An Evening With Knives, foto: Justina Lukošiūtė

Wát, een Video van de Week op donderdag?! Yup, en met meerdere goede redenen. De mannen van An Evening With Knives presenteren namelijk morgen (als in: vrijdag 6 maart) de tweede plaat in de Effenaar. En onze schrijver Guido Segers heeft net een albumreview van Sense of Gravity uit de pen laten vloeien (voor Eindhoven Rock City), die je hieronder vindt. De plaat is verschenen via het Italiaanse Argonauta Records en lokale trots Lighttown Fidelity verzorgt de vinylrelease.

De belangrijkste reden is dat de Eindhovense stonerdoom- / post-metalband woensdag de tweede single losliet en ‘Sacrifice’ gaat vergezeld van een meer dan Video van de Week-waardige mini-film. In de door Tom Elswijk geregisseerde en geproduceerde videoclip slaat een ogenschijnlijk vredig, zedig en godvruchtig gezin vol-le-dig op hol wanneer de jongste telg aan de dis verschijnt in een shirt van… An Evening With Knives! Erg goed getroffen deze video, props!

Voor de albumreview schakelen we over naar het schrijven van Guido Segers (eerder verschenen bij de vrienden van Eindhoven Rock City):


Albumreview: An Evening With Knives – Sense of Gravity

Make Eindhoven Heavy Again! Dat moet wel lukken met bands als Tankzilla en nu deze nieuwe parel van An Evening With Knives. Je moet er altijd even op wachten, maar dan heb je ook wat. Deze vrijdag wordt ‘ie officieel vrijgelaten in de Effenaar, maar we mochten alvast even luisteren.

‘Sense of Gravity’ volgt de plaat ‘Serrated’ op die in 2018 uitkwam. De band pakte toen rap door met de EP ‘Fade Out’, maar toen kwam het lange wachten. Ook dit keer was er een crowdfunding actie voor de plaat, met een hele toffe promovideo. Goed. En toen… Geen bandleden met gebroken ledematen dit keer. We zagen nog wel een foto van bassist Peter van Grunsven met een ingezwachtelde hand, maar dat was voor de Carnaval. Ook dat heeft de band dus overleefd. En wat krijgen we dan?

Vorige single ‘Endless Night’

Nou, in ieder geval een plaat die qua heftigheid ‘Serrated’ (lees die review hier) overstijgt, meteen al op (video van de week) ‘Sacrifice’ met van die loge, grootse riffs en die onmiskenbare oerbrul van Marco Gelissen. Maar alles zakt net wat verder door, net wat lager, net wat verpletterender. Zo ook als we doorstomen op ‘Escape’, de vocalen ergens onder een lading effecten begraven onder muzikaal geweld van seismische proporties. Maar die track is ook weer opvallend in hoe veel ruimte er in de muziek is, hoe lekker die baslijnen blijven hangen en af en toe een beetje naar de Dylan Carson’s sound smaken. En dat kan nooit verkeerd zijn.

Sowieso zit de groove er weer lekker in op deze plaat, met die rammelende intro van ‘Levitate’ en dat opgefokte ritme dat ook dit zo’n lekker opzwepende track maakt. Die spanning tussen de ritmesectie en de melodie doet veel, ook op ‘Turn The Page’, waar dan juist wat meer harmonie opgezocht wordt. Dat maakt het ook wel de track op de plaat om in te blijven hangen. Althans, tot we je nog een stapje meer mellow gaat op ‘On Our Own’. Een lekkere instrumentale jam, die een dikke 7 minuten lang de spanning mag opbouwen zonder ooit echt los van de grond te komen. Dat is een gewaagde track, zo midden op je album, maar ook ontzettend goed uitgevoerd. Hulde dus voor deze.

Als het goed is heb je net al op play geklikt hierboven, bij ‘Endless Night’. Dat is misschien wel de beste track van het album, voor mij tenminste. Groots, lekker uitgesponnen, een muur van geluid en een bak emotie in de vocalen en het nummer zelf die gewoon ontzettend lekker pakken. Dit nummer mag gewoon voortduren zolang het kan. ‘Every Ordinary Day’ volgt nog en is dan het toetje en de groeier die je steeds meer gaat waarderen per luisterbeurt. An Evening With Knives heeft met ‘Sense of Gravity’ zichzelf overtroffen en stappen voorwaarts gezet qua songwriting en complexiteit. Het is een plaat die je op vol volume aanzet op je koptelefoon of als je wilt over de speakers, als al het andere effe lekker kan oprotten. Een zware plaat, voor als je juist dat nodig hebt.

Sense of Gravity verschijnt op vrijdag 6 maart via Argonauta Records en Lighttown Fidelity. An Evening With Knives presenteert het tweede album dezelfde avond in Effenaar, Eindhoven. Souldust opent.

LIVE
De Eindhovenaren gaan vervolgens op tour met de helden van STAKE langs Vera, Groningen (12-3), Merleyn, Nijmegen (13-3) en de Muziekgieterij in Maastricht (14-3). Op 18 maart openen ze voor Insect Ark in MTC Cologne (Keulen dus) en op 21 maart stellen ze de plaat voor aan het Belgische publiejk in De Kelk in Brugge.Deel dit artikel