Ter Ziele @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Baardvader @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Wat valt er eigenlijk te zeggen over de Penguin x NMTH showcase? Ter Ziele, Onhou, Rats and Daggers en Baardvader: het is een kwartet van bands die allen uitstekend plaatwerk ten gehore brachten in 2022, maar ook nog eens opvallend en verrassend zijn geweest als het om de liveperformance. Het complexe labyrint van De Drie Gezusters, met daarin naast o.a. een Classic Stage en twee Q-Factory Stages ook de aan NMTH gewezen Tikibar, blijkt in de kou en regen buiten een baken van warmte en gezelligheid, omgevormd tot een heavy showcase van heb ik jou daar! We doen een poging om deze magistrale, ietwat wazige avond te beschrijven, machtig mooi afgemaakt door foto’s van the one, the only: Jan Westerhof! 

Tekst: Merijn / Fotografie: Jan Westerhof

BAARDVADER
De term ‘embarassment of riches’ komt toch wel even voorbij in het hoofd, want allejezus: wat heeft Pinguin Radio toch een royaal geproportioneerde bak bands staan in De Drie Gezusters! En niet alleen deze woensdag, maar ook donderdag en vrijdag zijn er her en der te gekke bands te zien voor nop. Ook vanavond, want bands als Money & The Man, Two and a Half Girl, Wasted Youth Club en Shaemless spelen vaak maar enkele vierkante meters verderop inhet gebouw. Zoveel bands, so little time! Helemaal als je een band als Baardvader aan het werk ziet. Want man, zelfs na ze al meerdere keren gezien te hebben tijdens de Popronde, blazen de fuzzende stonerrockers er weer een vernuftige, verrassende set doorheen. Met een nadruk op de geweldige nieuwe plaat Foolish Fires, waarbij tracks als Illuminating en Prolong Eternity enerzijds heerlijk vadsig in komen grooven, maar ook zorgvuldig gerold zijn in spacey passages. Erg fraai weer…

Baardvader @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Onhou @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

ONHOU
Even later is het voor Onhou hoog tijd om een potje doom te serveren. De band doet hun eerste show als onderdeel van de ‘Groningen World Tour’, de rest van de week gevolgd met shows op Grunnsonic en Wolfsonic. En met Monument hebben we het al geweten: die nieuwe plaat, uit via Tartarus en Lay Bare Recordings, biedt een deluxe variant van Groningse doom, eentje die toch wel echt een eigen gezicht te pakken heeft. Heerlijk grimmig gitaarwerk, onheilspellende synths en een schurende wisselwerking tussen de screams van gitarist Alex en toetsenist Florian. Het is een effectief recept dat dat band eigen maakt vanavond, culminerend in een show waar we toch maar even, om teamlid Ingmar Griffioen te citeren ‘gruwelijk lekker op gaan’.

TER ZIELE
Wat Ter Ziele vervolgens te bieden heeft ligt in het verlengde, maar verdomd: toch ook wel weer hele andere koek even! Hoewel er een hoop in en uitloop is in De Drie Gezusters, lijkt de belangstelling voor Ter Ziele gedurende de set behoorlijk hoog. Wat de heren afleveren is dan ook geen kattepis, maar het resultaat van een dikke laag atmosfeer, messcherp muzikantschap en ook simpelweg een livesoundontstaan uit  hecht samenspel. Dat Teethgrinder zanger Jonathan Edwards, die invalt totdat de band een nieuwe zanger vindt, niet zo goed te horen is achterin, heeft als voordeel dat we enkel dichterbij gaan staan. Eerste rang bij het ritueel van Ter Ziele, machtig mooi gesmeden uit smeltend metaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van die heerlijk tollende riff van The Wheel of Motion? Of de dreunende groovemachine die drummer Jouke en bassist Patrick vormen op een nummer als Losing the Will To Drown? Kortom, een show die van begin tot eind je aandacht opeist en laat zien dat Ter Ziele met elke show beter en beter wordt. Laat die debuutplaat maar komen!

Ter Ziele @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Rats and Daggers @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

RATS AND DAGGERS
Het is bij Rats and Daggers dat toch echt de meeste beweging plaats vindt. Beginnen met een moshpit is al het halve werk, maar wat het sludgepunkende powertrio uit Utrecht bewerkstelligd is eveneens een knap staaltje van opgedane ervaring. Ervaring omgezet in een moeiteloos overtuigende en aanstekelijke set. Songs met een kop en een staart, die van het ene op het andere moment in haast stonerrockachtige escapades belanden. Vooral de afwisseling in songs is sterk uitgekozen. Toch maar mooi hoe er in een paar jaar tijd al een volwaardig arsenaal aan tracks op zak is, met zowel uptempo stoomwalsen als Vampires en The Construct tot midtempo beukers als Mississippi of Liar. Tracks die al even toepasselijk en vol zelfverzekerdheid het podium op stampen. Sterk einde dus!

Ter conclusie: het was weer een machtig mooi weerzien met Groningen, drie jaar na onze vorige showcase. Mooie avond, gezellige sfeer en bands die elk iets anders ten tafel brachten. Penguin, Baardvader, Rats and Daggers, Ter Ziele, Onhou en presentator Johan Schoterman bedankt! Dat we volgend jaar maar weer een minstens zo feestelijke showcase neer mogen zetten.

Rats and Daggers @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Ter Ziele @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Onhou @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof

Baardvader @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan WesterhofDeel dit artikel