Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de tiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor oktober maar liefst 31 brute, nieuwe songs van onder andere Zahrada, Get Jealous, Vain Louie, Iguana Death Cult en The Sweet Release of Death. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met 45ACIDBABIES, All Over Again en Iguana Death Cult
Jawel, het nieuwe Nude Casino van Iguana Death Cult is uit! En het beloofd een van de tofste Nederlandse rockplaten van het jaar te worden. Voor de derde keer dit jaar zijn deze Rotterdammers terug te vinden in de BNP, met het opgefokte Nature Calls. Ook 45ACIDBABIES vinden we terug in de lijst, met het energieke Metal The Musical van AMBER19 dat op bijzondere wijze pop met garagepunk combineert. Die verdwijnt niet gauw uit je hoofd! All Over Again heeft ook de nieuwe plaat Weekend Cheaters uitgebracht, oerdegelijke grungy stonerrock van Friese bodem, met het uptempo nummer Fuck You Andy toegevoegd.

Singlefeestje met o.a. Jacklust, Certain Animals, Tricklebolt en Mikki Wood
Voor het eerst toegevoegd in het Bruut Nationaal Product is de nieuwste single van Certain Animals. Het rockende, bluesy Strawberry Sunset is een heerlijke track enerzijds geleidt door een stoere riff anderzijds met een haast psychedelisch refrein. Verder verrast Zahrada rigoureus met Eternal Waste. Het soort track dat überhaupt goed is, maar voor je het weet meer en meer de aandacht opeist, tot je volledig meegaat in de intense tempowisselingen en gitaarbarrages. Garagepunk band Mikki Wood is terug met een nieuwe track, de pakkende meezinger We Are the People en Tricklebolt is ook hard aan het releasen, met nieuwste wapenfeit Atlantis te beluisteren. Rotterdam blijft verder een broeiplaats voor punk, want Deaf Minds heeft het geschopt tot opener van de afspeellijst, met het catchy Hack the System. Na een hoop toffe Popronde-shows trakteert Get Jealous ons op Talksick en bewijst de band Choco dat stonerrock en disco prima samengaat op het eigenwijze Electricity. Black Crow, de nieuwe single van Vain Louie herbergt niet dezelfde lompheid als Danger of Death een paar maanden eerder, maar verdomd als de band niet weet hoe ze een oorwurm van een harcoretrack in elkaar moeten draaien, met een glansrol voor de zang van Ruben Jeurissen. Over hardcore gesproken: mis ook niet de tracks van All Doomed (eerder al Video van de Week) en het Limburgs/Belgische Loud Love, respectievelijk I Bought Shoes Once [But They Where Covered In Blood] en Neon Heart (laatstgenoemde van de nieuwe ep). Eerst twijfelden we nog of Jacklust’s hilarische cover van Paul Elstak’s Turbo zouden opnemen in de lijst, maar toen was daar ineens High Noon. Check ook vooral die spiksplinternieuwe video:

Metal op je muil met o.a. Graceless,  Façade, NEVIAH en At First
Qua metal is oktober een hele fijne maand geweest zo blijkt. Allereerst At First uit Breda, die een sterke, stampende metaltrack voortbrengt in Samsara, waar de zang van Jamie Jochems een ijzersterke toevoeging is. Voor een pot death en thrash metal zit je gebakken met de nieuwe Graceless en Degenerate. Eerstgenoemde met de lompe midtempo track Revenge Us (inclusief aanstekelijke gitaarmelodie) en laatstgenoemde met het snedige X-Ray Annihilation. NEVIAH’s nieuwe ep Ghost in the Machine mag er wezen, maar de track die de stijl van de band nog het beste omschrijft is Composer of Hearts. Deze dronende midtempo track smelt oude Fear Factory samen met Evanescence, een haast surrealistisch beeld opwekkend. Tot slot is er nog het indrukwekkende Unmade van Façade. Het langste nummer in de lijst en een emotioneel doom-epos, bijgestaan door een onheilspellende riff die je doet hunkeren naar meer.

EP’s in je face met The Sweet Release of Death, Loud Love en Saudade
Volgende week staan The Sweet Release of Death op Le Guess Who? en het is goed te horen waarom. De nieuwe ep The Blissful Joy of Living mag er wezen, gure noisepop met gillende gitaren, en een mooi voorbeeld hiervan is het nummer Orange Blanket. De nieuwe ep van fuzzrockers BUG bespraken we laatst nog, en het heerlijke Tongue hoor je terug in de lijst. Verder heeft alt-metalband Overhaul ook een nieuwe ep getiteld Saudade, met het sterke titelnummer. BOSKAT heeft een nieuwe ep op komst begin november, dus heerlijke rock’n’roll track Work Weak bevindt zich eveneens in de nieuwe BNP. Tot slot ook nog een stukje new wave met een postpunkrandje in de vorm van Brand New Day, afkomstig van Nar-Cist’s nieuwe ep Trilogy.

Verder nog: Lokotov Mocktail met FAD, SPIRITBOX met We Skinned a Ghost, Dirty Denims met Ready Steady Go, Mayleaf met het vlammende This Is Goodbye, Ten Katestraat met The Commander Told You, Floris Bates met Me and Lon on Dex, Minor Citizen met Despite It All en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in november? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel