Net als je denkt dat het eindelijk klaar is met alle terugblikken, lijstjes en jaaroverichten van 2019, komen wij nog net met een allerlaatste lijst aanzetten. Want verdomd, toen we een jaar terug voor het eerst begonnen met de rubriek Bruut Nationaal Product, was het nog de vraag hoeveel materiaal we elke maand konden verzamelen. Maar allemachtig, wat hebben we toch veel harde bands in Nederland die een lekkere track kunnen schrijven! Het concept van Bruut Nationaal Product was simpel: maandelijks maximaal 30 gloednieuwe Nederlandse tracks in een Spotify-lijst, elke opvolgende maand weer verwisseld door 30 nieuwe. Met zoveel muzikaal moois voelde het eigenlijk zonde om de tracks er maar een maand in te laten. Daarom verzamelden we al die tracks, verschenen in de BNP’s van vorig jaar in een knaller van een Spotify-lijst! Met als bonus ook nog eens 20 late ontdekkingen van 2019 als toevoeging, van onder andere Fuzzboar, Hallowed Fire, Rise of the Wood, Insurrection en veel meer, hieronder te lezen en te luisteren via Spotify….

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Singlefeestje met o.a. Bongloard, Amyra, Ziggy Splynt en Flashbang
De regels voor het Bruut Nationaal Product waren regelmatig streng: komt je single niet uit de maand ervoor, dan helaas! Hierdoor liepen we toch nog wat tracks mis, te laat ontdekt of over het hoofd gezien. Bovenaan in ons jaaroverzicht zie je dan ook onder andere Ziggy Splynt terug, met het ruwe Rope, een opzwepende, donkere track met een haast postrockachtige opbouw. Bongloard zien we ook terug, en hoewel ze met het frenetische Woo Yeah wel ons Bruut Nationaal Product van april binnenkwamen, is het in december uitgebrachte I Want It Now helemaal aan onze aandacht ontsnapt. Dat trekken we vandaag recht, want wat hebben deze garagepunkende Utrechters weer een retevette single uitgebracht! Voor wat goede altrock is er dan weer het melancholische Come Alive van Amyra en weet Cashmyra een geheel eigen draai aan het postpunkgenre te geven met Stress, dankzij het gebruik van spoken word en Nederlandse teksten. Voor wat hedendaagse gothicrock/new wave weet Body Electric er verder een aardig klassiek sausje aan te geven met Antidote. Ook niet mis is die vlotte punktrack van Flashbang, met hun auditieve cafeïnepil Bigger City.

Stoner in je strot met Fuzzboar, Stone Golem, Lifelong, Karvel en Rise of the Wood
Man, hoe we Fuzzboar over het hoofd hebben gezien is een raadsel, maar helaas, ook hun zelfgetitelde ep kwam een paar maanden te laat op de radar. Gelukkig zijn de heren alweer nieuw materiaal aan het droppen, maar voor nu blikken we graag terug op het werk van deze Arnhemmers met de toevoeging van het heerlijk rockende, fuzzy werkstuk Electric Disruption. Stone Golem is nog zo’n band die op een of andere manier langs ons heen is gegaan, ondanks dat er een nieuw album in de vorm van In the Shadow of a Titan is uitgekomen. Een te gekke, veelzijdige mix van space en stonerrock, met het titanische titelnummer te beluisteren in het BNP Jaaroverzicht. Lifelong bracht deze maand hun nieuwe ep uit, waarvan later meer in de volgende BNP, maar de single Non Serviam Act III, uitgebracht in 2019, krijgt ook een plekje. Verder nam Karvel een allereerste ep live op, die met Reach For the Sun een proggy kant van stonerrock laat horen. Tot slot is er ook nog het heftige, lompe Ludicrous van Rise of the Wood, inclusief een recente videoclip, hieronder te bekijken:

Albums en EP’s in je face met o.a. A Fool’s Errand, Sweet Empire, Troubleshot en Mudguard
Qua albums stuitten we afgelopen jaar ook nog op A Fool’s Errand uit Den Bosch. In 2019 berachten ze met Gravitas een fijn amalgaam van postmetal, postrock en triphop uit, waarvan de instrumentale afsluiter Used (To Be Happy) een verpletterende toevoeging is aan het BNP. Qua punk zit je verder gebakken met Sweet Empire en The Unsinkable, die allebei nieuwe werkstukken uitbrachten en waarvan je respectievelijk Drones en Hoax terughoort in de lijst. Authentieke postpunk hoor je dan weer terug op Driving Fast van Real Farmer, die in 2019 een van de tofste Nederlandse postpunk ep’s van het jaar uitbrachten. Qua heavy rock hebben we, in januari nog, twee ontdekkingen gedaan: Troubleshot uit Alkmaar bracht namelijk afgelopen november met Hear Me een strakke ep uit terwijl het Leidense Mudguard eveneens garant staat voor stampende rock met Different Route. De track Falling en Pride hoor je dus beide terug.

Metal op je muil met Insurrection, Hallowed Fire en Prostitute Disfigurement
Man, wat bracht Insurrection een vlammende plaat uit vorig jaar met Circles of Despair! Vettig geproduceerd en technisch: de Friesen duidelijk gegroeid als melodeath band. De release op Spotify liet op zich wachten, maar nu kunnen we de track Enigma Machine alsnog een shoutout geven in ons jaaroverzicht. Hallowed Fire bracht dan weer thrash metal aan tafel met Decade of Darkness, terwijl Prostitute Disfigurement een goede afsluiter biedt van de 20 ontdekkingen dankzij de pijlsnelle grindcorefuif van Happily to the Gallows.

Beluister nu het volledige jaaroverzicht van alle in de BNP verschenen nummers hieronder! 371 tracks van pure Nederlandse bodem. Check ook onze regulaire Bruut Nationaal Product via Spotify, elke eerste vrijdag van de maand ververst met de nieuwste tracks. Zelf ook een track aan het uitbrengen in januari of februari? Stuur een heads up naar merijn@nmth.nl, en wie weet staat je track in ons volgende Bruut Nationaal Product!

 Deel dit artikel