traumahelikopter

traumahelikopter

Zo, de officiële feestdagen zitten er weer op! Hier een lijst om de feestdagelijkse-gang-van-zaken weer op te pikken en gewoon weer even normaal te doen. Het gebeurt niet vaak, maar onderstaande tips zijn enkel van Nederlandsch- en Belgische bodem. Uiteenlopend van orgcore (lees verder…), fuzzy sleaziness en uptempo indie: hier is wederom voor ieder wat wils, om deze eerste week van het jaar de katers er even fatsoenlijk uit te zweten.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. Bombay // Canshaker Pi
Enkhuizenaren (en iedereen uit de buurt) doen er goed aan zaterdag 9 januari naar Cayen te gaan. Waarom? Dit is de aftrap van de Show Your Teeth tour waarmee Bombay (voorheen Bombay Show Pig) het eerste album in nieuwe bezetting zal presenteren. Leuk weetje: de plaat komt pas 5 februari uit via V2 Records, maar voorproefjes zijn dus vanaf deze avond in Enkhuizen in levenden lijve te horen. Bij de tour hoort uiteraard een Eurosonic optreden: de 15e in Het Concerthuis. Canshaker Pi hebben wij al eerder aangeraden als Noorderslag-tip, en raden wij bij deze nógmaals aan! Deze “opgeschoten garage-jonkies uit Amsterdam” gaan goed met hun debuutsingle: een verfrissende mengeling van garage-indie rock zoals Dinosaur Jr. en Pavement dat deden eind jaren 80, begin 90s. Bombay en Canshaker Pi spelen bovendien 11 februari samen in het Amsterdamse OT301, en 17, 18 en 19 maart respectievelijk in Patronaat (Haarlem), Asteriks (Leeuwarden) en Metropool (Hengelo). 

Hier de eerste single van Bombay, nieuwe stijl:

2. zZz // traumahelikopter
Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuw podium! Het Amsterdamse De School, van dezelfde uitbaters als Trouw, opende 3 januari haar deuren. Het voormalige schoolgebouw heeft een 24-uursvergunning, en zal hopelijk het speelveld van het Amsterdamse podiumleven verrijken. Enfin, de 8ste zullen niemand minder dan zZz en traumahelikopter de bühne inwijden! The sound of zZz: drum ‘n orgel. Harmonieuze bariton zang vs. magnetische orgelpartijen, donkere melodieën vs. euforische hoogtepunten. De Groningse traumahelikopter is anders, maar zeker niet minder dansbaar: garagerock, uptempo, meespringbaar. Voor eenieder die traumahelikopter graag wil zien, maar er deze avond niet bij kan zijn: ze spelen de 9e ook in Podium ‘T Beest (Goes) met de lokale Monsun als voorprogramma, en hebben tijdens Eurosonic op de 14e een eigen feest.

traumahelikopter, Look The Other Way:

3. Shuriken releaseshow met WOLVON
Zowel Shuriken als WOLVON gaan 2016 in met nieuwe geluiden, maar de ogen in het Utrechtse ACU zijn de 8ste op Shuriken gericht, want zij presenteren die avond hun tweede album, Move On. In eigen woorden: noisy indierock, à la Fugazi, Shellac en The Jezus Lizard. Gronings drietal WOLVON kwam begin december naar buiten met twee nieuwe tracks, op een cassette EP, met een nieuwe drummer en een vertrouwd geluid. Liefhebbers: het Groningse label Subroutine Records (thuis van onder meer WOLVON) presenteert de 9e óók in Utrecht (EKKO) een avond met bands uit eigen stal: Naive Set, Nouveau Vélo en The Homesick.

Voorproefje Shuriken: 

4. Punkrock Riot Presents: Harsh Realms, LOTUSSmash The Statues
Brabantse punkrock enthousiastelingen opgelet! Het nieuwe collectief Punkrock Riot gaat bijpassende avonden organiserende in de kleine zaal van Mezz, waarvan deze op de 8ste de eerste is. Het veelbelovend initiatief zegt in een interview met 3voor12, “…met Punkrock Riot willen we graag ongeveer vijf gezellige avonden organiseren in de kleine zaal die helemaal in het teken staan van punkrock. Natuurlijk zullen de stijlen punkrock verschillen. Dat zie je al op de eerste poster…” Deze eerste aflevering is met Harsh Realms (Rozendaal), LOTUS (Antwerpen) en Smash The Statues (Utrecht). De afsluiter van de avond, Harsh Realms, maakt recht-door-zee’se punkrock (of orgcore), LOTUS definieert zichzelf als meer hardcore, en Smash The Statues ligt ergens hier tussenin als (melodische) hardcore-punk. Hoe dan ook – deze avond kom je er (hopelijk) niet heelhuids vanaf.

Harsh Realms:

5. St. Tropez // Taymir
De Amsterdammers van St. Tropez hebben wij ontmoet tijdens de Popronde, maar kennen we eigenlijk al als Go Back To The Zoo – iets dat begin vorig jaar nog één groot raadsel was (goeie gimmick). Fuzzy, repetitieve, (garage)rock. St. Tropez staat ook op Noorderslag, in De Oosterpoort. Maar eerst spelen ze 9 januari samen met de Haagse Taymir in De Meester, Almere. Taymir: Haagse upbeat indie (pop)rock met zware Arctic Monkeys-invloeden. 

Son of God:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel