Nederland heeft best een aardige geschiedenis waar het garagerock betreft en met Loose Ends kregen we er vorige week op de NDSM-werf weer een puik festival bij. Ook het vorig jaar geboren Left Of The Dial in Rotterdam richt het vizier (deels) op garage en onder meer Sleazefest duikt er ook regelmatig onverschrokken in. Zeg je ‘garage’ en ‘festival’, dan denken we verder vooral aan Kliko Fest in Haarlem!

Dat festijn vindt op zaterdag 13 juli weer plaats in het fijne Patronaat te Haarlem, en vorig jaar ging het er zo aan toe op die garagepunk-fuif. Juistem. Waarom moet jij er verder sowieso bij zijn, en als de donder je tickets fiksen? Dat zetten we even in 10 stappen uiteen voor je:

1. Kliko Fest is, zoals net eigenlijk ook al gezegd, echt wel hét garagerock en -punkfestival van de Lage Landen. Sterker: Kliko Fest is eigenlijk de rechtgeaarde opvolger van festivals als Primitive, Rotterdam Rumble en (het regelmatig prettig opflakkerende) Rotterdam Riot. Deze Kliko impressie van 3voor12 Noord-Holland zegt genoeg:

2. Patronaat is echt een heel bruut pand voor een festival als Kliko Fest. De grote zaal, de kleine zaal en ook het Patronaat Café zijn in gebruik en in tussenliggende ruimtes is het good merch shoppen, bier drinken en hangen met likeminded garagefolks en artiesten.

3. Kliko Fest doet natuurlijk meer dan pure garage. Zo kun je ook snoepen van onder meer surf, beat, punk en meer. Cloud Nothings uit Cleveland hangt tussen post-punk, noise, grunge en gruizige indie rock en het vorig jaar verschenen Last Building Burning is op meerdere momenten even fel en furieus als doorbraakplaat Attack On Memory.

4. De programmering zeilt ook nu weer scherp aan de wind en voor je het weet sta je naar een hete verrassing te kijken als:

5. Verrassing? Dit jaar? Wie/wat dan? Nou, wij dachten bijvoorbeeld aan The Psychotic Monks uit Parijs en hun duistere, wilde psychrock. Waren op ESNS ook bijzonder lekker bezig. Beschaafde uitvoering:

6. Kersverse garagerock-sensatie uit de Lage Landen. SONS dus, winnaars van de StudioBrusselse Nieuwe Lichting en dat zegt wat. De jonge groep, deze zaterdag ook op DTRH spelend, is echt een must-see. Zoals hun album Family Dinner een absolute must-hear is. Gejaagde garagerock, volle bak gespeeld:

7. Post-punk! Gvd, het zwartgallige genre is helemaal terug, van knetterhard tot naargeestig tot meer wavey of poppy kruisbestuivingen. We gaan er toch vaak lekker op. Dat geldt zeker wel voor Crows, de Londense formatie die altijd messcherp tekeergaat en waar jij en je Kliko-broeders helemaal kapot op zullen gaan.

8. Warmduscher speelt! Als we zeggen: ‘afsplitsing van Fat White Family’, dan zou dat al meer dan genoeg moeten zijn om je kont uit je luie stoel te halen, die LSD-cocktail te downen en full on Fear and Loathing te gaan… Ho! Wacht! We zouden het over muziek hebben he. Ook deze Londense groep handelt in post-punk, maar dan wel versneden met experimentele elektronica, garage en noise. Ongeveer zo bizar als deze video:

9. Je hebt echt niks beters te doen. Trust us. This festival has your name written all over it. Ok, we gooien wat headliners tegen je aan: geweldige soulman en sexy mofo Curtis Harding! Rockabilly-held JD McPherson en… de immer onnavolgbare en opzwepende Canadees-Indiase-Berlijner King Khan en zijn The Shrines. Pure feelgood garagerock ’n soulrevue om van alles bij af te likken.

10. Met ruim 15 bands op de bill en een ticket voor € 34,50 betaal je zo’n € 2,- per band. Not bad at all. Let’s get it on:

En dan is er dus nog veel meer he. Check die line-up, tickets en meer info hier dan.Deel dit artikel