Bandfoto CthuluminatiCthuluminati-hi-res (1024x1024)Cthuluminati is terug en hoe. De psychedelische blackened metalband heeft een nieuwe line-up en vandaag al een video uit voor El Lizard Birth, een single die al in 2016 uitkwam en de voorbode is voor het debuutalbum Reliqideus dat volgende week (18 mei) verschijnt. Het fraaie artwork zie je hiernaast. Waarom vertellen we je dit allemaal? Omdat die plaat, opgenomen met producers Bas de Rooij en Stephen van Haestrecht, nogal bruut en geweldig is. Geïnspireerd door groepen als Oranssi Pazuzu, Cult of Luna, Deathspell Omega en Swans gaat Cthuluminati zes uitgesponnen nummers en ruim drie kwartier avant-gardistisch in de weer met black, psych, doom en stoner. We gaan hier niet nu al de hele langspeler bespreken, maar neem vast van ons aan dat het een aardig gevarieerde en brute affaire is.

De band van oorspronkelijke leden Devi Hisgen, Rami Wohl en Stefan Strausz is sinds vorige zomer versterkt met Seth van de Loo (Severe Torture) op drums. We kenden ze voorheen nog niet, dus hadden tot deze week nog geen flauw benul dat ze ‘weg’ of ‘terug’ waren. Op zaterdag 18 mei laten ze zich ook live weer zien: Op Heilland in Xinix in Nieuwendijk. Voor 10 euro krijg je er nog vier bands bij waaronder Fenris.

Zeiden we dat de plaat geweldig was? De vandaag verschenen video is dat ook en totaal biologerend bovendien. Esthethisch 200% raak, deze minifilm met de drie hoofdrolspelers in zwarte pijen, waarbij alleen frontman Devi Hisgen ons een een uiterst verontrustende blik op zijn bloeddorstige aangezicht gunt. We zien de geboorte van de hagedissen in een poel des verderfs en ook bijzondere rollen voor bruid en een vermoedelijke bruidegom. Gruwelijk. Must see.

De band heeft een missie en nog veel meer te vertellen. Dat vind je allemaal op de website. Nog een voorproefje? In 2017 liet de groep al Illumni Fhtagn los, de openingstrack van het aanstaande album en die vind je onder de video voor El Lizard Birth.
Deel dit artikel