Meer en meer bands hebben de pech de komende tijd zonder opnamedagen te zitten, maar gelukkig blijft er genoeg moois binnenkomen voorlopig. Het Rotterdamse Gavran kwam namelijk op 20 maart, enkele dagen nadat corona ons kikkerland plat legde, met het debuut Still Unavailing het Nederlandse doomlandschap binnenstormen. En wat blijkt, het is een toepasselijk auditief document die ons gestaag door deze derde week van het corona isolement helpt.

De band bestaat uit Jamie Kobić (Drums/Vocalen), Freek van Rooyen (Gitaar) en Ritsaart Vetter (Bas) en bracht eerder al de single en videoclip Uska uit in februari. In totaal telt Still Unavailing 4 nummers met een speelduur van 40 minuten, waarbij invloeden van Amenra, YOB en Neurosis tot een smerig sludgend geheel worden gesmeed. Niet gek ook, want de plaat is opgenomen door Tim de Gieter (Every Stranger Looks Like You, FÄR, zo nu en dan Amenra), en gemastered door Alan Douches.

Atmosfeer en emotie
Het is een trance-opwekkende atmosfeer die op het debuut de dienst uitmaakt, zoals in het hevige Mjera, dat halverwege omvormt tot een emotioneel epos. Uska en Novo zijn eveneens tracks die krachtig binnenkomen, doordrenkt van zware gitaarslagen, tergende screams en in zijn geheel een sound die het zonlicht niet kan verdragen. Kravata heeft dan weer een beeldschoon minimalistisch middenstuk, dat de emotionele climax met zowel screams als zuivere zang alleen maar meer kracht bij zet. Kortom, Still Unavailing is een album dat perfect lijkt voor het isolement dat corona met zich meebrengt. Eentje die zowel de schoonheid als lelijkheid van het leven toont, en ondanks die melancholie toch lijkt te benadrukken: we staan er niet alleen voor, zelfs in de quarantaine. Een uitstekende binnenkomer voor Gavran dus. Liveshows zitten er niet in voorlopig, maar tot die tijd weer aanbreekt, kan je in ieder geval genieten van Still Unavailing.

Still Unavailing is opgenomen door Tim de Gieter, gemastered door Alan Douches en te beluisteren via Spotify, Bandcamp en Youtube. Blijf op de hoogte van Gavran, en volg ze via Facebook en Instagram.

 Deel dit artikel