Grey Aura, foto Sven Signe den Hartogh

Grey Aura, foto Sven Signe den Hartogh

Met titels als De Protodood In Zwarte Haren en De Onnoemelijke Verleidelijkheid Van De Bezwijkende Deugd heb je onze aandacht al snel te pakken. En Grey Aura blijkt ook nog eens een in Utrecht wortelende groep, die handelt in alles verzengende black metal en fascinerende conceptuele kunst in meerdere vormen. Right, na al die namen en begrippen… tijd voor wat kader. De Protodood In Zwarte Haren is de titel van de aanstaande roman van gitarist-zanger Ruben Wijlacker. De langere titel is de eerste single van wat uiteindelijk het tweede album van Grey Aura wordt. Vandaag stellen we je op NMTH voor aan de tweede single, De Drenkeling, precies op de dag dat Roadburn Festival het trio aankondigt voor de komende editie.

Ruben Wijlacker (Grey Aura), Ayunda Stel

Ruben Wijlacker (Grey Aura), foto Ayunda Stel

Tweede langspeler De Bezwijkende Deugd zal nog in 2019 uitkomen op cassette via het Groningse underground cultlabel Tartarus Records (tegelijk met de eerste demo Gelige, Traumatische Zielsverrukking). Dat is niet het enige mooie vooruitzicht voor Wijlacker en collega’s Tjebbe Broek en Bas van der Perk: leden van Grey Aura zijn ook onderdeel van het bijzonder ambitieuze Maalstroom-programma op Roadburn, de commissieopdracht met louter mensen uit de opbloeiende Nederlandse black metal-scene en bands als Laster, Verwoed, Witte Wieven, Turia, Fluisteraars, Dodecahedron, Terzij de Horde, Folteraar en Nefast. Verschillende leden zijn ook met een eigen show op het Tilburgse festival te bewonderen. Voor Grey Aura gaat die memorabele gelegenheid plaatsvinden in Hall of Fame op zondag 14 april. Meer informatie over Maalstroom op de Roadburn-site.

De Drenkeling introduceert in het intro meteen een hoempa-achtig skaritme, om maar weer eens aan te geven dat black metal verre van stil staat. Tekstueel is het in die 5.45 minuten ook geen inktzwarte poel des verderfs, maar bespeuren we de nodige romantiek en tragiek. Verlangen en onderwerping zijn de thema’s.

Laat onze monden zich vermengen in een ziekelijke kus
En onze tongen verdrinken in een zee van lust
Laat alles om ons heen langzaam dwarrelen en draaien
Tot wij de vloer met nachtelijke extase bezaaien

Dromend in een zee van perfectie
Drijf ik op jouw lippen
Die mij met elke glimlach
Tot koning kronen

De band legt uit:
De tekst van De Drenkeling is gebaseerd op de ziekelijke erotiek van ‘Madame Edwarda’, een werk van de Franse schrijver en filosoof Georges Bataille (1897-1962). Het nummer volgt de gedachten van de protagonist Pedro, die poogt zijn (zelf)bewustzijn te vernietigen door metaforisch samen te smelten met zijn ideale vrouw.
Deel dit artikel