Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de zestiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor april een eclectisch aanbod van maar liefst 31 brute, nieuwe songs van onder andere Vain Louie, Feral, DOOL, TerraDown en An Autumn For Crippled Children.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Ep’s in je face met Shinigami, Gas Giant, Wet Boys en LooD
Qua ep’s beginnen we eerst maar met wat Utrechts genot in de vorm van Shinigami. Brute, verpletterende death metal zonder poespas, gefront door George Oostbeek en zijn doorgewinterde strottenhoofd. Afkomstig van de gloednieuwe ep Ryu, is het nummer Crushing Titans een track die overloopt van de grooves en pakkende hooks, perfect om je huis mee te verbouwen. Met Gas Giant gaan we dan weer voor de chill-out stonervibe, met van de nieuwe, toepasselijk getitelde Earthward Ascend het epische Venus terug te vinden in de lijst. Garagerockfanaten zitten gebakken met Do What I Want, de nieuwe ep van het Haagse Wet Boys, met het opgefokte titelnummer die het eerder al tot Video van de Week schopte. Tot slot heeft LooD, met leden van o.a. Astrosoniq, een nieuwe ep uit in de vorm van Breaking Mirrors. Hardrockende groove die vernuftig stampt, luister maar eens naar Locked Out.

Singlefeestje met o.a. Hibakusha, Cyanide Paradise, Feral en The Ballet Bombs
Elke maand weer wordt het moeilijker het Bruut Nationaal Product naar een compacte 30 te krijgen, met voor april zo’n 60 tracks om uit te kiezen. Qua singles dan ook geen gebrek, en hoe! Zo kwam TerraDown recentelijk aanzetten met het groovy Memories dat bolstaat van de melodie en een hoop potentie en muzikaal vakmanschap laat zien. Over muzikaal vakmanschap van het meest heavy soort gesproken kijken we vervolgens niet verder dan Hibakusha. Eerder bespraken we de single Discovery al, maar deze verpletterende sloopkogel kon natuurlijk niet uitblijven in de lijst. Van een ander staaltje is dan weer Jagd, dat met Violins moeiteloos indie en noisey rock samenbrengt. We hebben ook nog twee overgebleven tracks van maart, namelijk de hevige progrockers van Vexio met het vlammende 97 Reasons evenals het donkere maar rustieke Never Had It Anyway van Lucas Thijs. Verder mag het Amsterdamse Feral de lijst openen met de furieuze oppepper van Crash & Burn, en hebben we met Catch Me van het Bredase Outside Revelation een gloednieuwe, bluesy hardrock ontdekking te pakken. De nieuwe tracks van zowel Splinter als The Ballet Bombs mochten natuurlijk ook niet ontbreken, want Hold My Leash en Oh, Girl zijn twee krakers van jewelste. Verder kwam The Depression Club met Not Dead Yet opnieuw weer een sterke single afleveren, middels een uptempo rocker van een band die live een hoop herrie kan schoppen. Dat Nederlandse black metal het experiment niet schuwt was al duidelijk, maar An Autumn For Crippled Children weet black te brengen zoals je het zelden hoort met de track Water’s Edge. Slepende shoegaze-elementen, onaardse synths en uptempo ritmes creëren in samenwerking met de screams een uiterst excentrieke maar beeldschone muzikale ervaring. Verder was Cyanide Paradise al eerder te horen in het BNP met Reach for the Stars, maar met het moddervet geproduceerde Downfall is het duidelijk hoe goed de melodieuze death metal in elkaar steekt, waarbij de gitaarlijnen een epische, haast emotionele Insomnium-achtige atmosfeer teweegbrengen. Tot slot hebben we ook nog een beukende nieuwe track van Life’s Electric binnen, inclusief heerlijk creatieve, hilarische quarantaine video, hieronder te zien:

Hardcore op je harses met Ocean Depths, Vain Louie en All Doomed
Met I Bought Shoes Once wist All Doomed al behoorlijk wat potten te breken, en met het nieuwe Never Reclaimed borduren deze jongens weer vakkundig voort op die sound vol breakdowns en brute gitaarpartijen. Vain Louie is ook geen onbekende meer voor het Bruut Nationaal Product, maar naast dat ze het tot de 2020 Popronde-selectie hebben geschopt vandaag, hadden ze in april een nieuw visitekaartje op zak met Decomposed. Bruutheid en melodie die hopelijk live helemaal tot zijn recht komt! De technische metalcore van het Tilburgse Ocean Depths is tot slot ook verreweg van mis, met een combi van prog, metal en stomende hardcore in de mix, en als resultaat het hyperactieve Eidolon, te beluisteren in de lijst.

Albums vers van de pers met DOOL, Ill Trusted, Twin Sister en meer…
Allereerst DOOL, wiens Summerland momenteel volop toeren draait in menig stekje van onze redactie. Een lichtere, maar niet mindere plaat, die met Dust & Shadow een van de meest prachtige composities van de band heeft voortgebracht. Qua metal is het ook goed toeven met Ill Trusted als een smakelijke ontdekking. Melodieuze death metal met een ongelooflijk brute productie met de blazende, epische afsluiter The Agony of Consciousness van het gelijknamige nieuwe album in het Bruut Nationaal Product. Minstens zo goed is de nieuwe plaat Divergence van Rages of Sin, die met hun soortgelijke stijl er toch ook een geheel eigen draai aangeeft in de track Deference. Voor meer midtempo werk beluister je de groovy stonerrock van Phe, dat met The Lion & The Snake een vernuftige stamper heeft voortgebracht. Ook The Spirit Cabinet heeft een intens nieuw album uit met Bloodlines, waarvan het macabere The Subtle Art of Sleep Paralysis een ijzersterk staaltje black metal, doom en old school heavy metal laat horen. Een fijne nieuwe ontdekking is tot slot het project Twin Sister, met leden van Dead Neanderthals. Zware drone/noise, repetitief maar ontzettend hypnotiserend. De track Husk is dan ook een verpletterende afsluiter van de Spotify-lijst, het soort dat je vermurwd achterlaat.

Verder nog: Richie Dagger met Return To Nothing, Radar Men From the Moon met Piss Christ, The Arthurs met Void, Everyday Robots met Modern Day Psycho, The Desmonds met Overtime en meer! Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in mei? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel