Birth Of Joy

Birth Of Joy // foto: Timo Reisiger

Deze week veel uit België, nog meer uit Nederland, een beetje uit Zweden en ook iets uit Canada. Het gaat weer alle kanten op maar bij ons kunnen experimentele, instrumentele ritmes door één deur met Zweedse fuzzrock. No problemo! Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen bijzondere levende muziek kan gaan horen. On y va!

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. STUFF. & STADT // kunstige-experimentele-hiphop-jazzbeats-met-psychedelische-krautpop
Beide komen uit Gent en de eerste ook een beetje uit Antwerpen. Het kwintet STUFF. is de laatste tijd vaker in ’t land geweest, maar moet nu écht getipt worden want wát zijn ze goed. Een kunstig experimentele en vrije mixage van hiphop-beats en elektronica samengevlochten als een jazzcompositie met thema’s en terugkerende improvisaties. Allemaal live. Met échte instrumenten. Compleet dansbaar, maar omdat het zo knap in elkaar zit vereist het een aandachtig luisterend oor en onafgeleid oog. Het geluid van STADT is anders: er wordt gezongen, de liedjes hebben een begin- midden- en eind, het is psychedelische krautpop. Toch hebben ze meer met elkaar in gemeen dan louter hun Belgische afkomst. De psychedelische, onverwachte melodieën maken het experimenteel en boeiend. Zet ‘m erin: de 27ste in het Utrechtse EKKO.

STUFF.:

2. Bloodshot Bill // rockabilly-rock ’n roll-in-z’n-eentje
Voor eenieder die afgelopen week naar dB’s’ One Man Band Fest ging om Bloodshot Bill te zien en teleurgesteld was omdat hij op het laatste moment afzegde! Waarom? Deze greasy Canadian wou bij nader inzien toch niet geassocieerd worden met one-man-band-acts. Okay Bill, fair enough. Hij heeft met veel artiesten samengewerkt en is dan inderdaad ‘meer dan’ een éénmansband (check: Tandoori Knights met King Khan). Engelse bijvoeglijk naamwoorden lenen zich hiervoor goed: het raunchy, blikkerige gitaargeluid. De wailing, schreeuwzang. De krachtige, simpele maar effectieve basskick-snare ritmes. Hij snurkt, hij knort, hij gromt. Enfin, in nabijheid van de aanstaande plaatrelease Guitar Boy kan men verwachten dat Bloodshot Bill de 22ste in OT301 nieuw materiaal zal spelen. Hij stond uiteraard ook op Scumbash, maar zal na deze show toch echt ons land verlaten om de rest van Europa te besmeuren.

Creature From The Sky:

3. Birth Of Joy & Breaking Levees // rock ‘n-orgel-roll-met-steeds-helderder-proto//prog-geluid
Er is een hoop te doen rondom dit Sixties on Steroids trio. Nieuwe plaat (Get Well), nieuwe clip (zie hieronder), nieuwe website én een onbekrompen portie tourdata om dit alles aan iedereen te laten horen en zien. Omdat het eigenlijk teveel is om in redelijk vloeiende zinnen op te noemen, gaat het ons om de twee releaseshows op de 25ste in Gebr. de Nobel (Leiden) en de 27ste in Metropool (Hengelo), beide met de Amsterdamse Breaking Levees als voorprogramma. Birth Of Joy lijkt met deze derde plaat Get Well uit de herkenbare psychedelische jaren ’60 rock te zijn gegroeid, en ze harken terug naar hardere inspiraties; grunge, proto-punkrock, zelfs iets van stoner. Wij zijn Breaking Levees in de tweede helft van vorig jaar tijdens de Popronde al tegengekomen. Als het goed is komt de debuut EP van deze psych-blues kameraden snel uit en zijn nieuwe klanken misschien zelfs al in levende lijven te horen. Check de rest van de Birth Of Joy tourdata hier.

Birth Of Joy:

4. Skraeckoedlan & Snowy Dunes // Zweedse-heavy-fuzzy-psychedelische-hardrock
Deze twee groepen hebben hoofden en baarden bijeen gebracht om in februari het Europese vasteland te bespelen, met als eerste Nederlandse show een avond in de énige echte metalgrot van Amsterdam: de 24ste in The Cave. Fuzzy desertrock geluiden zijn wel vaker uit Zweden gekomen (denk: Truckfighters) en het niet uit te spreken Skraeckoedlan is geen nieuwkomer op het gebied. In 2011 kwam debuutplaat Äppelträdet uit, opgenomen en geproduceerd door Ozo (wederom: Truckfighters), waarmee de band een plek in het underground-hart van de Zweedse fuzzrock scene wist te bemachtigen. Met de tweede plaat Sagor, uitgebracht in de zomer van 2015, is Skraeckoedlan klaar voor het grotere werk. Psychedelisch rockkwartet Snowy Dunes, beïnvloed door namen als Pink Floyd en Black Sabbath, zal de avonden openen. Meer data: 25ste in het Nijmeegse kraakhol De Onderbroek en de 26ste in het Haagse Musicon.

Skraeckoedlan:

5. Green Hornet & Rhinorino // meespringbare-garage-rock ’n roll
Vorige week was de 10″ EP Today van het Utrechtse rock ’n roll-trio Rhinorino al digitaal te beluisteren op NMTH, maar vanaf de 26ste is deze ook in het echt te verkrijgen. Dit wordt diezelfde dag gevierd in dB’s, met het fervente Groningse garagerock-trio Green Hornet. Klasse feest! In oktober 2015 kwam de alweer zésde Green Hornet plak uit, Never Enough. Naar eigen zeggen: vet, agressief en soulful. In onze woorden: aanstekelijk, dynamisch en pittig. Deze Groene Horzels zullen er samen met Rhinorino voor zorgen dat er die avond flink gesprongen wordt. Meer: Green Hornet zal 11 maart samen met Death Alley en Boogie Chillers in Neushoorn (Ljouwert) spelen. Check hier de Rhinorino Today tour. 

Green Hornet:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel