Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de vijftiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor maart een eclectisch aanbod van maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Beerbottle Chopsticks, 2 YEARS, Broken Brass, The Heck en River of Souls.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Thanatos, Midnight Motel en Asgrauw
Zelfs tijdens deze lockdown blijft er genoeg binnenvallen, want het was weer een flinke lijst kanshebbers teruggeschroefd naar het quotum van maximaal 30 tracks. Wel was het rustig qua albumreleases, en gezien de coronacrisis blijven er vermoedelijk vaker albums op de plank liggen. Gelukkig is Thanatos, 34 jaar(!) na oprichting nog steeds niet weg te slaan uit het death metallandschap. Violent Death Rituals is het nieuwe album, een vlammende bak old school death metal met een smerige sound doch kraakheldere productie. Het titelnummer mag je dan ook niet missen, en hoor je terug in de lijst. Verder kwamen de rock’n’rollers van Midnight Motel met langspeler Adrenaline Junkies op de proppen, speelden ze nog net op tijd een releaseshow, en is eveneens het uptempo titelnummer toegevoegd aan het BNP. Hevige old school black metal komt dan weer van de hand van Asgrauw, dat met IJsval een prachtplaat heeft uitgebracht, met het nummer Leeg als track in de lijst.

Singlefeestje met River of Souls, Beerbottle Chopsticks, Death Star Discotheque, SpeakEasy en meer…
Allereerst de skatepunk van Beerbottle Chopsticks, die met nieuw materiaal bezig is na die heerlijke DIY ep Stupid Dogs. Rocketeer is de eerste kennismaking, en weer een heerlijk energieke bak punk op zijn Utrechts. Popronde-talent SpeakEasy is ook weer terug met vernuftige rocker Money terwijl Relics eveneens een onvervalste rocksound bezit met Lady Liberty. Verder mag Hometown Crew de kick-off verzorgen in de lijst, met een hardcore adrenaline-injectie in de vorm van Split Second, terwijl The Heck met Move eveneens flink wat intensiteit teweegbrengt. Ook is de postpunk van Death Star Discotheque weer terug, evenals de altmetal van The Last Element, respectievelijk met het euforische Wasting Time en het groovy Ocean Floor. Diversiteit alom dus, met daarnaast nog de nieuwe DOOL (Wolf Moon), Carach Angren (Monster), het fenomenale Apotheosis van 2 YEARS, Broken Brass (Up In the Galaxy), The Arthurs (Red Letter Days) en tot slot de stoner discodip getiteld Dino Disco van Headfirst, inclusief video hieronder:

Doom metal op je muil met River of Souls, Gavran en Graceless
Na het ijzersterke Prometheus Unbound hebben de heren van River of Souls weer een nieuwe, gevarieerde single afgeleverd met Of Pit and Snare. Afkomstig van het opkomende album Usurper, is ook deze track weer een doomepos van heb ik jou daar, variërend van emotionele doompassages tot hakkende grooves en melodieuze gitaarlijnen. Verder komt de doommetalplaat van de maand uit Rotterdam, want twee weken verscheen Gavran bij ons op de radar met Still Unavailing (hier besproken). Het langste nummer in de BNP van deze maand is dan ook Novo, een track die geen moment verveeld. Verder heeft Graceless uit Leiden een nieuwe ep uit met Where Vultures Know Your Name, een vakkundig staaltje death metal met een doomtwist. Het toegevoegde Commander of Christ is dan ook een uiterst lompe stoot in het gezicht, slepend en stampend.

EP’s in je face met o.a. Hyperconvolutor, Kalaallit Nunaat, Hangman’s Lament en Dr. Futz
Soms kom je ineens een eigenaardige ontdekking tegen, zoals met Hyperconvolutor uit het schilderachtige Katwijk Aan Zee. Met Hyper Convolution hebben de heren een verrassend sterk geproduceerde ep in elkaar geknutseld. Progressieve death metal die heerlijk nerdy uit de hoek komt, maar eveneens een behoorlijke pit en gevoel voor songwriting bevat. Luister maar eens naar het pakkende Unify, te beluisteren in het Bruut Nationaal Product. Dr. Futz staat weer terug in de lijst, met het vlammende stonerwerkstuk Logan, afkomstig van de nieuwe ep Kickin’ the Can. Verder kun je wel raden waar de postpunk van Kalaallit Nunaat vandaan komt: Rotterdam. Aangenaam noisy en slepend is dan ook die nieuwe ep Television, met het vlijmscherpe Again toegevoegd aan de playlist. Verder brachten de surfers van Tarzan and the Beachwaiters een nieuwe ep uit, waarvan het spacey Mystery Juice ons goed kan bekoren. Qua metal is het ook weer uitermate goed toeven, met het zielversplinterende The Last Word van The Flesh, de verpletterende groove metal van The Hangman’s Lament met Scars en de nieuwe telg van Mass/Minus van het Arnhemse Deem Index. Laatstgenoemde serveert een onvervalste, hondsbrutale bak melodeath in het pittige Monologue About Violets.

Verder nog: Antillectual met Hanging on the Telephone, Maple met buzzbuzzbuzz, De Niemanders met Van Niets Naar Iets, Dripping Trees met Pulpa en meer. Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in april? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel