Thee Oh Sees, foto: Christel de Wolff

Thee Oh Sees op Lowlands, foto: Christel de Wolff

We kunnen je natuurlijk vertellen dat je op vrijdag 5 mei door het hele land naar gratis muziekfestivals kunt, waarvan doorgaans de dertien officiële festivals het dikst geprogrammeerd zijn. Bij dezen. Doe er je voordeel mee. Opvallend is hoeveel er deze week nog meer te doen is. Zo is de tour van de Haagse rocklegendes (mag dat al zo betiteld worden? Ja! Dat! Mag!) vol op stoom gekomen en kun je ze overal zien de komende tijd. In Het Paard kun je donderdag inktzwart gaan op Emptiness, terwijl doom-legendes (ja, dat mag ook) St. Vitus Patronaat en Little Devil komen slopen met de originele zanger en Bunkcore in Gemert HARDcore gaat. Last but certainly not least: zondag gebeurt het in Rotterdam! Niet, of ja ook, op Woudestein, maar zeker in de Maassilo. Daar staat Thee Oh Sees met liefst vijf supports waaronder zZz en Korfbal. Sick indeed.

Samenstelling en tekst: Lisa Gritter

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

Emptiness + GGU:LL – Het Paard, Den Haag
Op 4 mei kan je naar Den Haag voor een goed staaltje pikzwarte metal. Het uit België afkomstige Emptiness schroomt het experiment niet, maar vindt zijn wortels duidelijk in de death- en blackmetal. Dat kwam op de nieuwe plaat Not For Music en op de recente Roadburn-editie aardig indrukwekkend voor het voetlicht. Het Tilburgse GGU:LL doet niet onder voor haar Belgische podiumgenoten als het gaat om sinistere soundscapes. Je zou haast denken dat een zachte G garant staat voor een harde M(etalband).

Bunkcore – De Bunker, Gemert
Op zaterdag 6 mei is het hardcore wat de klok slaat in Gemert. Het is inmiddels de achtste editie, wat maar weer eens de volgende waarheid onderstreept; hardcore never dies. Met bands als Doodskop (hardcore meets rauwe Nederlandstalige zwartgallige poëzie), Far From Okay en Deposit is een goede mosh-sessie vrijwel gegarandeerd. (garanties uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst)

Saint Vitus – Patronaat, Haarlem of Little Devil, Tilburg
Dooooooooommmlegende Saint Vitus doet maar liefst twee shows in Nederland dit weekend. Zaterdag in Little Devil in Tilburg en zondag in Patronaat Haarlem. Mét originele zanger Scott Reagers! Dat de band vernoemd is naar Sabbath’s ‘Saint Vitus’ Dance’ zegt al genoeg. Support voor beide shows is het Noorse Tombstone, maar in Patronaat krijg je er ook nog de Belgische (Roadburn-surprise) Bathsheba bij.

Thee Oh Sees – Rotown locatie Maassilo, Rotterdam
Garagerockgoden. Zo wordt deze band aangekondigd op de site van Rotown. Dat is niet alleen een pracht van een woord, maar ook nog eens meer dan waar. Weet je nog die tijd dat je het aantal garagerockbands op twee handen kon tellen? Wij ook niet meer. Het genre is zo explosief gegroeid dat je haast zou denken dat garages niet meer bestaan om auto’s te stallen maar om lekker vuig klinkende bands te borgen. We kunnen wel stellen dat geen garage meer hetzelfde is geweest sinds Thee Oh Sees. Extra leuk is het grote aantal voorprogramma’s dat deze avond tot een soort mini-festivalletje maken; ZzZ, Harry Merry, JC Thomax & The Missing Slippers en – net bevestigd voor de Popronde: Charlie & The Lesbians en Korfbal. Rotterdam lijkt op een missie het epicentrum van de indie/rock/garagescene te worden en slaagt daar aardig in.

Hallo Venray – oa Vera, Groningen, Rotown, Rotterdam, Merleyn, Nijmegen, EKKO, Utrecht en Paard, Den Haag
Nieuwe plaat van Hallo Venray: Where Is The Funky Party? kwam op 21 april uit bij Excelsior Recordings. De Haagse band van Henk Koorn, Henk Jonkers en Peter Konings is al ruim dertig jaar bezig en legde (met JB Meijers in Zuid-Frankrijk ditmaal) gewoon weer een klasse album af. Ja, u leest het al: wij zijn fan van de Hagenaren, die totaal heropgeleefd zijn de laatste jaren en in alle heerlijk dwarse rock nooit op een voorspelbaarheid of enige concessie te betrappen zijn. Ditmaal komt er ook psych en funk voorbij, ja ja. Waar we ze wel iedere keer weer op betrappen zijn fenomenaal goede liveshows. In de thuisstad is er ook nog een afterparty met The Mighty Breaks in De Zwarte Ruiter. En op woensdag 30 mei vieren ze 30 Jaar Hallo Venray in Paradiso. Er zijn nog veel meer tourdata, ook Venray wordt aangedaan, maar onder deze tamelijk briljante video vind je vast de eerste worp.

Where the funky party is at:
Do 04 Mei 2017 Vera Groningen
Vr 05 Mei 2017 Rotown Rotterdam
Za 06 Mei 2017 Merleyn Nijmegen
Vr 12 Mei 2017 EKKO Utrecht
Za 13 Mei 2017 Paard Den Haag
Vr 19 Mei 2017 Altstadt Eindhoven
Za 20 Mei 2017 Muziekgieterij Maastricht
Vr 26 Mei 2017 Fluor Amersfoort
Za 27 Mei 2017 Metropool Hengelo
Wo 30 Mei 2017 Paradiso Amsterdam * 30 Jaar Hallo Venray
Vr 02 Jun 2017 Asteriks Leeuwarden


Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel