The Black Heart Rebellion op Eurosonic, foto Ingmar Griffioen

The Black Heart Rebellion op Eurosonic // foto: Ingmar Griffioen

Chauvinisme alert: onderstaande lijst presenteert louter talent uit de Benelux. Uiteenlopend van dromerige folk naar industriële post-punk, met hier en daar bands die ook op Eurosonic Noorderslag hebben gespeeld (mét links naar desbetreffende verslagen en recensies). Lees hieronder alles over waar jij deze week bijzondere levende muziek kan gaan horen. 

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. Flying Horseman // Bird On The Wire
Eind vorig jaar kwam het vijfde studioalbum van het Antwerpse zestal Flying Horseman, Night Is Long, uit. Het blijft moeilijk om genres te plakken aan klanken die zo melodieus, fragiel maar tóch doortastend zijn – zonder het geheel tekort te doen. Het stemgeluid van Bert Dockx (zanger, gitarist) zingt verhalen. De synths, gitaar, bas en drumritmes en klanken nemen je mee op muziekreis. De Amsterdamse Bird On The Wire past hier bijzonder goed bij: dromerig, hypnotiserend, vrolijk maar toch donker. Dit samenspel is de 21ste te zien in Vera, Groningen! Beide bands zijn druk bezig met het presenteren van nieuwe platen. Zo speelt Flying Horseman de 23ste in Mezz (Breda) tijdens het Belgische popfestival in Nederland Ik Zie U Graag (uitverkocht), de 28ste in Paard van Troje, 14 februari Paradiso, de 18e Gebr de Nobel. Bird On The Wire presenteert de 22ste de nieuwe plaat Elephanta in Plantage Dok (Amsterdam). De dag daarvoor spelen ze in Plato (Groningen) een instore, 24ste instore Concerto Amsterdam, 13 februari met Blue Crime in Mezz en de 26ste met Soldiers Heart in Podium Asteriks (Leeuwarden).

Flying Horseman:

2. Glowsun // Candybar Planet // The Machine // Mantra Machine
Zaterdag de 23ste zal de lucht in Baroeg (Rotterdam) gevuld worden met psychedelische-stoner-rock-grooves. De Franse Glowsun heeft vorig jaar de derde plaat Beyond The Wall Of Time uitgebracht, via Napalm Records, en hebben podia gedeeld met Karma To Burn, Monster Magnet op plaatsen als Desert Fest en Duna Jam. De rest van de avond bestaat uit een Nederlandsch repertoire: Candybar Planet komt minder heavy over vanwege de cleane zangpartijen, maar is absoluut niet minder rock. The Machine noemt zichzelf hardheavystonerpsychprogjazzkrautbluesspacemetalrobotpunkrock (probeer die eens uit te spreken) en is weer iets experimenteler. Mantra Machine is de opener van de avond en zal de psychedelische-stoner-rock toon er goed in zetten!

Glowsun:

3. The Black Heart Rebellion // GOLD
Deze Gentse ex-art-punkers maken nu duistere muziek met een occult-rockig randje. Wij zagen The Black Heart Rebellion ook tijdens Eurosonic; foto’s en verslag hier te lezen. In het Der Aa-Theater zorgden ze – net als eerder op Incubate – voor de meest intense show van de dag. Dat zal 22 januari hopelijk niet anders zijn, wanneer ze samen met GOLD Podium Asteriks bespelen. Tip! TBHR komt in maart terug naar Nederland met twee shows: de 3e in De Brakke Grond, en de 5e in Merleyn (Nijmegen). GOLD zal 11 februari met King Dude in de EKKO spelen.

The Black Heart Rebellion:

4. Neushoorn Ondergronds: Kiss The Anus Of A Black Cat // Soviet Grass // Abdomen
Donderdag 21 januari staat Neushoorn in het teken van garagerock n’ roll! Kiss The Anus Of A Black Cat én Soviet Grass komen beide uit Gent. De eerste slaat een andere weg in met het zesde studioalbum To Live Vicariously. Het geluid is industrieel. Post-punk. Veel synths, harde ritmes. De laatste heeft in december het voorprogramma van Balthazar verzorgd, en is hier dan ook mee te vergelijken. Abdomen heeft onlangs de clip voor System geprimeurd via NMTH, en wij zagen de Leeuwardse jonkies met veel plezier op Eurosonic spelen. Drie nogal verschillende geluiden, waardoor deze avond bijzonder interessant dreigt te worden. Leuk weetje: KTAOABC zal samen met TBHR op 3 maart in de Brakke Grond spelen.

Soviet Grass:

5. EP-release The Apologist
Het Amersfoortse The Apologist heeft samen met de EP Emerge die de 22ste in thuishonk Fluor wordt gepresenteerd, ook een nieuwe clip (zie hieronder). Ze maken rock, met een hard randje en een cleane ondertoon. In 2013 presenteerde de band zichzelf vol overgave tijdens de Popronde, en hoewel het enige tijd stil is geweest, zijn ze nu eindelijk terug! 20 februari spelen ze ook in Rockbar Ozzy, te Apeldoorn, met het Belgische Tangled Horns.

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel