Tijd voor de tweede EP van Get Jealous! Sterker: tijd ook voor de EP-compilatie Easily Worried. De Enschedese riot grrrls & punkboy brengen beide vandaag uit en beter ga je die nu opzetten. Lekker rammen bij het lezen van dit interview. That’s right: we hadden de euvele moed om Marek, Marike en Lotta wat vragen te stellen en die hebben ze op gepaste en tpyische Get Jealous-wijze beantwoord: zonder blad voor de mond, recht voor de knolraap en ontwapenend eerlijk.

Get Jealous zeg je? Klopt: dit trio kwam ergens medio 2019 tegen onze net- en trommelvliezen terecht, en charmeerde meteen met een enerzijds catchy song die tegelijk ook punky en opzwepend uit de bocht vloog. Ze raasden later dat jaar mede namens NMTH door de Popronde. Toen waren ze nog met z’n vieren trouwens, apart.  En hoe zit het eigenlijk met Enschede, de rol van Goomah en de Duitse invloeden? Dat in het oog springende artwork dan, wat is daar het verhaal achter? We zaten kortom vol vragen en besloten de leden die vraagtekens zelf weg te laten poetsen.

Door Ingmar Griffioen

– Wij leerden jullie kennen in 2019 met de catchy single Inside Your Head. Was dat ook de begintijd van Get Jealous?
Get Jealous is rond het einde van 2017 ontstaan en in 2018 hebben we eerst een stuk of 30 shows gespeeld en nog niets gereleased. Inside Your Head kwam daarna dus pas uit, maar is wél het eerste nummer dat we ooit hebben geschreven!

– Hoe en waar is de band ontstaan?
Marek en Lotta waren al een tijdje vrienden. Marike fietste op een dag naar school met haar basgitaar op haar rug en werd toen aangereden door Marek, die ook op de fiets was. Marek stapte af en vroeg of Marike oke was, en dat was gelukkig zo. Daarna zei Marek dat hij het cool vond dat Marike gitaar speelt! En ook al was het natuurlijk een basgitaar, Marike voelde zich alsnog gevleid. Toen vroeg Marek of Marike een keer mee wilde naar een repetitie met hem en Lotta, als goedmakertje. En zo ontstond Get Jealous!

– We lazen iets over een grensoverschrijdend karakter?
Ja, dat klopt! We zoeken soms een beetje de grenzen op tussen pop en punk. We houden het graag simpel, maar hebben ook een zwak voor catchy melodieën en goed uitgedachte arrangementen. Daarnaast is 2/3 van de band Duits.

Get Jealous op Popronde Almelo, foto Maron Stills

– En ergens is er nog een vierde bandlid geloosd?
Klopt. Aan het einde van 2019 kwamen we erachter dat er een shift had plaatsgevonden in prioriteiten, waardoor onze gitarist van toen heeft besloten om uit de band te stappen. We dachten daarna dat we een nieuwe gitarist nodig hadden, maar door Corona werd dat lastig zoeken. Daardoor werden we eigenlijk gedwongen om te kijken hoe ver we met z’n drieën konden komen, en dat bleek nog best goed te werken. Marike kwam erachter dat zij met wat pedaaltjes en een tweede versterker wel kon doen wat ik normaal speelde, en ik moest gewoon meer gaan oefenen om het andere over te kunnen nemen.

– Vervolgens doken jullie vol de Popronde in. Wat hadden jullie daarvan verwacht en is het uitgekomen?
We hebben veel werk gestopt in het kunnen spelen van veel gigs en hebben veel locaties kunnen leren kennen, veel contacten kunnen maken en een live-speel-conditie opgebouwd. Die dingen waren voor ons eigenlijk het belangrijkste. Daarnaast hebben de Duitsers in de band gewoon een hele lange rondleiding door alle prachtige steden in Nederland gekregen, wat natuurlijk ook heel leuk was!

– In 2020 brachten jullie de EP Easily uit, 16 april gevolgd door Worried. Staan die titels ook voor de gemoedstoestand van de band?
We kwamen er tijdens het opzetten van het idee voor de EP’s achter dat we eigenlijk heel sterk twee kanten hebben. Onze nummers werden op onze setlijsten altijd door ons onderverdeeld in Happy en Sad smileys, en zo hebben we ook de liedjes voor de EP’s opgesplitst.

– De releases zijn ook gebundeld als ‘EP-collectie’ Easily Worried?
Ja! Die komt uit op vinyl met zelfgemaakte hoesjes. We zijn 2 weken lang bezig geweest met spray painten, lino drukken, permanent markeren, huilen, veel fouten maken, stressen en leren. Maar we zijn heel blij met het resultaat en zouden het zo weer doen!

– De singles klinken tot nu toe typisch Get Jealous: catchy, rebels, garegepunky, maar tegelijk noteerden we ook een wat strakkere productie en inventievere gitaarlijnen. Is de band zo gegroeid?
Ja, we hebben natuurlijk ervaring opgedaan in de afgelopen jaren. Bij Easily was het ook heel erg de gedachte van het omzetten wat we hadden met zijn vieren (dus toen de ex-gitarist er nog was). Worried was daarentegen een grote stap naar de eerste keer écht met zijn drieën iets opnieuw arrangeren, dus daardoor zijn ook nieuwe dingen ontstaan. Qua sound komt het verschil ook doordat we Easily samen met onze bevriende technicus Fabian Brümmer hebben opgenomen in bijvoorbeeld de kelder van Mareks oma en de slaapkamer van Marike, en Worried met twee producers van een bevriende band in een ‘echte’ studio.

– Een van de tracks van Worried die we nog niet kenden is de ruige en opwindende punktrack Boy Like You, waarin Lotta onder meer schreeuwt “I don’t know if I’m alright!” En verzucht dan: “I don’t know if I can be more like you.” Waar gaat die song over?
De tekst is eigenlijk “I don’t know if I can be a boy like you” en het gaat over Lotta’s persoonlijke struggle met genderidentiteit en de zoektocht hierin. Dit nummer laat vooral de boze en gefrustreerde kant van die zoektocht zien.

– De plaat sluit zelfs voor jullie doen wat a-typisch af met Thoughts About Life 2, wat overkomt alsof je een manische gedachtenstroom over de luisteraars uitstort. Missie geslaagd?
Ja, missie geslaagd!

– Wie bedenkt het script voor jullie DIY video’s?
Wij samen. We gaan dan meestal met z’n drieën bij elkaar zitten en echt gewoon cliché brainstormen. Pen en papier erbij en gaan. Een goed teken is dan altijd het moment waarop iedereen in de groep een idee meteen voor zich ziet. Dan weten we dat we een leuk plan hebben bedacht.

– Wat is het idee achter jullie (geslaagde!) artwork en wie maakt het?
Het idee is heel erg gebasseerd op die twee kanten die eerder benoemd werden. De ‘positieve’ energie en ‘negatieve’ energie daarvan geven we weer in de vorm van een batterij. Samen vormen die verschillende energieën een eenheid; Het ene werkt niet zonder het andere. Lotta heeft het artwork ontworpen.

– Net als bij de vorige EP pakken jullie het zeer DIY aan: met handgemaakte, gespoten en linogedrukte albumhoezen. Wat een toewijding! Is dat uit nood geboren?
Eigenlijk wel. Het begon allemaal toen Lotta het artwork moest omzetten van kleurprofiel RGB (voor online) naar CMYK (voor print). Ze vond het verschil te groot en niet mooi en daardoor probeerden we een andere oplossing te bedenken. Dat werd toen dit.

In deze compilatievideo kun je zien hoe de vinylhoesjes zijn gemaakt:

– Jullie zitten bij het Duitse label Radicalis Music en voor de boekingen bij Goomah Music. Wat levert dat op?
Vooral kennis, contacten, toegang naar informatie en input qua ideëen. Het feit dat onze mailtjes doordat hun namen er boven staan worden gelezen heeft gewoon grote voordelen. In Duitsland willen we ook meer kilometers gaan maken, dus dan is een Duits label heel fijn.

– Zijn jullie in het dagelijkse leven ook zo wild? Razen jullie ook als Riot Grrrls door de supermarkt?
Het grappige is dat wij allemaal eigenlijk niet écht wild of écht punk zijn. We zijn niet zo agressief als op het podium, maar hebben wel veel energie. “De schattigste punkband ooit” is een titel die we weleens hebben gehoord, en ik denk dat die ons wel goed omschrijft.


De EP-collectie Easily Worried van Get Jealous is nu (vrijdag 16 april) uit op vinyl en voor €20,- bijvoorbeeld te bestellen via de Bandcamp, Instagram en Facebook van de band. De release is uit via het Duitse Radicalis Music. De nieuwe EP Worried beluister je bijvoorbeeld via Spotify (hieronder). Zaterdag 1 mei presenteert de groep de releases in Metropool/op de livestream van MetroTV.Deel dit artikel