AbdomenDekselse clipprimeur van die dekselse jongens van Abdomen. De jonge Leeuwarder garagerockers leverden in oktober al een harde live-sessie af, waarmee ze het Bruut Nationaal Product haalden en meerdere shows op Eurosonic verdienden. In Lose Control kon je al horen dat het trio harde en rake nummers schrijft en System bevestigt ons in ons verlangen naar meer plaatwerk van Abdomen. Deze nieuwe troef komt in een clip, die ze in een klap bombardeert tot de Friese Supergrass. De tijd dat de Welshmen ‘alright’ rondzoefden op hun kinderfietsjes ligt natuurlijk ver achter ons, maar Abdomen sjeest met een zelfde spelplezier en onbevangenheid door Leeuwarden. Maar dan op steps, en wat zwartgalliger en bloederiger.

Genoeg geluld, pak eerst die toffe video van Bart Postma erbij, dan vertellen we je dan meer over de jongens en live-data.

abdomen press  (10 van 17) - (2015-12-23)Het trio heeft in december hard gewerkt in de MI5 studio van Beans & Fatback toetsenist Jeroen Tenty en Eric Lensink (The Miseries bassist) en het resultaat zijn twee tracks voor de nieuwe single. Vandaag zie je de eerste en iets verderop in dit artikel hoor je de tweede: Man Of Stone. System is een gedreven garagerocker, met een berg fuzz, noise en gruis. De lange zanger Peter van Beets gooit er eerst nog een opruiende ‘Woooh’ uit, waarna het refrein helemaal de meeslependheidsfactor heeft die de liedjes van bijvoorbeeld The Black Cult ook zo verslavend maakt. Dat is dus drie minuten lang meebrullen: “I don’t wanna live, I don’t wanna die, I can’t get enough, oh I can’t survive… This system.”

Je hoeft je niet lang af te vragen welke struggle hier verwoord wordt; de clip van Postma maakt meer dan duidelijk dat het verkeer in de Friese hoofdstad een bitch is, een dagelijkse survival door de de urban jungle waar Randstedelingen nog een puntje aan kunnen zuigen. Niet in het minst vanwege de verkeersagressie. De band claimt dat System een aanklacht is tegen die onveiligheid en jongeren op scooters en met deze video het gebruik van de step te willen propageren. “In het kader van verkeersveiligheid draagt Abdomen hun steentje bij door te laten zien wat er zoal mis kan gaan in het verkeer.”

Pak ook het gejaagde Man Of Stone mee:

Juistem. Net wat minder grappig en een stukje realistischer zijn de aanstaande shows, waaronder drie kansen om Abdomen live te zien op Eurosonic:

Live
14-01: Freesonic, De Kar Groningen – 0:00
15-01: Friese Lente, The Crown Groningen – 22:15
16-01: Eurosonic, De Troubadour (UP) – 21:30

21-01: Ondergronds, Neushoorn Leeuwarden w/ Kiss The Anus Of A Black Cat + Soviet Grass – 21:00Deel dit artikel