cult of luna roadburnVeel nieuwe namen voor Roadburn, waarbij die van het Zweedse Cult of Luna er uitspringt. De post-metalzwaargewichten komen hun album ‘Somewhere Along The Highway’ integraal spelen op het Tilburgse festival. Deze vierde langspeler uit 2006 behoort ook volgens de band zelf tot het meer ongepolijste werk en gaat van post- naar sludge metal. Op donderdag 14 april vieren ze het jubileum van de plaat op Roadburn. De Japanse hardcore-metalband G.I.S.M. keert na een hiaat van 10 jaar terug met hun allereerste show buiten Japan ooit. Verder bevestigd zijn Repulsion, Blood Ceremony, Bang, Naðra and NYIÞ and Grafir, The Body, Full Of Hell, John Haughm, Behold! The Monolith, Chrch, Night Viper, Sinistro en Hair Of The Dog.

Cult Of Luna goes Blair Witch
Somewhere Along The Highway heeft bepaald niet het grootste opnamebudget van de zes platen uit de Cult Of Luna catalogus. Het album dankt de mythische status meer aan de sound en het verhaal erachter: De Zweden sloten zich naar eigen zeggen zeven dagen op in ‘een houten schuur in een Blair Witch landschap’ vlakbij thuisstad Umeå in het weidse noorden van het land. De afgelegen locatie in combinatie met ‘het zien van Wicca vrouwen dansend in de bossen’ en de akoestiek van de schuur zorgde volgens de band voor de perfecte sfeer om de nummers live in te spelen. Somewhere Along The Highway onderscheidt zich in het oeuvre van Cult Of Luna ook door de persoonlijke in plaats van spirituele thema’s, met name ‘de eenzaamheid van de man’ komt aan bod.

Headliners, curator, artist in residence

De headliners van de 20e editie van Roadburn zijn Neurosis, Paradise Lost en Pentagram. De IJslandse black-metalband Misþyrming is artist in residence en Lee Dorrian (o.a. Cathedral, With The Dead) is aangesteld als curator. Twee weken geleden kwam het nieuws dat With The Dead, als onderdeel van ‘Lee Dorrian curates’ en Death Alley (met medeneming van gasten) zijn toegevoegd aan de line-up. De ticketverkoop is gestart via de sites van 013, Ticketmaster en Roadburn.

Roadburn vindt van 9 tot en met 12 april 2016 plaats in en om 013 Poppodium, Tilburg. We spraken Mr. Roadburn Walter onlangs op Buma Rocks nog over ‘De zware taak voor Roadburn om een toonaangevend pioniersfestival te blijven’. Kijk het video-interview.Deel dit artikel