder snoer of versterker. Groots en over the top, dat past ook wel bij deze band met grote ego’s. Maar het is ergens wel jammer dat alleen November Rain gezien wordt als het epische nummer. Veel fans zweren namelijk bij Estranged. Nagenoeg even lang qua speelduur, maar Estranged is veel frisser gebleven omdat je het nooit op de radio hoort. (TS)
34. Anathema – Fragile Dreams
Deze band bestaat rondom de broers Cavanagh uit Liverpool en is begonnen als doommetal-formatie. Fragile Dreams is het tweede nummer van Alternative 4 (’98), een album geïnspireerd door het boek Alternative 3 van Leslie Watkins. Bassist Duncan Patterson was zó onder de indruk van het boek dat hij na het verlaten van Anathema een andere band heeft opgericht: Alternative 4. De zang is clean, de muziek melodisch. (NF)
33. Slipknot – (sic)
Wie herinnert zich de negen gemaskerde mannen van Slipknot niet?! (sic) is de tweede track van het self-titled debuutalbum uit 1999, waar ook de singles Wait and Bleed en Spit It Out op staan. Afkomstig uit Iowa, zo ook de naam van hun tweede album (2001), en met een achtergrond in thrash-, death- en black metal. Slipknot heeft destijds absoluut bijgedragen aan definiëring van het genre ‘alternatieve muziek’ eind jaren 90. (NF)
32. Lonely The Brave – Black Saucers
Relatief nieuwe band die hard bezig is een van de grootse rockartiesten van het moment te worden. Vergelijkbaar met Foo Fighters en Biffy Clyro, maar de liedjes van Lonely The Brave zijn wat mysterieuzer. Zanger en songwriter David Jakes staat namelijk niet graag in de belangstelling. Interviews geeft hij niet of nauwelijks en het publiek aankijken of opzwepen is aan hem ook niet besteed. En dat hoeft ook helemaal niet als je zo goed zingt en zulke mooie teksten schrijft. (TS)
31. Textures – Reaching Home
Afkomstig van het ijzersterke album Dualism uit 2011. Deze Nederlandse metalband gaat de hele wereld over en heeft met zanger Daniël de Jongh alweer ruim vijf jaar een goede nieuwe frontman in de gelederen. Hij is een podiumbeest die kan grunten als een uit de kluiten gewassen everzwijn en weet tevens formidabele donker gekleurde cleane zang te produceren. De metal van Textures is daarnaast qua compositie interessant opgebouwd. De meerdere lagen in de songs zorgen dat de muziek blijft groeien. (TS)
Dank voor het stemmen, o.a. Jeroen Koppenol en Roeland van der Velde!
Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify! Je kan ook op YouTube de hele lijst in live versies horen en zien – dit kan hier.
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.