Shaemless, foto Bram Sturm

Het is al weer even geleden dat we een Middagbangers rubriek deden. Niet door een gebrek aan releases, zeker niet. Maar door enkele vakanties in de achterruit hier bij NMTH HQ, zijn we er niet aan toegekomen alles te luisteren. Ook vandaag beperken we de Middagbangers dan ook tot een viertal Nederlandse en Belgische beukers van formaat, allemaal met een eigen draai aan het punk-en hardcoregenre. Zo kwamen pretpunklegendes Heideroosjes alweer met hun derde nieuwe single aanzetten, pompte Shaemless er weer een schaamteloze post-punkinjectie doorheen waar we nog steeds strak van staan, deden we een nieuwe sludgepunk ontdekking met het Utrechtse Veleveteen Rabbit en om het geheel af te maken ook nog eens een nieuwe portie Loud Love middels de track Rookie Nightmare. Check ze hier…

Heideroosjes – Wij zijn met meer! 
Allereerst Heideroosjes. Plotsklaps kwam dit legendarische viertal begin 2021 met een nieuwe track, 2020, de tering!, de eerste in bijna 9 jaar. En wonderwel laten de Roosjes het daar niet bij! Vorige week al met de video voor Huilie Huilie, vandaag met een verse track Wij zijn met meer! featuring de heerlijke vocalen van Flora Skuller van MARCH. Niet de uptempo punkrock van Huilie Huilie en 2020, de tering! maar een midtempo rocker die verwijst naar de avondklokplunderaars die huis hielden in Eindhoven, de woonplaats van Marco Roelofs, en hoe we als meerderheid stilletjes toekeken. Grote troef is hierbij die rauwe strot van Skuller, die de track een gepaste boosheid meegeeft:

Shaemless – Weakness
En door naar Shaemless, die na vorige singles White Statues en Appreciate weer vakkundig tegen de speakers schoppen met single Weakness. Een uptempo post-punkparel die glashard binnenkomt, dankzij heerlijk garagey gitaarrifs, suspensevolle drumritmes en smerige vocalen. Weakness maakt deel uit van het opkomende debuutalbum van de heren, en samen met White Statues en Appreciate is dat alvast een heerlijke voorbode. Kortom: to-the-point, no-nonsense post-punk recht op je harses, hier te luisteren:

Velveteen Rabbit – Ladyboi
Verreweg de meest bizarre track van de dag komt uit hartje Utrecht. Het is niet zo gek dat je Velveteen Rabbit nog niet kent: vanochtend dropten ze namelijk hun debuutsingle! En bij de omschrijving ‘punk and gloomy sludge’ beginnen onze oren al te spitsen, want we zijn altijd benieuwd naar dit soort combinaties. Zo ook met de track Ladyboi. Het begint muzikaal als een vlammende hardcorepunktrack, maar het zijn de maniakale vocalen van de frontvrouw, onder pseudoniem Unholy, die het geheel een eigen gezicht geeft, soms bijna kakofonisch uit de bocht vliegend. De tweede helft van de track bestaat zelfs uit een sludgy, haast doomy breakdown met samenzang. Kortom, erg lekker en interessant, zo hoor je het niet elke dag:

Loud Love – Rookie Nightmare
We sluiten af met een loeizware hardcorestamper van Loud Love. Wie ons interview leest met de band weet dat deze heren een kloppend hart hebben voor de scene, en als geen ander een goede bak Belgische melodic hardcore neer kunnen zetten. Rookie Nightmare dus ook, een gloednieuwe single afkomstig van hun binnenkort te verschijnen langspeler II, op 8 oktober verkrijgbaar. Met een daverend couplet en brute vocalen, overgaand in een catchy refrein, is ook dit weer een knaller van formaat. Laat die plaat maar komen jongens:

 Deel dit artikel