Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de negenentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op juni met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. Misprint, The Establishment, Youth Deprivation en Magnetic Spacemen. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met o.a. Ossaert, ZALM, Tragacanth, Hang Youth
In de categorie kort maar krachtig starten we eerst maar met ZALM en Hang Youth. Eerstgenoemde heeft met Een Aderlating Voor De Scene weer een uiterst lekkere, bondige plaat gemaakt vol frustrerende reportage soundbites, wappies en internetgekkies omgevormd tot bijtende electrogrind hits, zoals het vlijmscherpe DE GEMEENSCHAP IN STAPHORST HAD DE VRAAG NIET GOED VERSTAAN. Hang Youth eveneens een twintigtal tracks in 15 minuten gepropt in HET K-WOORD, een album dat bolstaat van vermakelijke punktracks waaronder WAAROM STEMMEN JULLIE STEEDS OP DE VVD? als opener in het BNP van deze maand. Ook bracht Another Now hun langverwachte plaat OMNI uit, dat momenteel tienduizenden hits oprakelt op Spotify, en met recht, want dit is me een knap staaltje metalcore, waarvan diens afsluiter We Died At Least A Thousand Times niet ontbreekt in de lijst. Qua black metal kwam je in juni eveneens aan je trekken. Allereerst met het Overijsselse Ossaert, die met Pelgrimsoord een dijk van een old school black metalplaat heeft uitgebracht. Zo hoor je het afwisselende, rauwe De Dag en de Verschijning terug in het overzicht. Een meer doomy variant hoor je dan weer terug in Wangestalte van Locus Amoenus, waarvan het ijzige Zielsalleen niet mocht ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Tot slot bracht Tragacanth eveneens een andere interpretatie aan het black metalgenre, door elementen van prog, death en sympho samen te brengen in The Journey of a Man. Hoe dat precies werkt hoor je in het epische Denial: They Are Mistaken.

Singlefeestje met o.a. Shaemless, Magnetic Spacemen en Semistereo
Dat we opnieuw weer voorbij de 30 gegaan zijn is niet zo gek, want bands doen niet aan vakantie deze zomer. Juni stond bol van nieuwe releases, waaronder weer een hoop singles. Zo kom je met een goede bak hardcore aan je trekken, want Youth Deprivation bracht weer een vlijmscherpe rouwdouwer van een track genaamd Running Falling, terwijl we ook een nieuwe hardcore ontdekking deden met Avondcock. Can’t Stand You is het eerste wapenfeit, een keiharde knaller die binnenkomt als een schop voor de kop. Verder kwamen de proggers van Semistereo weer met een nieuwe single. 25th Frame is een atmosferische stamper van 8 minuten, die gaandeweg steeds meer lagen blootgeeft en een heerlijke leadriff herbergt. Verder komen emorockers Windup Space voor het eerst in onze lijst terecht, met het zware The Words, die een andere kant opgaat dan hun vorige materiaal. Eveneens een nieuwe ontdekking is TAXIKAT, een nieuw project van Thijs Heij, dat hiermee opnieuw een eigenaardige doch spannende gitaarmuur heeft voortgebracht met De Koe. Eenzelfde eigenzinnigheid horen we terug in Dustbombers, instrumentale noiserock met het nummer Mission To Mars terwijl Depraved Will er dan weer met een hevige bak deathcore overheen walst. Alone In Existence grijpt je ongenadig hard bij de lurven, en is dan ook een van de hardste tracks in de lijst. Cirrus Minor is weer terug met een nieuwe, live-opgenomen track, en bewijst met Road To Ruin hoe goed ze zijn in het schrijven van heerlijk gruizige stonerrockertracks. Tot slot kwam ook Magnetic Spacemen weer met een nieuwe single, namelijk het venijnige PRA, inclusief video:

Post-punk op je smoel met Harko, Shaemless en The Establishment
Qua post-punk geen gebrek in juni. Zo bracht Shaemless weer een ijzersterke single uit met White Statues, in de gaten houden deze band! Eerder bespraken we al Charlie & the lesbians, dus Fade Away mocht niet ontbreken uiteraard. Ook kun je hier alles lezen over de nieuwe KIEFF plaat, en in juni brachten ze voorafgaand nog de track Social Skills uit. Twee nieuwe binnenkomers zijn dan weer Harko en The Establishment. Eerstgenoemde heeft met Comfort een heerlijke EP uitgebracht, vol  old school punkrock met een post-rand, zoals te horen in de track Polo. Laatstgenoemde is dan weer een band bestaande uit diverse leden uit de punkscene, met onder andere Pieter Hendricks van Soothsayer Orchestra op de drums, die enkele dagen terug hun langspeler uitbracht, maar eerst nog met de single Tired Eyes een toffe midtempo punktrack heeft geklapt, inclusief pakkende post-punky gitaarloopjes.

EP’s in je face met Monster, Misprint, CooCoo en meer…
Qua metal zijn er twee bands voor het eerst in de BNP terechtgekomen. Allereerst Monster, een aangenaam lompe groove metalband die begin juni het eerste wapenfeit afleverde. Beukende grooves dus, zoals te horen in het Lamb of God-achtige Cry of the Century. Over beukwerk gesproken: nog een nieuwe ontdekking deden we met Buried Son A.D., dat met de EP Bleak een fraai staaltje proggy death metal voortbrengt, luister maar eens naar het vuistdikke After Death. Ook nieuw in de lijst is Misprint, een Nijmeegse band die een vernuftige mix van indie en post-punk maakt, geheel in de moerstaal, waaronder ook de track Geld. Verder bespraken we eerder al de nieuwe EP van Haagse punkrockers CooCoo hier, met God (B)less America te horen in de lijst. Tot slot zien we Ioana Iorgu ook weer terug in de lijst, wiens EP Thick Skin een fijn staaltje duistere noise en post-punk is geworden. Rauw, onheilspellend en oprecht, zoals de track Another Me, die niet mag ontbreken in de playlist.

Verder nog: X-Raiders – I Wanna Get Vaccinated, REFORMIST – Genetic Disadvantage, Axis Mundi – Personal Riches, Ilerion – Lost in Thoughts, Sonic Whip – Burn It Down, Ink Bomb – Turn It Around en nog veel meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juli? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!Deel dit artikel