Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garage: vandaag presenteren we voor de zevende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor juli maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere 45ACIDBABIES, The Fifth Alliance, Swain, Asagraum en Mantra Machine.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Mantra Machine, Drunktank, Swain en Anger Machine
Eerder dit jaar kwam al de magistrale single Hydrogen uit, maar nu is Mantra Machine terug aan het front met het album Heliosphere. Een prachtplaat, dat is het zeker! Met in de lijst de rollercoasterrit Atmos, dat in 10 minuten kalm opbouwt, maar explosief eindigt zonder ook maar een moment te vervelen. Drunktank zagen we eerder deze maand al in de Video van de Week, maar nu is Return of The Infamous Four uit, heerlijk neer hamerend op de gehoorvliezen met Hammer of Justice. Swain is al enkele tijd lekker bezig in Berlijn, maar de Nederlandse roots zijn nog steeds terug te vinden in de sound. Geen hardcore meer, maar beklijvende alternatieve rock met het titelnummer van het nieuwste album Negative Space, terug te vinden in de lijst. Eerder was Disconnected van Anger Machine al terug te vinden in ons Bruut Nationaal Product, maar nu is hun nieuwe plaat Trail of The Perished uit, met een heerlijke midtempo stamper in de vorm van Created to Corrupt.

Scheurende singles van Asagraum, Nemesea, Antillectual en meer
Het vrouwelijke black metalduo Asagraum heeft in korte tijd al aardig naam gemaakt in de Nederlandse metalscene. No-nonsense Satanische black metal, die giftig binnen komt walsen met het nummer Abomination’s Altar, dat binnen die traditionele black metal basis enkele avontuurlijke, melodieuze uitstappen maakt. Verder maakt het Rotterdamse Iguana Death Cult zich klaar voor een nieuw album, met in de lijst het gloednieuwe Bright Lights. Symfonische metalband Nemesea uit Groningen heeft in aanloop van hun nieuwe album White Flag alvast een sterke single te pakken met Fool’s Gold, gekenmerkt door fraaie keyboardmelodieën, uptempo drums en de loepzuivere zang van Sanne Mieloo. Eerder bespraken we al de nieuwe single Black van het Bredase The Fifth Alliance, en uiteraard is deze allesverzengende single ook in de BNP terug te horen. Gruizige rockers van SPOONFED, The Ballet Bombs, Harvest Moon en Audio Adam ontbreken eveneens niet. Daarnaast is een opgefokte rit met 45ACIDBABIES verreweg van verkeerd, in de vorm van nieuwe single Ri Ri Ride. Verder bracht het Nijmeegse punkrocktrio Antillectual een sterke nieuwe single uit, met de titel If You’re Not Outraged, waarin ze waarschuwen voor de normalisering van extreemrechtse denkbeelden en uitingen.

Dreunende death metal met Burial Remains, Shade of Hatred, Cyanide Paradise en Shoot the Messiah
Een beetje death metal kan nooit kwaad, dus voor de fanaat was het goed toeven in juli. Zo heeft Burial Remains een heerlijke oldschool sound te pakken met Crucifixion of the Vanquished en gooit Shoot the Messiah er met Arise een thrashsausje en zelfs een akoestische gitaarsolo tegenaan. Voor wie melodie niet schuwt, zijn het Shade of Hatred en Cyanide Paradise die zorg dragen voor een knap staaltje melodeath. Dit met het lompe Evangelist I en het epische Reach For the Stars.

EP’s in je face met Beach Coma, GIZÅH, Forbidden Wizards en Hesperus
GIZÅH kwam eerder dit jaar al in de lijst met het geflipte Act I: Labour, maar nu is die nieuwe ep All the Way Down gereleased. Een cathartische knaller van jewelste, met het tergende Act V: Still terug te horen in de BNP. Voor fuzzpunk liefhebbers lijkt Rotterdam onderhand een hemel, met deze maand ep’s van Forbidden Wizards en Beach Coma. Eerstgenoemde met het lollige Nightmare on Dick St. en laatstgenoemde met Somerton Man in de lijst. Verder nog een stukje doom metal om het Bruut Nationaal Product af te sluiten: het hologige Reconsideration van illustere eenmansband Hesperus.

Verder nog in de lijst: Het slepende In Revolt van All Over Again, het catchy Scourge van Ink Bomb, Souldust met Attitude, het knapperige Electric Maze van Gas Giant, het dreigende In Sollitude van Jet Papillon en meer… volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in augustus? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel