Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op juli met een eclectisch aanbod van maar liefst 30 tracks van o.a. Two and a Half Girl, X-Raiders, SWELL en Eaters of the Soil. 

Hardcore op je harses met Menacer, Swim or Drown en Cold Grip
Eerst maar even goed wakker worden na de after dinner dip, want verdomd, aan hardcore geen gebrek in juli! Zo bespraken we verse nieuwe EP’s van Guilt en Popronde Talent SWELL, met respectievelijk de tracks Corruption en Mercy Never Wanted Me in de lijst. Ook zagen we afgelopen vrijdag nog Menacer zweterig beuken in dB’s, en ze hebben een al even gloeiendhete EP uit met REVOLT. Forsaken is een goede representatie van die bruutheid. Ook is er nieuwe muziek van Cold Grip, de voortzetting van Northern Lights, met de heerlijk hoekige single Samsara. Tot slot: Swim or Drown is terug met nieuwe muziek! EP Torment is weer een aangenaam staaltje Friese grooves, verpakt in een dosis lompheid van heb ik jou daar. Goed voorbeeld daarvan is Short Fuse, terug te horen in het Bruut Nationaal Product.

Singlefeestje met o.a. Tramhaus, Enma en Wesenwille
Weinig langspelers deze maand, maar wel meer dan genoeg singles. Zo dropte ENMA weer een ijzersterke nieuwe track getiteld Apathy Awakened, maar schuurt Von Veh er ook Sonic Youth-style op los met hun single Turmoil! Turmoil! Een van de beste Nederlandse death/doom bands van de laatste jaren is overigens Graceless, die met Giants weer een heerlijk pompend arsenaal van doomriffage in een lomp death sausje steekt. Erg benieuwd naar die nieuwe plaat! Voor post-punk kunnen we dan weer terecht bij het Rotterdamse Tramhaus, die met Make It Happen, opnieuw een lekker stampende single voortbrengt. Over post-punk gesproken: ook Ioana Iorgu gast weer flink door met alweer een nieuwe single. Het giftige Snake ronkt en siddert weer verdienstelijk door de speakers, dankzij noisy gitaarlijnen, slepende drums en grimmige zanglijnen. Ook erg goed: de nieuwe single van Wesenwille! De black metalband scoorde hoge ogen met II: A Material God, maar een opvolger komt eraan, en The Specular Gaze klinkt al als een imposante voorbode. Voor wat DIY punk sturen we je door naar Whip, die met Francis een surfy garagepunk track uit hebben, terug te horen in de BNP. Tevens horen we ook X-Raiders, middels My King My Queen, de allerlaatste single van de zojuist gestopte turboglammers. Qua alternative metal zitten we ook niet verkeerd, als eerste met At First, wiens single Never Enough aangenaam stampt, terwijl Popronde Talent Mountain Eye zich met Event Horizon van een meer ingetogen kant laat horen. Inclusief fraaie videoclip trouwens:

 

EP’s en album vers van de pers:
Eerder bespraken we al de grenzeloze jazzdoom van Eaters of the Soil, en met Side A (A Thin Lacquer) is de nieuwe EP Unida dan ook vertegenwoordigd. Meteen ook het langste nummer overigens! Een nieuwe ontdekking deden we dan weer met Dispelled, een hard groovende metalband die met Livyatan een nieuwe EP op zak heeft, en waarvan je het brutale Becoming of Martyrs zeker ook even een luisterbeurt moet geven. Voor black metal zit je goed met Alburnum, die met de EP Buitenlucht een beeldschoon black metal werkstuk dropt. Tot slot, een van de weinige langspelers in juli: grungerockers Harley Francine met Derailed, waarvan Mason, Run! een heerlijk gruizige 90’s sound oproept.

Stoner in je strot met TankZilla, VULVA en Sons of Dew
Om hevig fuzzende stonerrock zaten we ook niet verlegen in juli. Zo schopte TankZilla het tot Video van de Week met Wolfpack, en hadden we lovende woorden voor de psychedelische stoner garagerock van Early Orange met het epische The Tower. Over TankZilla gesproken: Peter van Elderen leverde ook met Fire Horse weer een nieuwe single af, getiteld Stormtrooper. Ook bruut: de nieuwe single van VULVA, simpelweg getiteld MEN, een zeven minuten durend epos dat verpletterend en loeizwaar binnenkomt. All men must die indeed. Tot slot Sons of Dew, een nieuwe band die met Holding Tight vernuftig tussen altrock en stonerrock elementen danst.

Verder nog: Hey Team – O.K. Sis, Two and a Half Girl – Fire, Midnight Motel – Narcotic Blues, Bumble B. Boy – Dance At The Foot Of My Grave en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!

 Deel dit artikel