Black Stone Cherry

Black Stone Cherry

Ditmaal geen bandnaam analyses. Ditmaal wél vijf beknopte pleidooien waarin staat welke liefhebbers wat moeten gaan zien, waarom dit zo is en waar het allemaal gaat gebeuren. Bands uit binnen- en buitenland. Akoestisch, onheilspellend, gitaren en schreeuwzang. Er is deze week in Nederland weer van alles te zien, te horen en mee te maken. Lees verder.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. King Dude // onthutsende-donkere-folk-akoestische-Americana
Dit solo-project van TJ Cowgill, de man achter pseudonym King Dude, is haast een onvermijdelijk gevolg van alles wat hij hiervoor heeft ondernomen. Cowgill is afkomstig uit de Seattle death metalscene waar hij met projecten als Book of Black Earth heeft geflirt met het Luciferianisme, het Satanisme en de donkere geschiedenis van het Amerikaanse country landschap. Nu speelt hij solo, gewapend met slechts een akoestische gitaar en achter deze stilte schuilt onheil. Het donkere rockgeluid van de Rotterdamse GOLD past hier bijzonder goed bij. Het label ‘post-‘ is er één dat vaak wordt misbruikt, maar een attentief luisterend oor valt op dat de geluidsleer van deze band ‘post-alles’ is; nét niet wat je denkt, waardoor het verwachtingspatronen breekt. Samen spelen ze de 11e in het Utrechtse EKKO en de 19e in het Leidse Gebr. de Nobel. GOLD is eveneens op 20 februari samen met Ketzer en Throne of Time in het Amsterdamse Winston Kingdom te horen en zien.

Deal With The Devil:

2. Bombay // indierock-met-rafelige-pop-groove
11 februari presenteert Bombay in het Amsterdamse OT301 Show Your Teeth, de eerste plaat ná het vertrek van drumster Linda van Leeuwen en de entree van Lisa Ann Jonker, die inmiddels vol bravoure haar plaats op de drumkruk heeft veroverd. Dit gezegd hebbende, Linda is nog wel te horen als één van de tweede stemmen op Show Your TeethBombay gaat op reis en ze neemt mee … Canshaker Pi! Deze garagerock-snuiters hebben wij onlangs voor Noorderslag getipt en zullen de 11e het voorprogramma verzorgen. Voor alle die-hard fans die het eerste weekend van april toevallig in Parijs zijn: de 3e presenteert Bombay de plaat nogmaals in Point Ephémère.

3. The Vintage Caravan // space-retro-riffrock-blues
In elk interview, iedere aankondiging en alle recensies staat hetzelfde: jonkies, zijn het! Nu wordt dit vaker geroepen en is het ook niet gek dat bandleden elkaar op school hebben leren kennen. Maar hoe jong zijn ze dan? Toen hij tien (!) was, pingelde de kindervingers van gitarist en zanger Óskar Logi op zijn kleine snaarinstrument terwijl hij met een ongebroken stem de geluiden van rockhelden uit het verleden nabootste in de garage van zijn ouderlijk huis. Twee jaar later kwam drummer Guðjón Reynisson erbij (inmiddels vervangen door Stefán Ari). In 2010 verscheen de eerste gelijknamige, zelf uitgebrachte plaat The Vintage Caravan. Ze waren toen zó jong dat ze nu tien jaar later nog steeds jong, maar absoluut geen jonkies meer, zijn. Welnu speelt dit IJslandse trio aankomende week 3 keer: de 9e in Neushoorn (Ljouwert), de 10e op het podium van W2 (Rotterdam) en de 12e in het Zuidelijke Poppodium Volt (Zitterd).

Babylon:

4. Black Stone Cherry // Amerikaanse-Southern-hardrock
Deze Kentucky boys hebben een oprecht-Amerikaanse twang in hun muziek, zijn trots op deze roots en hebben de op 1 april (aanstaande) verwachte plaat dan ook Kentucky genoemd. Hier is geen ‘post-‘ aan vast te plakken, de muziek is recht toe recht aan hardrock met meerstemmige zang en duellerende gitaren (dual of the banjo’s). De 11e bespelen ze de Grote Melkweg Zaal in Amsterdam, met de Yorkshiremen van Toseland als voorprogramma. Deze laatste heeft ook een bijzonder verhaal: frontman James Toseland is ook wel bekend als motorcoureur en dé superbike Ducati wereldkampioen van 2004. Hij speelde hiervoor in een andere band (hopelijk niet toepasselijk) genaamd ‘Crash’… En nu touren hij en z’n bandkameraden met Black Stone Cherry. 

In Our Dreams:

5. Textures // atmosferische-progressieve-djent-metal(core)
Het Noord-Brabantse Textures is eindelijk terug! De vijfde plaat Phenotype is begin deze maand uitgekomen via Nuclear Blast, en de mannen gaan de komende drie maanden flink aan de bak om dit alles aan iedereen te laten horen. De angst om nog een keer vijf jaar te moeten wachten op een volgende plaat is nu al ontkracht, want bekend is gemaakt dat ze in 2017 Genotype gaan uitbrengen – de opvolger (?), wederhelft (?) of keerzijde (?) van Phenotype. Alvorens Textures de rest van Europa intrekt, spelen ze 12 februari in Bibelot (Dordrecht) en de 13e in 013 (thuisstad Tilburg). Vervolgens zijn ze 5 maart pas weer terug voor één show tijdens Complexity Fest in het Haarlemse Patronaat, samen met namen als Alkaloid, Hacktivist en Rolo Tomassi.

Shaping A Single Grain Of Sand:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel