Neurosis RoadburnRoadburn heeft Neurosis en Paradise Lost gestrikt als headliners voor de editie van 2016. De Engelse zanger Lee Dorrian (bekend van Napalm Death, Cathedral en als oprichter van Rise Above Records) zal als curator optreden. Hij vierde met Rise Above de 20e verjaardag op Roadburn 2008 en komt acht jaar later terug om de 013, Main stage in te richten op vrijdag 15 april 2016. Zaterdag de 16e zet Dorrian het Patronaat naar zijn hand onder de noemer Rituals For The Blind Dead. Hij is daarmee de eerste Roadburncurator, die de verantwoording voor twee festivaldagen krijgt. Neurosis speelt op zaterdag 16 en zondag 17 april, Paradise Lost treedt donderdag de 14e al aan.

Neurosis kreeg in 2009 nog de kans om een hele festivaldag in te richten en heeft net als Dorrian een sterke band met het Tilburgse festival voor stoner, psychedelica, doom en ander heavy werk. De Californische band ontwikkelde zich sinds 1985 van hardcore crusters tot toonaangevende post-metal en doom/sludgers. Het optreden van Neurosis op Roadburn 2007 is op plaat uitgegeven en organisator Walter Hoeijmakers mag Steven von Till en Scott Kelly tot zijn kennissenkring en vaste Roadburn-bezoekers rekenen. Het spreekt dan ook bijna voor zich dat de Amerikanen hun 30e verjaardag op Roadburn vieren.

unnamedParadise Lost is geen geregelde gast op Roadburn. De Britten zijn ook al sinds eind jaren tachtig actief en wel een absolute grootheid in het speelgebied tussen gothicrock en doom metal. De band bracht dit jaar nog een nieuw album uit, maar zal zich vooraleerst concentreren op ouder materiaal: Paradise Lost gaat in Tilburg het behoorlijk legendarische tweede album Gothic integraal spelen. De viering van het 25-jarig bestaan van Gothic staat genoteerd als headliner van de donderdag. Daarnaast komen ook nummers van het nieuwe The Plague Within voorbij. Voorproeven van die plaat kan op 7 oktober als de band TivoliVredenburg in Utrecht aandoet.

De 21e editie van Roadburn vindt plaats van 14 tot en met 17 april 2016 in 013 en Patronaat, Tilburg. Meer informatie over: Neurosis op Roadburn, Paradise Lost op Roadburn en curator Lee Dorrian en zijn Rituals For The Blind Dead.

We spraken Mr. Roadburn Walter onlangs op Buma Rocks nog over ‘De zware taak voor Roadburn om een toonaangevend pioniersfestival te blijven’. Kijk het video-interview.Deel dit artikel