Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de eenendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op augustus met een eclectisch aanbod van 30 tracks van o.a. Velveteen Rabbit, Frontstreet, Whooom en Melting Eyes. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Skroetbalg, Whooom en Tricklebolt
Allereerst maar eens de nieuwe Whooom. De Rotterdamse psych/stonerdoom band heeft met Baku weer een nieuwe plaat uit, die toch ook weer heel anders klinkt dan het vorige werk. Haast kalme, chill-out psychjams, perfect voor een warme zomeravond als deze. Voor bewijs, check even Carnations Floating In The Sky, de hekkensluiter in het BNP. Verder zit ook het Drenthse Skroetbalg er weer bij, dat met Alles kats kapot een heerlijk smerige pot punkrock’n roll in de moerstaal heeft voortgebracht. ‘T Is Wat Het Is ontbreekt dan ook niet in de playlist. Verder kwam Tricklebolt ook met een wel hele bijzondere liveplaat uit, opgenomen tijdens een drive-in. Hoe dat live klinkt met toeters en al, hoor je terug in het loeizware River.

Singlefeestje met o.a. The Desmonds, Heideroosjes en Splinter
Ho eens, is Heideroosjes nu toch echt terug en langzaamaan een album aan het releasen? Breng die blender maandag maar is alweer de vierde single dit jaar van de Nederpunklegendes, en bevat een herkenbare sound die nog steeds even lekker klinkt, een uptempo track afgemaakt door de bijtende teksten van Marco Roelofs. Verder staan The Desmonds aan de vooravond van nieuw plaatwerk en een reeks shows tijdens Popronde, dus geen betere manier om dat vooruitzicht te vieren dan met heerlijke garagepunker That’s Right. Qua death metal zit het ook snor, daar Bloodphemy en Melting Eyes met respectievelijk In Cold Blood en My Final Resting Place weer brute songs afleveren, terwijl Extreme Cold Winter voor een langzamere aanpak gaat met het doomepos Animals In Wintertime. Ook NMTH Talent Frontstreet mag niet ontbreken, daar ze begin augustus het venijnige Slow Burn uitbrachten. Ga ze zien zaterdag tijdens Popronde Nijmegen! Qua onvervalste hardcore spits je de oren bij Avondcock, die met Corruption In Camouflage weer een rauwe, hondsbrutale track heeft gebakken (met mogelijk een stiekeme middelvinger naar Mark Rutte?). Ook de Utrechtse sludgepunkers van Velveteen Rabbit hebben met het volstrekt uitzinnige Ladyboi een goede binnenkomer te pakken, instant BNP materiaal. Over punk gesproken: Tusky kwam met het uitbundige Lemonparty terwijl After Elmer met Report Cards een heerlijke uptempo track heeft gedropt, live opgenomen bij Proving Grounds 2. Tot slot bracht ook Splinter weer een onvervalste rocker uit, met het slepende, uiterst groovy Plastic Rose, afkomstig van hun nieuwe plaat Filthy Pleasures, inclusief videoclip hieronder:

Black metal beukwerk met o.a. Fluisteraars, Schavot en Destructo
Man, die nieuwe Fluisteraars is weer genieten! Na het verpletterende Bloem heeft de band opnieuw weer een prachtplaat uitgebracht die met elke luisterbeurt nieuwe lagen blootgeeft. Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking bevat drie epische tracks, waarvan Het overvleugelen der meute niet mag ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Ook een gave nieuwe ontdekking is Schavot, een project Batr (Sagenland, Asgrauw, Meslamtaea) dat met de track Rooftocht een aangenaam atmosferische, rauwe kant van black metal laat horen. Maar we houden ook heel erg van crunchy punktaferelen gemixt met black metal, en in die behoefte voorzien Destructo en Weerzin. Eerstgenoemde met het heerlijke, onverbiddelijke Motörcharged Mayhem en laatstgenoemde met het venijnige, messcherpe Onbegrensde Kannenkijker. Tot slot nog in de melodieuze hoek Walg, met het furieuze De Duisternis evenals een knap staaltje klassieke black metal van Unbenign middels Arise and Appaer.

EP’s in je face met Roderick van den Brink, The Damned Few, Geo en meer…
Allereerst even Roderick van den Brink, wiens EP Sleeping Giants nu uit is en verkrijgbaar via zijn website. Niet alleen een uiterst knap vormgegeven heavy rocksound, zoals te horen in de track Buried Alive, maar ook nog eens een EP waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan! Kopen dus. Verder deden we met Ctrl Alt Del een heerlijk heavy hardcore ontdekking, waarvan je het lompe Antisocial Media niet mag missen, afkomstig van EP Humanity part one. Over nieuwe ontdekkingen gesproken: Geo is een nieuwe post-punkband die met zijn sound heerlijk de old school kant opgaat op hun debuut-EP. Luister maar eens naar die heerlijk recalcitrante baslijnen en gitaarslagen van Elasticate, terug te horen in de playlist. Verder ook niet mis: El Mago, de Black Sabbath-cover van ¡Pendejo! en het vurige Baby Boo van nieuwe The Damned Few EP Black Blooded Woman (hier besproken).

Verder nog: Shaemless – Weakness, Ink Bomb – Invincible Summer ’21, Smudged en Het Gezelschap – Ewan McGregor, Sloper – Drive It In en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product hieronder, elke maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in september? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel