Robbing Banks // foto: Suzie Q

Robbing Banks // foto: Suzie Q

Onderstaande tips schommelen tussen 70s proto-punk-achtige-hardrock en psychedelische-garage-surfrock, een one-man-band-fest en een 13 uur lang durend rock ’n roll festijn georganiseerd door de beruchte Rotterdamse Schorem Barbiers. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen zijn allemaal aan de beurt! Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen bijzondere levende muziek kan gaan horen. 

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. Scumbash // één-hele-dag-punk-hard-rock ’n roll-psycho-alles-pretpakket
20 februari ondergaat de Van Nelle Fabriek een ware metamorfose: deze dag zal hét nationale industriële arbeidsmonument pal in het midden van de roemruchte Rotterdamse havens uitgehold worden door pak ‘m beet vijfduizend spijkerjasdragende, rock ’n roll guys ’n gals. Als kleine kinderen, zo blij! Het is alweer de derde editie van dit krankzinnige festijn, georganiseerd door de befaamde Schorem Haarsnijders en Barbiers. Ditmaal huisvest de Fabriek onder andere Turbonegro, GBH, The Meteors, Bloodshot Bill, The Skadillacs en Batmobile. Ook ‘onze eigen’ DeWolff, Giant Tiger Hooch en The Black Cult zijn van de partij. Check de volledige line-up hierGeestig: Bloodshot Bill was eigenlijk de headliner van de onderstaande tip in dB’s – het One Man Band Fest. Dit heeft hij afgezegd omdat hij niet geassocieerd wil worden met ‘one man bands’. Vergis je dus niet: Bloodshot Bill is géén eenmansband! Wist je dat: er dit jaar een extra podium is, de Cutthroat Bay. Er zijn dus in totaal drie podia. Tip: kam of was je haar vanaf NU niet meer, en laat je groomen in de pop-up barbershop. Nog één tip: deuren gaan om 12 uur ’s middags open, de eerste band begint om 13:00 – als je er dan ook bent, kan je 13 uur lang los gaan! Allerlaatste tip: er is een parkeerplaats, maar je mag niet in je auto blijven slapen.

Bloodshot Bill

2. Spidergawd // 70sound-haast-proto-punk-harde-riff-rock
Wanneer wij het hebben over Spidergawd, gaat er misschien niet direct een belletje rinkelen. Dit belletje gaat wellicht wél geluid maken wanneer wij het hebben over Motorpsycho. De relatie tussen Spidergawd en Motorpsycho is onvermijdelijk, inherent en onmiskenbaar. Waarom? Omdat beide bands dezelfde ritmesectie delen: bassist Bent Sæther en drummer Kenneth Kapstad. In een interview vertelt band oprichter, gitarist, zanger en kleinzoon van Noorse oud-politicus met dezelfde naam, Per Borten dat Bent zowel in Motorpsycho als in Spidergawd een centrifugale kracht uit, waardoor beide projecten naar zijn basgeluid buigen. Beknopte opsomming van leukigheden: Spidergawd is vernoemd naar een nummer op de B kant van de eerste soloplaat van Grateful Dead’s Jerry Garcia, Garcia. Eind januari is de derde plaat, Spidergawd III, uitgekomen. Afgelopen week hebben deze Noorse riffrockers de Bitterzoet platgespeeld. Voor ieder die hier niet bij kon zijn, of het nogmaals wil zien, spelen ze de 16e in het Groningse Vera.

El Corazon Del Sol, afgelopen week in Noorwegen

3. KetzerGOLDThrone of Time // thrash-metal-meets-post-donkere-rock-melange
Deze is afgelopen week tussen neus en lip voorbij gekomen, omdat GOLD een aantal shows met de onheilspellende folkgoeroe King Dude speelt (de 19e in Gebr. de Nobel). Nu krijgt deze avond op de 20ste in het Amsterdamse Winston Kingdom een eigen kop, want de combinatie Ketzer, GOLD en Throne of Time is voor ieder die van het hardere werk houdt wel interessant. Het Duitse Ketzer presenteert bij deze de nieuwe plaat Starless, onder fans met gemengde gevoelens ontvangen omdat het geluid beduidend anders is dan op de eerste Satan’s Boundaries Unchained. Maar wie zegt dat muziek niet mag veranderen? Precies. Het Rotterdamse GOLD kwam eind 2015 met de plaat No Image. In tegenstelling tot Ketzer, presenteert GOLD met deze tweede plaat een harder, meer ingetogen (en daardoor krachtiger) geluid dan op het debuut Interbellum. De donkere, haast occulte sfeer rondom GOLD komt niet alleen door ex-Devil’s Blood gitarist Thomas Sciarone maar ook absoluut mede dankzij het authentieke stemgeluid van Milena Eva. Het Alkmaarse blackmetal duo Throne of Time, de jongste van het stel, zal de avond openen.

Ontmoet GOLD

4. King Gizzard & the Lizard Wizard // wispelturige-psychedelische-garage-surf-rock
Je zou denken dat deze band een tweemansformatie is. Koning maag-van-een-vogel én de Hagedis Magiër. Nee, de bandnaam werkt beter in ’t Engels … King Gizzard en de Lizard Wizard. Maar niets is minder waar: de band bestaat uit maar liefst acht leden! Het geluid bestaat uit nóg meer instrumenten: percussie, zang, harmonica, synths, sitar, viool, bas, gitaar, fluit en de theremin. Er zijn wel precies acht platen, waarvan de nieuwste Nonagon Infinity begin dit jaar is uitgebracht. Het geluid is zwaarder, meer experimenteel en in de woorden van gitarist Joey Walker, weirder. Zanger en gitarist Stu Mackenzie is iets genuanceerder en legt uit dat het een super heavy prog-metal album is geworden, designed to play out on an infinite loop from start to finish. Het is dan ook aan te raden dit geheel met gesloten ogen en gespitste oren te aanschouwen, op de 20ste in Oedipus (Amsterdam Noord – UITVERKOCHT) en de 21ste in Vera (met Mooon).

Van de plaat No Quarter

5. One Man Band Fest // al-die-muziek-door-één-persoon-is-niet-normaal
Er is hier teveel om op te noemen, dus wij laten de gedetailleerde band beschouwingen ditmaal achterwegen. Het volstaat te zeggen dat deze vijf éénmansformaties, bedoeld of onbedoeld, alleen in de band spelen of zijn achtergelaten (ZEA). Deze avond zal gehoor brengen aan vreemde, psychedelische orgelmuziek (Harry Merry), blikkerige garagerock (Robbing Banks), loopende beatboxbeats (Maask), rock ’n roll (Dead Cat Stimpy) en electro-volksrock (ZEA). Dit alles vind op de 19e plaats, in het Utrechtse dB’s.

ZEA

Meer concerten? Check ook onze live calendar!

 Deel dit artikel