Oef, komt dit even loeizwaar op onze digitale deurmat vallen. Beste lezers, maak kennis met Smoke, een gloednieuwe band uit Bergen Op Zoom met grote plannen. Een swampy, psychedelic stonerblues ontdekking die maar liefst drie langspelers aan de horizon hebben staan. Daar willen we het fijne van weten dus! De eerste langspeler The Mighty Delta Of Time komt in november van dit jaar uit, maar vandaag primeuren we de allereerste video en single Lineage, exclusief hier bij NMTH HQ. En daarbij deden we ook een korte babbel met de heren over hun achtergrond, het opkomende albumdrieluik en hoe ze in hemelsnaam elementen uit de delta blues, americana, stoner en psychrock succesvol in de pan gooien met als resultaat een dampende muzikale gumbo die goed in ons straatje past. 

Tekst: Merijn Siben

Allereerst maar even de track Lineage, vandaag uitgekomen en een heerlijke binnenkomer. De band, bestaande uit drummer/leadzanger Roan de Neve, gitarist Kaj Arne Philipse en bassist Martin Raanhuis, maakt naar eigen zeggen ‘Psychedelic Swamp Rock’, en dat is een treffende beschrijving. Lineage is dan ook een track die met heerlijke southern slide guitar begint, maar al gauw een pot dampende stonergrooves over de tafel schuift waar menigeen geheid de tong aan brandt. Bekijk en beluister hem dus als eerste hieronder, en scroll daarna verder voor een interview met de band zelf!

Gitarist Kaj in de studio

 

Wie zit er in de band Smoke en hoe zijn jullie ontstaan?
”Wij zijn begonnen als drie goede vrienden met een gedeelde muzieksmaak en een passie voor muziek maken. We maakten onze start als Smoke in 2015 in Bergen op Zoom. Eerst nog als instrumentale band de eerste paar jaar. Daardoor zijn we muzikaal wel echt gegroeid! Soms kunnen we eindeloze jams spelen en elkaar door een enkele blik ques geven. In 2019 verhuisde Kaj, waardoor we de band tijdelijk on hold hebben gezet, omdat de afstand te groot werd. Tijdens deze break zijn Martin en Roan aan de slag gegaan met demo’s en nieuwe ideeën. Deze demo’s hebben we gedeeld met Kaj, hij luisterde een van de tracks 1 keer en kwam na een kwartier al bij ons terug met een knetterharde solo. Dit was ook het moment dat Roan de zang op zich nam tot onze verbazing. Wij wisten als band zijnde niet dat hij goed kon zingen dus wij hadden even een ‘oh shit’ momentje! Toen is het vuur echt gaan branden en zijn we druk aan de slag gegaan met de eerste nummers van ons debuut album. Door die aanwakkering van de passie is Kaj ook weer terug verhuisd naar het zonnige zuiden en zijn we hard aan de slag gegaan met het schrijven van onze muziek.”

Ik hoor erg veel verschillende invloeden in de muziek, van southern tot americana tot zelfs groove en stonerrock. Erg fraai! Hoor je niet vaak, zo’n mengeling van eigen bopdem. Was er vanaf het begin het idee om iets met deze mix aan sounds te doen?
”Nee, in de tijd dat Kaj verhuisd was waren Roan en Martin eigenlijk bezig met een mix van progrock, psychedelic stoner en grooverock. Op datzelfde moment ontdekte Kaj allerlei slide gitaar, delta blues en southern rock. Vervolgens heeft iedereen eigenlijk de kans gekregen om hun eigen sound te kunnen vinden en uit te werken. Bijna vanzelf vielen de stukken op hun plaats en is onze psychedelic swamp rock ontstaan.”

Welke bands of artiesten zijn van invloed geweest op de sound van Smoke?
”Wij hebben ons laten inspireren door veel verschillende bands en artiesten, maar Kyuss, Brother Dege en Alice In Chains zijn onze sterkste invloeden. Kyuss heeft een manier van progressies en soundscapes maken waar wij alle drie heel erg fan van zijn en deze invloeden komen zeker terug in onze langere nummers. De akkoordenprogressies van Kyuss hebben een bepaalde feel die wij ook graag hebben in onze muziek. De stijl van Brant Bjork zijn drums heeft veel invloed op Roan zijn spel. De manier waarop hij de energie van punk en rock kan terug brengen naar psychedelische grooves die je meteen laten headbangen op een relaxte, laidback manier is iets wat Roan super gaaf vindt. Scott Reeder speelt bas heel melodieus en mooi of hard en intens. Dit contrast is iets wat voor Martin de muziek heel erg drijft en dit zoekt hij ook op in zijn spel. Brother Dege is de man waar Kaj veel door is beïnvloed, de akkoorden en het combineren van slide binnen psychedelisch muziek. Dit heeft Kaj kunnen vervormen naar zijn eigen manier van spelen. Alice in Chains heeft veel invloed in de zangstijl van Roan. De manier waarop zij met veel melancholie, gevoel en emotie hun verhalen weten te vertellen is iets wat Roan ook terug probeert te brengen in zijn tekst en in zijn zanglijnen. Ook instrumentaal proberen we dat stukje melancholie te vangen in onze muziek.”

Het wordt dus een drieluik aan albums, op welke manier zijn de platen aan elkaar verbonden?
”Wij geloven in de uitdrukking ‘the best things come in threes’ en dit komt heel vaak terug bij ons. Als je door de drie platen heen luistert ga je op een reis door de southern bayou’s. Iedere plaat kun je zien als zijn eigen stuk moeras waar je doorheen reist, soms iets benauwder of soms is het een duik in het koele water van de swamps. Alle drie de platen bij elkaar vormen een delta van wat we dus ‘Psychedelic Swamp Rock’ noemen.”

Jullie gaan dus in twee jaar 3 albums uitbrengen. Erg fijn, zoveel productiviteit, vooral gezien een album schrijven soms jaren kan duren. Zaten jullie gewoon heel goed in de inspiratie, of hebben jullie mede dankzij de pandemie veel tijd gehad voor het schrijven?
Toen eenmaal het kwartje viel bij ons qua sound en wat wij muzikaal wilde maken ging het ineens heel snel. Het ‘swamp thema’ rondom Smoke viel heel snel op zijn plaats door deze manier van spelen. We hebben elkaar echt de ruimte gegeven om met de meest uiteenlopende creatieve ideeën te komen. Geen idee was eigenlijk te gek, omdat er vaak toch een goed stuk in zat wat we konden gebruiken voor een nieuw nummer, of een nummer waar we al mee bezig waren. Kaj is ook veel bezig geweest met het ontdekken in de open D tuning waarmee hij met veel nieuwe en toffe melodielijnen en riffs is gekomen. Daarnaast heeft de pandemie ons veel ruimte en tijd gegeven om zonder druk aan de slag te gaan met verschillende nummers en ideeën. Hierdoor hebben wij een flinke bibliotheek aan nummers geschreven. Ook zijn wij tijdens de studio-opnames van ons debuutalbum nog meer geïnspireerd geraakt en daar zijn dan ook direct nieuwe nummers uitgekomen die wij op de volgende albums willen zetten. Dus het liep aardig hard door!”

De clip voor Lineage is in de buitenlucht geschoten, en primeurt dus vandaag bij ons. Hoe verliepen de opnames? En waar gaat de track over? ”
”We hebben de opnames in de prachtige natuur en moerasgebieden van Bergen Op Zoom geschoten. Deze locatie hebben we specifiek uitgekozen omdat dit matched met onze stijl en thema van psychedelic swamp rock. We hebben bewust gekozen voor een performance video, zo kun je kennismaken met ons als band. Het is de eerste single van ons debuutalbum The Mighty Delta Of Time dat in november dit jaar uitkomt. Het uitgangspunt is een verbroederende track waarin het steunen van vrienden en familie centraal staat. Het klaarstaan voor elkaar en samenwerken aan een oplossing. Soms is het al genoeg om even een luisterend oor te bieden. Instrumentaal is Lineage een combinatie van bayou riffs, swampy drum grooves, pulserende bas lijnen en een verbroederende tekst. We vinden het nummer een goede combinatie tussen psychedelische desert rock, snoeiharde stoner rock en delta blues. Eigenlijk alles wat we tof vinden!” 

Nog iets dat jullie kwijt willen over Smoke?
”We vinden het kei tof dat we de kans krijgen om onze muziek hier te mogen laten horen! Hopelijk zien we jullie snel tijdens een van onze liveshows, waar we jullie meenemen op een unieke reis langs The Mighty Delta Of Time! We heten dan ook iedereen welkom als Swamp Stompers in our Psychedelic Swamp, haha!”

Lineage is afkomstig van het album The Mighty Delta Of Time, dat later dit jaar uitkomt en deel uitmaakt van een albumtrilogie. Tevens is de track op Spotify terug te horen. Blijf op de hoogte van Smoke via Instagram en FacebookDeel dit artikel