The Damned Few, foto Maaike Ronhaar / Maron Stills

Daar is ie dan! Recentelijk debuteerden we nog de video voor Why? van het Overijsselse The Damned Few, maar nu is daar Black Blooded Woman, de nieuwste EP van dit meeslepende viertal. Het heeft even geduurd sinds hun vorige EP The Dirt, en corona zal ongetwijfeld meespelen, maar met Black Blooded Woman is het tijd voor een nieuwe fase. Want hoewel de basis van de sound intact is gebleven, klinkt het op Black Blooded Woman nog steviger ingemetseld en ingespeeld dan voorheen. Dus, we duiken in de EP van de dag, nu te beluisteren hieronder en op tijd voor de vrijmibo.

Wie The Dirt heeft gehoord weet ongeveer wat hij kan verwachten van The Damned Few: onvervalste rock die de 60’s en 70’s belichaamt, maar anno 2021 vol en zwaar uit de hoek komt. Buiten die basis om, hoor je echter op deze EP duidelijk verschil met The Dirt, dankzij een door de jaren heen opgebouwde chemie, met bandleden die goed op elkaar ingespeeld zijn. De omvangrijke vocalen van frontvrouw Dion Legebeke zijn de grote troef achter de hand, zoals ze van haast fluisterende ondertonen naar aardverschuivende uithalen gaat. Maar het is de gezamenlijke synergie die dit compleet maakt. Hoor namelijk hoe de ritmesectie, aanstekelijke gitaarloopjes en zang heerlijk synchroon om elkaar heen dansen in de opener Baby Boo, wat een furieuze binnenkomer dit! Maar daar blijft het niet bij. Zo raast het titelnummer in twee minuten vlot aan je voorbij, om vervolgens midtempo te gaan met de breakup song Why, tevens hier te zien:

 

De blueskant van de band komt in de laatste twee nummers tot uiting. Fool lijkt bijna gemaakt voor menig bikerbar, en dan eentje waar nog weleens een gevecht uitbreekt bij de pooltafel. Fraaie solo erbij ook! Born To Die is het rustpuntje van de plaat, en tevens de hekkensluiter van deze lekker geproduceerde EP. Kortom, Black Blooded Woman is gewoon rock zoals we het graag horen: groovy, zwaar en no-nonsense.

Black Blooded Woman van The Damned Few is vandaag uitgekomen en via diverse streamingdiensten te beluisteren, evenals Spotify hieronder. De EP-release wordt gevierd met een zojuist bevestigde show in Hedon, Zwolle. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link

 Deel dit artikel