Raketkanon, Plissken Festival 2014 // foto: Anton Coene

Raketkanon, Plissken Festival 2014 // foto: Anton Coene

Deze week meer bands uit binnen- dan buitenland! Noisy-post-van-alles en duistere, haast occultige psychedelische rock … Bij ons kan het allemaal door dezelfde deur. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ DOOL // 08.04, Altstadt
Leden van The Devil’s Blood, Malkovich, GOLD en Elle Bandita. Dat is DOOL. Eind vorig jaar hoorden wij Oweyganat voor het eerst… Duister, psychedelisch, metal, met tóch een donker poppig randje wat het geheel makkelijk behapbaar maakt en absoluut één om te gaan ervaren, horen en zien. Dit jaar rest voor ons de eer een NMTH-programma neer te zetten in Cul de Sac tijdens Roadburn, en DOOL mocht hier wat ons betreft niet ontbreken. Maar voor iedereen die tijdens de Roadburn zaterdag (16 april) niet in Tilburg is, staan ze de 8ste in de Eindhovense Altstadt, samen met de Amsterdamse woestijnrockers 
Tales That Are Not Supposed To Be Heard By People. Deze spelen overigens de 22ste in het Haarlemse Patronaat, samen met Raketkanon [zie laatste tip]. DOOL is behalve twee bovengenoemde shows nog meer te zien op de 15e in Kroepoekfabriek (Vlaardingen), de 22ste in Sugarfactory met de sludgey-doomwavers van HOLY en tot slot op de 23ste in Cayen (Enkhuizen).

Oweyganat:

★ Motel Mozaïque Festival // 08.04, Rotterdam
Festivals zijn vaak moeilijk in één zin te omschrijven zonder in muziekcategorieën en clichés te spreken. Deze omvat meer dan louter muziek en is dan ook een heus kunstenfestival te noemen. Grijp de kans om de Detroitse postpunk van Protomartyr en de Londonse indierock van VANT te horen en zien, die Paradiso uitverkochten. Het Antwerpse Flying Horseman, wiens muziek zich niet laat vangen en ergens tussen folk-achtige-melancholisch-melodieuze maar ook vast ergens ‘post-iets’ dwarrelt, fragiel én doortastend is, zal ook het podium betreden. Dit alles plus de heavy garagegroovers Meatbodies uit Los Angeles en Marlon Williams, de Nieuw Zeelandse folk-country-singer-songwriter maken het MoMo 2016 programma bijzonder interessant.

Protomartyr:

★ Tricklebolt (release show) & Roadcrew // 08.04 Burgerweeshuis
Hammond-blues-rock! Tricklebolt presenteert de 8ste in Burgerweeshuis de EP Dawn. Er worden geen doekjes om gewonden: dit vijftal is geïnspireerd door de Led Zeppelins, de Deep Purples en de Black Sabbaths uit de rockgeschiedenisboeken. Het staat overal, in elke omschrijving, iedere verwijzing – dit is de legacy waar hun muziekhuis op is gebouwd. Thuisprovincie Overijssel is overwonnen, de 22ste zal Café Rocks (Enschede) eraan moeten geloven. Dan de rest van het land. De Urkse hardrockers van Roadcrew hebben vaker met Tricklebolt gespeeld, en zullen ditmaal het voorprogramma verzorgen. 

Tricklebolt:

★ Those Foreign Kids, Api Uiz, Duo Terrie ‘Ex’ Hessels & George Hadow // 08.04, Patronaat
Het Haarlems-Amsterdamse noisy, punky, beetje poppy, duo Those Foreign Kids zijn nét terug uit de rest van Europa en springen onmiddellijk weer bij met een show in hun eigen thuishonk Patronaat. Begin februari kwam de tweede plaat Oh Nothing uit via Geertruida: onvoorspelbaar, veel geluid, waarachter catchy-uptempo melodieën schuilen. Twee dagen hiervoor staan ze op 6 april in de Eindhovense Effenaar met het experimentele, Brooklynse noiserock-trio A Place To Bury Strangers. Jaren ’90, noise-punk-rock trio Api Uiz uit Bordeaux zal 7 april in de Amsterdamse OCCII staan met Terrie ‘Ex’ Hessels & George Hadow, die als duo voor een improvisatie-avant-garde-rockset zullen zorgen. Neem oordopjes mee en laat je verwachtingspatronen thuis!

Those Foreign Kids:

★ Raketkanon, Kid Harlequin, Mxrcxl // 09.04, Baroeg
Raketkanon! Eén jaar en 3 weken geleden kwam RKTKN #2 uit, opvolger van #1, waar alweer die term ‘noise’ van-voor-naar-achter (en links naar rechts) aan vast is geplakt. Zelf zeggen ze: “think Melvins meets Tomahawk by way of early Butthole Surfers,” en beter hadden wij het niet kunnen omschrijven. Mooi bruggetje naar de eerste: de 22ste speelt Raketkanon in het Haarlemse Patronaat met de Tales That Are Not Supposed To Be Heard By People. Verder staan ze de 16e in de Middelburgse De Spot (met Udarnik) en de 21ste in Luxor live (met MNHM). Het Rotterdamse Kid Harlequin loopt momenteel te teasen met de belofte van een nieuwe plaat (misschien stiekem wel een beetje te horen?) en de “alternative metal” Mxrcxl (recensie debuutplaat hier) is daar om de avond af te trappen.

Raketkanon:

 Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel