Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

Thorium in Dynamo, foto Paul Verhagen

Het is alweer 30 jaar geleden dat de technische thrashknakkers van Toxik de opvolger van World Circus(1987) uitbrachten. Think This leverde in 1989 misschien aanvankelijk niet eenzelfde enthousiaste reactie op als het furieuze debuut, maar door de jaren heen is de plaat uitgegroeid tot een cultklassieker dankzij een nog steeds relevant concept, sinistere artwork van Ed Repka en een torenhoog muzikaal niveau dat na elke luisterbeurt verrast. Speciaal dus voor dit jubileum speelt de cultact, met enkel gitarist Josh Christian als origineel lid,  Think This integraal op een ijskoude zaterdag eind november. De locatie: Dynamo Eindhoven, het Europese thuisfront voor de thrash metal. Met Belgische metalband Thorium als support, belooft het dan ook een knap staaltje old school thrash te worden.

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Paul Verhagen

THORIUM
Terwijl in de grote zaal post-hardcorepioniers Thursday zullen aantreden, vindt de show van Toxik plaats in de kelder beneden. Het kleine zaaltje kenmerkt zich door een zekere intimiteit, en is redelijk gevuld op deze zaterdag, met als support Thorium uit België. Ze gooien diverse 80’s invloeden bij elkaar, van traditionele USPM tot thrash tot zelfs wat proggy uitstapjes. Een verrassend aangenaam mengsel dat resulteert in een goede warming-up. Vernuftig raast de band er een set doorheen, vol thrashy gitaarlijntjes en klassieke melodieën. Voor een band die er met deze laatste avond een flinke tour op heeft zitten, ogen ze verrassend goedgemutst en enthousiast, waarbij zanger Stripe het meest opvalt. Dit dankzij een sterke stem die doet denken aan een vroegere Geoff Tate of Bruce Dickinson. Met een heerlijke cover van de Savatage klassieker Hall of the Mountain King is het plaatje dan ook compleet.

Thorium in Dynamo, foto Paul Verhagen

Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

TOXIK
Even een persoonlijke noot; ondergetekende komt wellicht niet uit de jaren tachtig, maar is dankzij zulke re-releases als die van Toxik alsnog opgegroeid met de thrash metal van weleer. Met name Think This is als een wijn geweest, die beter werd hoe langer je hem bewaarde. Hoe kun je daarom een album met zulke diepgaande thema’s, doordrongen van muzikaal vernuft en in zijn geheel gespeeld op deze avond, kort en bondig beschrijven? Daar is niet direct een antwoord op, dus we duiken er maar gewoon in. Want alleen al de albumhoes van Ed Repka spreekt boekdelen, met een zoontje aan tientallen televisiebeelden gekluisterd en de ouders hologig achterom kijkend, recht je ziel in. Het is de eerste indruk van een uiterst technisch, progressief thrashmetal kunstwerk met een concept over de invloed van de televisie en hoe tegenstrijdige berichtgeving ons kan hersenspoelen.

Gaze into the screen, and be amazed,
All these things that you don’t have, that you crave.

Het brengt ons dan ook naar het heden, waar de band onder leiding van gitarist Josh Christian het jubileum viert met een integrale uitvoering. Er wordt eerst nog afgetrapt met Heart Attack en Social Overload van het debuut, twee furieuze, razende thrashers die al meteen een kleine moshpit en een crowdsurfer opleveren. Maar daarna volgt het titelnummer van Think This, een song die een verfijnde sound laat horen, die weliswaar minder rauw maar ook onnavolgbaar en technisch is. Het album illustreert de echte wereld, eentje die ook vandaag de dag thuis biedt aan bedrieglijke televangelisten, leugenachtige politici en de one percent die over lijken gaat voor de almachtige dollar, afgebeeld op het televisietoestel en het gepeupel verwarrend met tegenstrijdige boodschappen. Een bewonderenswaardig tijdsdocument dat op het juiste moment en de juiste plaats uitkwam, muzikaal grensverleggend en minutieus in elkaar geknutseld door een band op zijn creatieve piek.

Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

Het is een concept dat nu nog steeds relevant zou zijn, als je het zou vervangen door het Trump-tijdperk, de komst van internet, smartphones en social media. Hoewel het midtempo titelnummer wat moeilijker te behappen is, met zijn aritmische drums en eigenaardige zanglijnen, laat Greed (inclusief stukje speech van Gordon Gekko) horen hoe vakkundig de songwriting is, met thrashy ritmes, een pakkend refrein en de manische zang van nieuwe frontman en boomlange homp charisma Ron Iglesias. Iglesias is minder schel als zijn voorgangers, maar weet een song als Spontaneous een verrassend ruw randje te geven zonder in het euforische refrein de hoge noten te vergeten. Spring in het veld Josh Christian maakt nog een grapje over de mensen die voor de pilaar staan in de kelder. ”People paid good money to see that pole! It’s a damn fine pole!”, vooraleer de ballade There Stood the Fence (prachtig gezongen door de frontman) wordt ingezet. Het vurige Black and White met het World Circus-achtige tempo concludeert de eerste helft van Think This.

You should have seen, right through these words of deceit and false promises,
A pack of thieves, ready to rip off your need to believe.

Waar de re-release in tegenstelling tot de originele lp nog de bonustracks Technical Arrogance en Led Zeppelin-cover Out on the Tiles bevat, worden deze vanavond geschuwd voor een tactisch World Circus intermezzo. Zo dienen Voices, Door to Hell en False Prophets als interessante tegenhangers voor Think This. Drie nummers die eveneens technisch zijn, maar ook onverbiddelijk doorrazen, ruwer, minder verfijnd maar wel bol van een jeugdige energie. Met In God wordt de zender weer geswitcht naar Think This, een venijnige uithaal naar opportunistische charlatans als Jimmy Swaggart en Jim Bakker. De teksten van het album steken bijna net zo goed in elkaar als de muziek zelf, met iedere song zijn eigen thema. Zo behandeld Machine Dream de tegenstrijdigheid in berichtgeving als het gaat om consumeren en calorieën verbranden met eveneens in de verbluffende tweede helft van de track het onomstotelijke bewijs dat de band keihard kan spelen. Onnavolgbare solo’s vechten met elkaar, opbouwend naar een bloedstollende intensiteit, op een of andere manier er uitgeperst door Nederlander Eric van Druten en Josh Christian met een grijns op het gezicht. Nailed it, moeten ze met het zweet op het voorhoofd gedacht hebben. Dikke pluim ook naar de ritmesectie, waarin jazzy drumwerk en een haast funky basgitaar vaak genoeg plaatsmaken voor een geconcentreerde groove, zoals in het springerige Shotgun Logic, dat gaat over heroïnegebruik.

Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

Toxik in Dynamo, foto Paul Verhagen

Time and time again we see, the cycle continues,
Programming designed to drain, the soul that’s within you.

Alle thema’s van Think This komen vervolgens subliem samen in afsluitende track Time After Time, die een complexe riff laat horen boven thrashy drumwerk. Iglesias zingt begenadigd over de president die leugen na leugen verteld, de priester betrapt met zijn prostituee en de maatschappij voorgoed aan het beeld geplakt. Met dit magnum opus ten einde is het vervolgens tijd voor nog een laatste ronde klassiekers. Bij het titelnummer van World Circus laat Iglesias zich niet van een crowdsurf weerhouden, terwijl de band met een hoop oprecht plezier het circusriedeltje pingelt. Josh Christian geeft toe dat het even slikken was toen ze niet in de grote zaal konden staan, maar gezien het enthousiasme in de kelder had hij zich geen betere afsluiter van de tour kunnen wensen. En terugblikkend naar 1988 toen Toxik nog naar Dynamo Open Air werd gehaald, is het duidelijk dat deze avond een haast ontroerende liefdesbrief is aan de stad die ze vanaf het begin welkom heette. De band mag misschien met een nieuw album bezig zijn, maar Think This is niet te evenaren. Het is een album waar alles op zijn plek valt en die je maar een keer in je leven maakt. En dat het ook nog eens met zoveel enthousiasme en oprechtheid is gebracht vanavond, is onvergetelijk. Een sessie covers als toegift tezamen met Thorium, is dan de ultieme kers op de taart.

Toxik + Thorium coverset in Dynamo, foto Paul Verhagen

Toxik + Thorium coverset in Dynamo, foto Paul Verhagen

Toxik + Thorium in Dynamo, foto Paul Verhagen



Deel dit artikel