Urban Junior // foto: Martijn Berlage

Urban Junior // Junkyard Festival #1 // foto: Martijn Berlage

NMTH is altijd verheugd om een (redelijk) nieuw festival aan te mogen kondigen. Dan hebben wij het niet over zo’n hip, gelikt, duur én vooral duurzaam festival. Nee, dan hebben wij het over een groezelig, onzindelijk allerlei-soorten-garage-rock-muziekliefhebbers-festival in WORM Rotterdam. Natuurlijk niet letterlijk groezelig en onzindelijk, want dat zou niet zo fris zijn. Maar figuurlijk: prepare yourself to get a fucking earache and hangover. De naam: Junkyard Festival.

Door Nieke Frantzen

Wat maakt het zo bijzonder?
Afgezien van de knappe line-up (scroll omlaag) is de liefde en passie waarmee dit geheel georganiseerd is vermeldenswaardig. Mede-organisator Xander van Dijck vertelt met veel elan dat Rotterdam ooit één van de voornaamste steden op het gebied van garage was, “dit vooral om het fantastische Primitive! festival en de aandacht die er voor het genre was in achtereenvolgens De Vlerk en het Waterfront.” Dat dit er allemaal ineens niet meer is, is een groot gemis, “Primitive! was een jaren ’60 garagebeat festival, waarvoor mensen met bussen te gelijk uit landen als Italië, Portugal en Spanje kwamen.” Uit tragiek bloeit vaak iets moois en dit alles motiveerde Junkyard-bedenker Stefan Schepers om zelf iets te gaan organiseren. Geïnspireerd door Primitive!, nam Schepers sixties garage- en punkrock ’n roll als beginpunt en besloot hij om het breder te trekken. Van Dijck legt uit: “de garage-muziek heeft zich tot op de dag van vandaag verder ontwikkeld in de marge van de muziekscene. Er is altijd beweging geweest in donkere krochten van de punk-rock ’n roll geschiedenis die later als garage gekwalificeerd zou worden…” Het is dus een cocktail geworden van dat oude, met het nieuwe. “De gevestigde orde in combinatie met de jonge en nieuwe aanwas.” Grotere buitenlandse namen die het podium delen met lokaal talent. Dit maakt het zo bijzonder!

Line-up
Na een beknopte samenvatting van de geschiedenis van het genre garage, legt Van Dijck uit dat wij “nu in een tijd leven waarin de oorspronkelijke garage zich vooral relateert aan moderne psych-muziek. De muziekscene van vandaag de dag barst van de bandjes die alle mogelijke invloeden uit de rock ’n roll geschiedenis combineren met het primitieve karakter dat gerelateerd kan worden aan het oorspronkelijke geluid van de garage.” Hoewel het een ‘Cloudhead‘ presents… avond is, komt het gros van de bands niet uit eigen stal. Dit was dan ook niet de insteek en doet ook absoluut geen afbreuk aan het geheel. De insteek is wél een onstuimige passie voor alles wat met 60s garage, punkrock ’n roll te maken heeft – en de line-up windt hier geen doekjes om. 

Laten wij beginnen bij de Londonse punkrock ’n rollers Johnny Throttle, tevens de headliner van de allerlaatste Primitive! Vervolgens zijn er de Franse psychrockers Jack of Heart, helemaal uit Memphis de James and the Ultrasounds (“smerige rock ’n roll vol rücksichtslose bravoure”) en het fameuze rockduo The Glücks uit België zal ook het podium beklimmen. Uit Rotterdam: psych-folkrockers The Afterveins (Cloudhead Bookings), sixties rock gemaakt door The Jerry Hormone Ego Trip en de punkrock ’n roll van JC Thomaz & The Missing Slippers. Daarnaast zijn er natuurlijk dj’s die plaatjes gaan draaien om de avond tot een dans- en meespringbaar hoogtepunt te brengen.

James and the Ultrasounds:

Waar? WORM Rotterdam
Wanneer? 25 maart
Schade? Voorverkoop €12,50. Aan de deur €15,-

 Deel dit artikel