Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, stoner tot garage: vandaag presenteren we voor de vijfde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor mei maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere The Dead Cvlt, Deathroll, Greenstone, Ink Bomb en Grafjammer.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met o.a. DOOL, The Dead Cvlt en Shunyata
DOOL speelt Love Like Blood van Killing Joke al geruime tijd live. En nu is deze opgenomen voor een ep, met twee livetracks en een geheel eigen draai aan deze klassieker. Het eveneens Rotterdamse The Dead Cvlt kwam al eerder langs in onze video van de week, maar nu is nieuwe ep The Cataclyst uit en man, wat een ongelofelijke beuker van een plaatje! Elementen van doom, hardcore en drum ‘n’ bass komen magistraal samen en in de lijst is dan ook het duistere, mokerharde All Hope Is Lost terug te vinden. Rotterdammers waren op dreef in mei, want ook Deathroll serveert met Corrupt the Machine een heerlijke mix van death metal en rock’n’roll. Verder spuugt Voidcrawler er met Lifeless weer een lompe hardcoretrack uit en heeft Shunyata hun nieuwe ep Revere uitgebracht. Een knap staaltje postrock met een metal rand, terug te horen in het fantastisch opgebouwde Seeing Without Eyes. PsySo en SONNDR weten beiden met de nummers Wake en Oh Why? te hypnotiseren dankzij psychedelische invloeden. Dit wordt afgemaakt door het rockende Sleazy Bitch Rock’n’Roll Baby van The Lost Noise.

Albums vers van de pers met Cthuluminati, Grenadeers en Caerus
Het nieuwe album van Grenadeers How To Fit in is uit, dus de alternatieve rock van de heren is terug te vinden in de BNP met het fraaie Oxygia. Ook Smash the Statues is terug met het titelnummer van de nieuwe plaat Fvrum. Lees hier het interview. Qua groove metal is het eveneens goed toeven, zo blijkt met Caerus en Blackstroke. Eerstgenoemde staat met het heerlijk rollende Black Forest in de lijst, terwijl laatstgenoemde een melodieuze twist aan hun groove metal geeft met Rise Above. Verder is er nog Black Operator met het bluesy Gentleman’s Gold en het illustere Cthuluminati, die een blackened psychmetalplaat van jewelste heeft uitgebracht met Reliqideus, waarvan het nummer El Lizard Birth te beluisteren is in de lijst. Check ook vooral de video uit:

Stoner met een hoofdletter G
Of beter gezegd: drie hoofdletters G. Zo schotelt Greenstone ons voor met het instrumentale bakbeest Schrine of Moloch van de nieuwe ep Triglaw. Gas Giant voegt er op zijn beurt dan weer een vleugje doom aan toe met het old school klinkende Liquid Core. Ganos Lal uit Friesland weert de gebruikelijke 70’s invloeden en gaat juist voor een vuistdikke productie met een modderige sludgeriff in het verpletterende Once Upon A Time in The Desert.

Singlefeestje met Drive By Wire, The Last Element en Grafjammer
Geopend wordt er met furieuze Breakdown/Takedown van Venhill. Ook Drive By Wire heeft een nieuwe heavy rocksingle te pakken met You Better Run, terwijl NEMSIS verrast met het eigenaardige Pornstar. Rocken doe je eveens met het nieuwe Griefwalker van Ink Bomb. Utrechtse black metalmaestro’s Grafjammer brachten eerder al een venijnige split uit met Wrang, maar nu is er Op de Botten van Balthasar Gerards afkomstig van een split met het Zwitsere Chotzä . Het nummer, vernoemd naar de moordenaar van prins Willem van Oranje, is een ruwe doch pakkende black metal diamant die smaakt naar meer. Verder heb je een goede bak metalcore in je muil met The Last Element (Forgot About the Sun), Ocean Depths (Chaos) en Another Now (Shijima). Dat metal regeert deze maand is ook nog te horen aan de nieuwe single Disconnected van Anger Machine, een vakkundig bij de strot grijpende thrashgranaat.

Verder nog in de lijst: March met Nothing Ever Really Dies, Gas Giant met Liquid Core, Left Alive met Liars en meer… volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juni? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel