Treurwilg in Little Devil, foto Paul Verhagen

Het is weer carnaval in het zuiden des lands en gelukkig zijn er vluchthavens voor het authentieke feestgedruis. We begeven ons dus richting Little Devil voor een portie melancholie en doom. Dat doen we door strompelende feestgangers in de Tilburgse binnenstad te ontwijken, op zoek naar het kleine podium. De festiviteiten zijn al urenlang geleden gestart, dus een bepaalde ‘Walking Dead’ vibe is al voelbaar. 

Tekst: Guido Segers // Fotografie: Paul Verhagen

Fading Bliss in Little Devil, foto Paul Verhagen

FADING BLISS
We zijn niet de enigen die bedacht hebben dat carnaval ontvluchten een goed idee is, want de zaal staat vol voor het Luikse gezelschap Fading Bliss. De Belgen laten zich inspireren door de befaamde Peaceville Three van de gothic doom uit de jaren negentig (My Dying Bride, Paradise Lost, Anathema). Dat is goed, want zo worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig. Hoewel het bijna een uitdaging is tijdens het festivalseizoen om Paradise Lost niet tegen het lijf te lopen… Er staat maar liefst zeven man personeel op het podium om een geluidstapijt te weven waar je u tegen zegt, maar toch komt dat niet helemaal uit de verf. Of uit de speakers. Het wordt een beetje zo’n show waar je het een en ander op de koop toeneemt om dat wonderlijke gothic doom geluid te mogen ervaren, want ook de vocalen van de zangeres klinken niet echt lekker. De fan neemt dat voor lief.

FAAL
Bij Faal uit Breda is het toch een ander verhaal en je kan over de koppen lopen, zo druk is het met gewillige luisteraars die even fijn omver geblazen willen worden. Waar we bij Fading Bliss een wat vlak geluid hadden, zit dat bij Faal juist helemaal lekker. De band bestaat inmiddels zo’n 15 jaar en bracht in 2018 hun laatste plaat uit op het befaamde Ván Records. Death doom met een vleugje funeral erin, maar eigenlijk voelt de band toch weer net wat anders. Stevig, beukend, maar met de nuance die bij een goede pot death doom hoort. Het is een beetje stil geweest rondom de band de laatste maanden, maar hier staat toch echt een powerhouse te spelen. 

Faal in Little Devil, foto Paul Verhagen

Treurwilg in Little Devil, foto Paul Verhagen

TREURWILG
De band waar het vandaag toch een beetje om draait is Treurwilg, wat voor een doom/death band een perfecte naam is als je het mij vraagt. De tweede plaat wordt vandaag gereleased en die laat een grote stap voorwaarts horen na het debuut. Niet alleen muzikaal, maar ook in concept en stijl. Zoals de boom een bepaalde zachtheid heeft in het wuiven van de neerhangende takken, zit er veel melodie in het geluid van Treurwilg. Dat is vooral te danken aan de sterke gitaarpartijen een een gevoel voor het nodige drama. Toch is het ook geluid met dat lekker bars en knoestig is, wederom zoals die boom. Een solide blok als basis, met een ritmesectie die staat als een huis. Zanger Rens van Herpt heeft ook zo’n heerlijke snauwende stem die perfect past binnen dat geluid. Uitgesponnen passages en ferme barrages, zoals het hoort. Kan je ook met geen goed fatsoen een polonaise op lopen, trouwens. 


Bekijk hier een selectie aan foto’s van fotograaf Paul Verhagen. Voor meer prachtige beelden ga je naar zijn website.

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel