Peter Pan Speedrock met Dikke Dennis // Bron: www.wtfck.nl

Peter Pan Speedrock met Dikke Dennis // Bron: www.wtfck.nl

Deze week gebeurt iedere dag wel iets bijzonders en, mits gegadigden zich houden aan een strakke planning, zou het niet helemaal onmogelijk zijn de gehele concertagenda als een soort route in haar volledigheid te voltooien. Deze muziekreis zou dan morgen in Brussel beginnen bij Baroness en eindigen met één voet op het Junkyard Festival, Rotterdam, en de ander op het Bastard Fest, Breda.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Baroness // 22.03, Ancienne Belgique – 23.03, De Helling – 25.03, Paaspop
Ondanks de uitverkochte show in De Helling staat deze zonder twijfel op de eerste plaats. Pak de trein en ga naar Brussel! Koop (sowieso) een kaartje voor Paaspop! Weer een voorbeeld van muziekgeluid doordrenkt met de klanken van de grond waaruit het gestampt is. Baroness komt uit Savannah, de oudste stad in de zuidelijke staat Georgia. Een omgeving met drassige moerassen. Hete, vochtige lucht. Krekels die nooit stil zijn. De sludgey sound waar Baroness begin 2003 mee op de proppen kwam met respectievelijk FirstSecond, Red Album en Blue Record – was uniek, melodisch, hard, haast oer-krachtig. Net ná het opnemen van Yellow & Green in 2011, een muzikale omslag, sloeg het noodlot toe toen de tourbus in Engeland in het holst van de nacht controle verloor, een heuvel afvloog en bijna een einde maakte aan de levens van de inzittenden. Vanaf dat moment was alles anders. Purple kwam in 2015 uit. Het geluid heeft misschien die krachtige oer-kreet verloren, maar boosheid is vervangen door iets dat de dood in de ogen heeft gekeken. Tip: de kunst van zanger John Dyer Baizley is wonderlijk! Klik hier.

Isak, van The Red Album:

★ Junkyard Festival: garage-punk-psych-beat-rock ’n roll // 25.03, WORM Rotterdam
Dit relatief jonge festival is geïnspireerd door het legendarische Rotterdamse garage-beat festijn Primitive!, “waarvoor mensen met bussen tegelijk uit landen als Italië, Portugal en Spanje kwamen.” In februari spraken wij (mede) organisator Xander van Dijck (Cloudhead Bookings), die met veel elan en onstuimige passie uiteenzette waarom Junkyard Festival en het garage genre zó belangrijk zijn. Beginpunt: garage-punk-rock ’n roll. Beknopt: een samensmelting van het oude met het nieuwe, binnen- en buitenlands, allemaal onder de noemer ‘Cloudhead presents…’ in WORM Rotterdam. Verwacht te zien en horen: Johnny ThrottleJack of HeartJames and the UltrasoundsThe GlücksThe AfterveinsThe Jerry Hormone Ego TripJC Thomaz & The Missing Slippers. Kortom: laat dit een resurrectie zijn van de Rotterdamse garage-beat-en-alles-daaromheen traditie.

James and the Ultrasounds:

★ Prong // 23.03, Doornroosje – 24.03, Melkweg – 25.03, Biebob (BE)
Prong wordt dit jaar dertig. Het is dus vanzelfsprekend dat een summiere omschrijving lastig is zonder in clichés te vallen: het is een cultband, het waren pioniers, Prong heeft veel anderen geïnspireerd. Begin jaren 90 speelde Prong tijdens de roemruchte Sepultura Chaos A.D.- en Pantera’s Far Beyond Driven tour. Er is een heuse waslijst aan voormalige bandleden met vooral basgitaristen erop. Hoe dan ook, de afgelopen drie jaar heeft Prong hetzelfde aantal albums geproduceerd: Ruining Lives (2014), Songs From The Black Hole (2015, een coverplaat) en X (No Absolutes) (5 februari, 2016, recensie hier). Het geluid is absoluut meer gelikt dan vroeger. Dat gezegd hebbende, lijkt het alsof Prong met X is meegegaan met de tijd waardoor het nieuw publiek aanspreekt en de oude garde blijft bevredigen. Als voorprogramma Belgische post-metal van Steak Number Eight en de industriële metal van man.machine.industry.

Prong:

★ Bastard Fest: speed-punk-rock ’n roll // 25.03, Mezz
Deze is belangrijk omdat het deel is van de niet al te bescheiden afscheidstour van Neerlands’ fameuze Peter Pan Speedrock: “it was loud, mean, fast & dirty,” maar na 20 jaar is het tijd voor andere dingen, quit while you’re ahead. De speedrockers spelen nog 21 shows in de Benelux, voor ze de ‘andere’ grens overgaan richting Duitsland. De lijst is té lang om op te noemen, maar is hier te vinden. Enfin, de rest van deze avond is gevuld met allerlei punkrock gedruis: de driftige, Belgische punk-rockformatie Sunpower uit Opwijk, het Nijmeegse politiek-melodische-punkrocker trio Antillectual en de Antwerpse stoner-riff-punk-rock van Your Highness.

Peter Pan Speedrock, wat gaan wij jullie missen:

★ Exodus // 25.03, Melkweg
Bay Area thrash metal! Het begon allemaal in 1979 met vier dudes waarvan wij er één nu heel goed kennen: een zeventienjarige Kirk Hammett. Juist. Dit was allemaal vóór hij zich in ’83 aansloot bij de (toen nog) fellow thrash metal band Metallica. Dat was toen, nu is nu. Met de tiende plaat Blood In, Blood Out (2014) bewees Exodus het nog steeds te kunnen, hoewel het voor sommigen tóch in de schaduw staat van voorgaande The Atrocity Exhibiton … Exhibit A en Exhibit B: The Human Condition. Dit is de eerste clubtour sinds de terugkeer van zanger Steve Souza in 2014, die ook te horen is op de laatste plaat. Voorprogramma: Lost Society, veelbelovende Braindead thrash-metal uit het donkere Finland.

Exodus:

 Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel