Jawel, het is weer het vertrouwde liedje: de laatste week van het jaar en we zitten volop in de lijstjesmodus. Onze favoriete platen , de beste shows, de tofste foto’s…er komt geen einde aan. En ook nu gaan we vrolijk verder, want sinds we in 2020 besloten de beste Nederlandse albums en EP’s te kiezen, kan het ook in 2023 niet uitblijven. Inmiddels dus vaste prik: de vetste releases uit het harde gitaarlandschap, gekozen uit een behoorlijk immense poll van maar liefst 80 albums en 40 EP’s. 18 redactieleden brachten hun stem uit, en hoe! Want in drie delen presenteren we de komende dagen de 10 beste EP’s en de 20 beste albums van eigen bodem, want er kwam potverdorie weer kwaliteit uit dit jaar. We beginnen dit Hollandsche drieluik daarom met de 10 beste Nederlandse EP’s van 2023, op de voet gevolgd door deel 1 en 2 van de 20 beste Nederlandse albums, gekozen door de redactie. Lees dus gauw verder…

Tekst: Merijn Siben

Het juiste adres voor de lijstjesfreak dus! En in 2023 liep het wel de spuigaten uit qua releases. Van hardcore tot garagepunk, black metal tot noise: er kwam meer dan genoeg uit waar we erg blij van werden, dus danig dat veel krakers het net niet haalden. Zo kreeg de poëtische post-punk van Cashmyra en de groovende hardcore van SWELL zeker een aantal stemmen, maar vallen ze net buiten de Top 10. Ook Boneripper, BHPL, The Super Soakers en een Asbest Boys/Burlers split kwamen dichtbij. Flink wat puzzelwerk dus, maar de uiteindelijke Top 10 mag er zeker wezen! Dus, hoog tijd voor de kick-off met onze favoriete EP’s van het jaar, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem…

Lees en luister ook:
De beste Nederlandse albums van 2023 deel 2: 10 t/m 1
De beste Nederlandse albums van 2023 deel 1: 20 t/m 11
– Het NMTH album van 2023 + individuele jaarlijstjes
– De bruutste shows van 2023
De beelden van 2023: het jaar in live-foto’s
– De 66 hardste hitters van het jaar op Spotify!


10. HOOFS – EP I
Zelfs met EP I zagen we het niet aankomen: HOOFS, de Amsterdamse noise punkers bleek een regelrechte sensatie op Popronde, met behoorlijk intense shows keer op keer. Het doet ons benieuwen wat het volgende hoofdstuk zal zijn voor de rouwdouwers, maar eerst geven we EP I opnieuw maar eens een draai. Een goede weergave van die HOOFS sound:  snerpende riffs, dreigende ritmes en giftige zang. Zoals we het omschreven in onze EP van de Dag rubriek in april:

”Hoor maar eens hoe messcherp die gitaren aanzwellen in Late Bloomer, doorrazend in minder dan twee minuten. Het is de blauwdruk voor de rest van de tracks, met het door een heerlijke baslijn aangedreven Crash die vol roekeloosheid uit de bocht vliegt. Ter conclusie: een erg fraaie EP die voorbij is voor je het weet.”


9. PACESHIFTERS – WHERE THE RIVERS MEET
Tussen het vele touren door, heeft Paceshifters eveneens de tijd gevonden een korte maar krachtige EP te releasen. Where The Rivers Meet is net als langspeler Brand New Plan uit 2021 het antwoord op de vraag: zijn er nog goede rockbands in Nederland? Uitgebracht via Excelsior Recordings, serveert Paceshifters hier een meeslepende drietal songs. Eentje die tegelijkertijd opzwepend en haast zwoel uit de hoek komt, maar instrumentaal toch ook wat dreiging met zich meebrengt, zoals in het venijnige Sirens. Maar ook Runaway Child en Figure It Out mogen er wezen, vakkundige, goudeerlijke rocktracks met karakter. Kortom, een meeslepend alt-rock tussendoortje voor wanneer er wellicht een nieuwe langspeler komt?


8. OSSAERT – OFFERDIER
Wie bij Roadburn aanwezig was, heeft een primeur meegemaakt: het is de enige show die Ossaert live speelde. En volgens multi-instrumentalist P. zal dat ook zo blijven. Hoewel jammer, gezien die show erg intens en indrukwekkend was, blijft er gelukkig nieuwe muziek uitkomen. Met EP Offerdier als het laatste zwartmetalen werkstuk. Black metal die rauw en agressief ten gehore komt, maar toch ook een beklijvende, emotionele atmosfeer met zich meebrengt. Van de hemelse gitaarlijnen in De Lichtkrans en de Waan tot de volle overgave in Het Geschenk en Het Bestaan. Maar wat de band toch ook zo’n spannende toevoeging aan de Nederlandse black metalscene scene maakt, is het experimentele Ritueel I + II, een atmosferisch tussenstuk dat tweeluik dat naadloos op de EP past. Kortom, je oren worden graag geofferd aan het altaar van Ossaert:


7. RITES – NO CHANGE WITHOUT ME
Zeeuwse hardcore at its finest! Jawel, het vlammende vijftal van Rites bracht dit jaar eindelijk de verse nieuwe EP No Change Without Me uit. Met twee interludes en zeven songs goed voor minder dan 14 minuten aan hardcore punk. Een hele fijne 14 minuten, want Rites gaat vol gas met bondige maar effectieve tracks. Zoals we omschreven afgelopen mei:

”Rites weet vaak in slechts een minuut met scherp afgewerkte nummers te komen. Het toepasselijk pittige Echo bijvoorbeeld, waarin frontvrouw Louisa sterk afwisselt tussen agressieve vocalen en meer melodieuze passages. Ook een meer midtempo punkstamper horen we dan weer in Ignorance Is Bliss. Eveneens een uitschieter is Low Love, met diens snedige riff.”


6. MARATHON – MARATHON
Of ze nu in een Melkweg of een bar staan, de sfeervolle post-punk van het Amsterdamse Marathon doet iets met je. Na een uiterst succesvolle Popronde vorig jaar, vervolgde de band het succes met enkele supportshow voor bands als Militarie Gun, Ditz en Deadletter. Niet mis! Maar ook geen straf: de debuut-EP via V2 Records! Een vlammende, memorabele zestal tracks, die van het grimmige Age zo naar de vrolijke baslijntjes van The Company dendert, alles gebracht met een sterk gevoel voor songwriting, zoals we omschreven eerder dit jaar:

”Het is duidelijk dat het post-punk vol gevoel is, die ons de nostalgie naar vroeger, het geleidelijke verlies van de onschuld in onze tienerjaren en de huidige realiteit als volwassene naadloos doen ervaren in twintig minuten. Van de haast vrolijke ritmische uitspattingen in The Company tot de harmonieuze gitaren die heen en weer slingeren in Mosquitoes & Flies, alles klopt en is zorgvuldig gedoseerd.”


5. TERZIJ DE HORDE & GGU:LL – VAN GROND
Op Roadburn 2022 konden we al een volledige set hiervan meepikken: Tilburgse doomgigant Ggu:ll sloeg dat jaar de handen ineen met Utrechtse black metalsensatie Terzij de Horde voor een massale collaboratie. Met Van Grond, uitgebracht via Consouling, is daar een vettige EP uit voortgekomen. We spelen ietwat vals met deze inclusie wel: de helft van de EP bestaat uit de tracks Cheiron en Falter, uitgebracht in 2022, maar zo goed dat ze nog steeds het vermelden waard zijn. Het zijn Poison Arrow en A Robe of Words die de unieke combinatie in kaart brengt. Beiden songs geïnterpreteerd vanuit een drumtrack door de andere band, en het resultaat is moddervet. Poison Arrow alleen al, met die oppermachtige klanken van zanger William van der Voort. Terwijl Terzij de Horde uitblinkt in een verrassend atypische doomsound in het overdonderende A Robe of Words. Kortom, een EP die indruk maakt:


4. NO TURNING BACK – CONQUER
Oef, we hebben het geweten: No Turning Back knalde vorig maand met het toepasselijk getitelde Conquer een stortvloed van een EP de Nederlandse hardcore scene in. Vadsige, groovende hardcore, goudeerlijk en vol passie gebracht. Simpelweg, No Turning Back flikt het hem weer! Zoals Ingmar de band, en tegelijk ook de EP zo treffend omschreef:

”Nu is hardcorepunk natuurlijk sowieso meer dan geschikt om welke frustratie dan ook op weg te stompen, trappen, schreeuwen en krijsen, maar met No Turning Back heb je ook wel de eredivisie van het genre te pakken. Geen andere Nederlandse hardcoreband pakt zoveel respect over de grenzen en de mannen uit Brabant venten dat al sinds 1997 wereldwijd uit.”


3. GGGOLDDD – PTSD
Met het aangrijpende This Shame Should Not Be Mine was het al te horen: GGGOLDDD is een muzikale transformatie ondergaan, maar wel een die de vruchten afwerpt dankzij een unieke benadering en stijl. Die indrukwekkende plaat behaalde eveneens de top 3 van onze lijst met favoriete Nederlandse albums vorig jaar. Na een fraaie show op Soulcrusher en een aanstaande Doomstad show op zondag 10 maart (tickets hier), heeft ook PTSD de aandacht getrokken. Opnieuw een release waar GGGOLDDD het experiment niet schuwt, door naast drie nieuwe songs twee oude tracks in een nieuw jasje te hangen. Op PTSD hoor je niet meer de heavy darkrock van weleer, maar vergis je niet: de atmosfeer en dreigende muzikale uitspattingen zijn nog steeds aanwezig, leidend tot opnieuw een uiterst intrigerende release: 


2. FLUISTERAARS – DE KRONIEKEN VAN HET VERDWENEN KASTEEL I & II
Een beetje valsspelen wellicht, maar op de tweede plek kunnen we maar liefst twee EP’s van Fluisteraars verwelkomen! De black metalband, die in 2020 nog onze lijst met favoriete albums behaalde met Bloem, heeft met het verrassende tweeluik De Kronieken van het Verdwenen Kasteel toch menig snaar geraakt binnen het NMTH team. Van Dromen van de Zon tot aan De Mystiek Rondom de Steen des Hamers, tonen deze EP’s de creativiteit waarmee Fluisteraars hun composities in elkaar knutselt, zo gelaagd en inventief. De twee Kronieken klinken weliswaar rauw en agressief aanvankelijk, maar het duurt niet lang voordat je gegrepen wordt tot het niet meer loslaat. Laat je meeslepen door deel 1 & 2 hieronder:


1. WASTED YOUTH CLUB – FAMILY WEEKEND
Met Ggu:ll en Terzij de Horde hadden we al een aardig unieke collaboratie te pakken, maar Wasted Youth Club deed daar nog een stapje bovenop. Maar liefst zes garagepunkbands uit Nederland deden mee aan FAMILY WEEKEND. Een EP die zes vlammende, unieke tracks teweegbrengt. Wat dacht je van die zweterige post-punkchaos met Bongloard? Of die zinderende samenzang met Rats and Daggers op Tug of War? Family Weekend is een EP waar iedereen een duit in het zakje doet, met eigenzinnige tracks als gevolg, die vooralsnog goed in de lijn van het geheel lopen. Met de meeste stemmen is FAMILY WEEKEND een van de vetste EP’s van het jaar. Zoals we het aangaven in onze review:

”FAMILY WEEKEND is het resultaat van ook daadwerkelijk een weekend schrijven en opnemen, het muzikale instinct volgen en kijken wat eruit komt. Zes snerpende, vlammende songs, bestemd om op het hoogste volume gehoord te worden.”

Een welverdiende nummer 1 dus:


Meer Nederlandse muziek ontdekken? Volg dan nu ons Bruut Nationaal Product, de maandelijks roulerende Spotify-lijst met heavy releases van eigen bodem:Deel dit artikel