Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de zevenentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op april met een eclectisch aanbod van maar liefst 30 heavy tracks van o.a. REFORMIST, Mayleaf, Grey Aura, Intero en Sonic Whip.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Popronde partij met Hey Team, Mayleaf en Total Seclusion
De Popronde 2021 selectie is bekend! En fijn dat enkele bands van vorig jaar meegenomen zijn. Voor bijvoorbeeld Total Seclusion een nieuwe kans om het podium te beklimmen, en voordat het moment daar is hebben we Surreality TV toegevoegd. Ook Hey Team is weer terug met de track Catfish, live opgenomen tijdens de Frequenzy Sessions. Deze track laat opnieuw horen hoe de band vernuftig elementen van indierock, grunge en een vleugje post-punk in de mengeling werpt. Erg lekker! Tot slot Mayleaf, die ons toch maar even omverblies met een kneiter van een show tijdens het Popronde Eindfeest. Hun nieuwe single Just Breathe zet die veelbelovende indruk voort met een heerlijk rollende track.

Singlefeestje met Magnetic Spacemen, REFORMIST, None Shall Fall en meer…
Qua singles geen gebrek weer, met ook in april een hele resem toptracks. Zo was het qua garage psych goed toeven met Magnetic Spacemen en Delta Echoes, waarvan eerstgenoemde van zonnige psychloopjes naar rauwe riffs gaat in Mon€y, terwijl Delta Echoes weer lekker spacey binnenkomt met Let Down. Voor grensverleggende black metal luisteren we naar de nieuwe Grey Aura, die deze week de langspeler Zwart Vierkant uitbracht, maar in april eerst nog met de single El Greco In Toledo naar buiten kwam. Erg fraai opgebouwde, verhalende black metal, die van messcherpe blasts zo overgaat in bijzondere Spaanse gitaarintermezzo’s, blaasinstrumenten en spoken word elementen. Zo hoor je het niet vaak. Verder is ook The Dead Cvlt weer terug onder de naam TDC INC. Een bijzondere mix van hardcore noise en metal, gepresenteerd door drum’n’bass royaliteit PRSPCT Recordings. The Flames Decide Your Fate is dan ook een uiterst verpletterende sloopkogel, die venijnige blastbeats en duistere d’n’b ritmes tot een origineel geheel maakt. Bruut dus. Verder zijn de death metal veteranen van Pestilence weer keihard terug, met eerste single Morbvs Propagationem terug te vinden in de lijst. Een zeer fijne technische death metal stamper. Qua moderne metal zit het dan weer aardig snor met zowel REFORMIST als Another Now. Eerstgenoemde laat met Nuntius Terrae even onverbiddelijk horen met wat voor kwaliteit we te maken hebben. Keiharde beukmetal die van het ene op het andere moment explodeert in black metal intermezzo’s om je vervolgens weer met een zielsversplinterend refrein naar binnen te trekken. Laatstgenoemde weet met Parallax die beuksound voort te zetten, maar experimenteert dan weer met eigenzinnige industriële foefjes. Kortom, het Nederlandse metallandschap is uitzonderlijk vruchtbaar met dit soort bands in opkomst. Verder mag een staaltje old school punk ook niet ontbreken, en die komt deze maand van The Shivvies met het Ramones-achtige Goodnight Baby. Voor wat altrock kun je terecht bij Sonic Whip met het rockende Desire, terwijl Ionana Iorgu met Ritalin een erg sterke, duistere post-punktrack ten gehore brengt. Tot slot is er None Shall Fall, terug van weggeweest! Deze hardcoremaestro’s dropten enkele weken terug hun brute nieuwe single Trapped Inside, terug te horen in het Bruut Nationaal Product, evenals via de onderstaande lyricvideo:

EP’s in je face met Severant, A Minor Problem en Get Jealous
Allereerst maar even een nieuwe ontdekking, courtesy of Lay Bare Recordings: Severant! Deze nieuwe band heeft zojuist een verse EP uit met Closure, en dat is een behoorlijk indrukwekkend werkstuk. Duistere psychedelische rock, meeslepend en origineel. Hier gaan we ongetwijfeld meer van horen, maar voor nu hoor je het indrukwekkende epos Candles terug in de lijst. Verder heeft A Minor Problem gefaseerd een EP uitgebracht, waarvan alle vijf de nummers in het BNP verschenen zijn, met nu ook de als laatst uitgebrachte track Sunk Cost Fallacy. Tot slot bewijst Get Jealous hoeveel hun sound gegroeid is het afgelopen jaar, met de veelzijdige EP Worried, waarvan Boy Like You een goed voorbeeld is, terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Lees hier ook het interview met de band.

Albums vers van de pers met Karmic Seeds, Codex Mortis, Ophiuchi en Robbing Banks
De sound van Karmic Seeds verraste ons even flink! Keiharde stoner/psychrock met een volle productie is wat we hoorden op het debuut. Hoewel helaas het enige wapenfeit van de band, fungerend als ode aan overleden gitarist Tim Reintjes, is het toch een erg mooie, uitstekende afsluiting met bijvoorbeeld het uiterst heavy The Black Witch of Mount Sinjar als ‘choice cut’ in de lijst. R.I.P. Tim Reintjes. Verder kwam Robbing Banks met zijn nieuwe album Super Glue weer een erg lekkere, zomerse garagerock plaat serveren, waarvan Almost Home ons doet verlangen naar roadtrips in de vakantie. Als afsluiter van de lijst hebben we ook nog Velozza, die met de plaat Apocaholic gewoon doet wat het moet doen: lekkere thrash met de energie op standje 11.

Verder nog: FFOOSS – FOMM, Codex Mortis – The Drowned, Cirrus Minor – No Room For Healing, Intero – Social Leeches, Shaemless – Appreciate, Ophiuchi – Katabasis, IDEK. – The Trek en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in maart? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!

 

 

 

 Deel dit artikel