Alweer bijna vier jaar geleden verblijdde The Fifth Alliance ons met hun versplinterende sludge metal op het album Death Poems. Een aangename verrassing en een dijk van een plaat, zoveel was zeker. Geduld is een schone zaak en wie wacht wordt beloond zo blijkt, want het vervolg The Depth of The Darkness komt 30 augustus ons kikkerlandje (en de rest van de wereld) wellustig verpletteren. En het mooie is: we mogen je alvast verwennen met de vers afgebakken single Black. Voorzichtig, want hij is nog gloeiend heet.

Black klinkt al direct als een vertrouwd bakbeest voor het Bredase vijftal bestaande uit frontvrouw Silvia Berger, gitaristen Niels Termote en Matthijs Keuvelaar en ritmesectie Ruud Verhoeven (bas) en Tim Monomentum(drums). Een sonische achtbaanrit van negen minuten, dat verraderlijk begint met rustieke, doomy gitaarmelodieën, krokante akkoorden en trage drums, afgetopt door de zuivere vocalen van Berger. Maar de sfeer is beklemmend en stuwend, en er dreigt al gauw iets omhoog te borrelen aan de oppervlakte, resulterend in furieuze blastbeats, tremolo riffs en ijzingwekkend geschreeuw.

Het is een uitermate goed voorproefje van wat er komen gaat. The Fifth Alliance heeft sinds 2006 twee ep’s en twee albums uitgebracht, en hoewel Death Poems alweer uit 2015 dateert, lijkt het met Black alvast het wachten op de nieuwste telg meer dan waard. Dit mede dankzij een vettige productie, in elkaar gesleuteld binnen de muren van het Belgische Much Luv Studio en gemastered door AUDIOSIEGE in Portland. Het nieuwe album The Depth of The Darkness is alvast te pre-orderen via Consouling Sounds, en komt op vrijdag 30 augustus uit. Perfect op tijd dus om de soundtrack van een mistroostige maar beeldschone herfst te worden.Deel dit artikel