BNP-logoWITSoms valt er zoveel muzikaal lekkers te beleven over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot hardcore, doom tot garage: vandaag presenteren we voor de derde keer Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor maart maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Voidcrawler, Mikki Wood, Antropomorphia, The Naked Sweat Drips en Mantra Machine. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met No Man’s Valley, Rhinorino, Into the Arcane en meer…
Er was geen gebrek aan tof plaatwerk in ieder geval. Zo kwam No Man’s Valley met het vervreemdende maar avontuurlijke psychwerkstuk Outside the Dream, waarvan de single Eyeball in de lijst staat. Into the Arcane schotelt met Sleepless We Lie, Thoughtless We Cry een heerlijke doomplaat voor, waarbij het 8 minuten durende titelnummer lomp binnenwalst. Verder kwam in maart de nieuwe plaat Humans Are Broken van Sisters of Suffocation uit, teruggekeerd in de BNP met een dikke death metal track in de vorm van The Machine. De doomy titeltrack Hinterlands van Vetrar Draughurin is vol overgave gebracht, met zielvolle vrouwelijke vocalen. Het Utrechtse Rhinorino heeft het nieuwe album Let’s Blow This Popsicle Stand gereleased, met de single LOVE bijgevoegd en het Haagse The Hazzah is vertegenwoordigt met het gruizige Sad, afkomstig van nieuwe telg Post.

Singlefeestje met X-Raiders, Smash the Statues en The Apologist
Toffe singles te over, beginnend met het intense The Healing van The Naked Sweat Drips. Een emotionele track vol overgave gespeeld en tevens een van de laatste nummers die de band met gitarist Kristian Strik speelde, die vorig jaar op jonge leeftijd overleed aan een hersentumor. Een liveclip van dit nummer is hier te zien. Verder neemt het adembenemende Hydrogen van Mantra Machine je moeiteloos mee op een psychedelische trip, die je doet hunkeren naar meer. Smash the Statues vervolgt met Dvm Navis Praetoria Resvrrectionis Ad Profiscendvm Parata Est, een keiharde aanslag tegen de opkomst van het neo-fascisme en partijen als Forum voor de Democratie. Antropomorphia vuurt vervolgens met Luciferian Tempest een brute death metaltrack op je af. Verder nog: rockfeestje met het gloednieuwe No Sacrifice van The Apologist, het extreem geflipte Oh My God van Donkey Kung Fu en het flink opgevoerde Fleshwolf van X-Raiders.


Hardcore op je harses met Voidcrawler, Serve, Deposit en Ann My Dice
Ook bevat de BNP een heerlijk kwartet Nederlandse hardcore, met iedere band die zijn eigen ding doet. Zo behaalde Voidcrawler enkele weken terug al onze video van de week, en dat is niet zo gek, want Burn is een heerlijk noisy juweeltje. Het Rotterdams/Utrechtse Ann My Dice geeft op zijn beurt dan weer een melodieuze twist aan de basis van hardcore met Whisper in the Dark. Serve verspilt geen tijd, en knalt er in iets meer dan twee minuten een bak audiocafeïne van heb ik jou daar doorheen. Deposit doet met Self-Medicated  eveneens niet onder, dankzij een appetijtelijke metalriff en een lomp refrein.

EP´s in je face met Magnetic Spacemen, Mikki Wood en Death Star Disco
Qua garagerock zit je goed met de gloednieuwe G.e.e.p. van Magnetic Spacemen en de self-titled van Mikki Wood. Je vindt Streetboy en A Johnny Is A Comin’ dan ook terug in de Spotify-lijst. Verder is er nog de blackened punk van Hadana, met het ruw geproduceerde Bottom Feeder evenals het avontuurlijke Again van postpunkers Death Star Discotheque.

Bandcamp beukers met Machine Makes Man en The Cold Vein
Naast Spotify is er op andere kanalen natuurlijk ook genoeg te vinden. Zo heeft Machine Makes Man een dikke rocktrack gebrouwen genaamd Tough Talk Hit Machine, inclusief live-video. The Cold Vein is een nieuwe noiserock band met voormalig leden van Udarnik en Lawine, en hebben op op Bandcamp alvast twee songs uitbracht.

Verder nog: Reino met Lost in Asia, Nusquama met Ontheemd, Gramma met Stick It, Fruitmachine met Three Sixty Five, Your Boyfriend met Redemption en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, ep of album aan het uitbrengen in maart? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel