Fidlar op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Fidlar op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Kliko Fest is al sinds jaar en dag één van de meest toffe en eigenwijze festivals die ons landje kent. Midden in het festivalseizoen en tijdens tropische temperaturen, vindt het festival lekker binnen plaats, in het Patronaat te Haarlem. Want wat is er nou beter dan om tot in de late uurtjes te genieten van smerige garagepunk (en meer!) in een dampende rocktempel?! De dag na vrijdag de 13e (gemiste kans wat betreft de datum) beleven we het.

Tekst: Timothy Aarbodem / foto: Jan Rijk

De presentator doet gelijk een mededeling wat betreft de huisregels. Huisregels?! Het wordt toch zeker geen saaie bedoeling vanavond? Regel één stelt: “Bestel veel bier vanavond.” Het tweede gebod is: “Houd je telefoon in je zak, er wordt een aftermovie gemaakt en er zijn veel professionele fotografen aanwezig.” Gelukkig maar. Er moet ouderwets en ten volste worden genoten zonder enige afleiding.

Nick Oliveri Band op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Nick Oliveri Band op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Nick Oliveri’s Death Electric en The Dwarves
Zowel Nick Oliveri als The Dwarves waren vorig weekend nog te aanschouwen op het Sjock festival in België. Oliveri, bekend van o.a. Kyuss en Queens of the Stone Age, vervult de rol als bassist bij The Dwarves. Echter, hij heeft het zo goed geregeld dat hij samen met de gitarist en drummer van The Dwarves zijn eigen voorprogramma mag verzorgen onder de naam Death Electric. Dat is niet onterecht, aangezien hij inmiddels al een behoorlijk CV heeft opgebouwd met interessante muziek. Zijn eigen, lome vorm van desert hardcore punk warmt Kliko Fest goed op voor een lange nacht aan (iets snellere) garagepunk en rock n’ roll in de breedste zin van het woord.

Met The Dwarves wordt het tempo iets opgeschroefd. Zij zijn wederom de knapste band aanwezig, aldus frontman Blag Dahlia. Hoewel hij erg goed is in grootspraak, valt in zijn teksten toch een flinke dosis sarcasme te bespeuren. Qua inhoud verschilt er niet zo veel met hun show op Sjock, maar het is ze vergeven. Deze ‘Sluts of the USA’ hebben immers Jezus aan hun zijde.

The Dizzy Brains op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

The Dizzy Brains op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

The Dizzy Brains
Het programma presenteert bands uit verschillende uithoeken van deze aardkloot. De nieuwe Guns N’ Roses blijkt uit het mysterieuze Madagaskar te komen. De gitarist tapt als Van Halen en de zanger beweegt zich als een soort Scott Weiland over het podium heen. Hij provoceert, steekt een middelvinger op, gooit zijn fles water zo over een fotograaf heen en zingt over de stoere, gebruikelijke rock n’ roll thema’s. In Madagaskar zullen zij best een revolutie kunnen ontketenen, op Nederlandse bodem is het vragen naar de bekende weg.

Los Mirlos op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Los Mirlos op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Los Mirlos
Los Mirlos lijkt op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt. Het zijn wat oudere heren uit de Amazone van Peru, maar de psychedelische cumbia gitaren worden toch degelijk uit de heupen gespeeld. De combinatie van vette wah-riffs, surfgitaar en Zuid-Amerikaanse ritmes werkt bijzonder goed. Vier jonge, Peruaans ogende dames staan vooraan te swingen, we hebben hier dus te maken met een grote naam uit het wereldje. Los Mirlos bestaat inmiddels al sinds 1973, maar ondanks dat wordt het tempo nog opgeschroefd en gaat het handje nog soepel bovenlangs de gitaar. Met hun charme en aanstekelijke cumbia-grooves hebben zij in mum van tijd de hele zaal overtuigd dat deze muziek ook prima past op Kliko Fest.

Fuz op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Fuz op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Fuz
De vier dames (ditmaal met mannelijke invaller op drums) uit Amsterdam vormen samen al 10 jaar lang de band Fuz, nog voordat Ty Segall er (min of meer) met de naam vandoor ging! Dit jubileum vieren ze op 27 september in Paradiso met hun eigen Fuzfest, maar eerst is Kliko aan de beurt. Hun garagepunk rammelt precies genoeg zonder het catchy aspect uit het oog te verliezen, bij vlagen klinkt het zelfs als Los Angeliaanse punklegendes X!

Birth Of Joy op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Birth Of Joy op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Birth of Joy
Birth of Joy is inmiddels een musthave op ieder zichzelf respecterend, Nederlands festival en dus ook aanwezig op Kliko Fest. Het powertrio met hun moderne kijk op Deep Purple-achtige seventies rock is inmiddels welbekend. De ronkende orgelsound komt uit de linkerhoek, de jarige gitarist vlamt uit de rechter. Eindbaas Bob Hogenelst, qua spel dopen wij hem gerust de Nederlandse Ginger Baker, qua persoon gelukkig totaal het tegenovergestelde, houdt vanuit het centrum de eindeloos uitgesponnen jams bij elkaar.”

The Mystery Lights op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

The Mystery Lights op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

The Mystery Lights
Voordat The Mystery Lights beginnen klinkt er een orgeldrone in de kleine zaal om vast in hogere sferen te komen. Hoewel zij uit New York komen, hebben zij die Texas sixties, psychedelische sound a la de 13th Floor Elevators helemaal down. De Steve Winwood-achtige zang dringt zo je ziel binnen. Hitjes als ‘What Happens When You Turn The Devil Down?’, ‘Melt’ en ‘Follow Me Home’ hadden zo op een Nuggets compilatie kunnen staan. De soms monotone, hypnotiserende passages nemen de kleine zaal mee naar ongekende hoogtes! Erg fijn om zo’n band in een intieme setting mee te maken, maar The Mystery Lights zouden niet hebben misstaan op het hoofdpodium.

Fidlar op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Fidlar op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Fidlar
Het Amerikaanse quartet staat na twee jaar weer op de bühne. Dat de band mateloos populair is blijkt uit de hits die luidkeels en in grote getale worden meegeblèrd. Het is lekker hossen geblazen. Fidlar heeft het publiek in de palm van hun hand, een paar akkoordjes en de crowd goes wild!

E.T. Explore Me
Kliko-godfather Jeroen Blijleve staat op zijn eigen feestje met het ronkende trio E.T. Explore Me. Bas, drums, orgel en af en toe een gitaar. Hun ‘spacegarage’ en duistere surf is heerlijk rudimentair en motorboogiet als de neten. Nummers worden opgedragen aan striptekenaar Peter Pontia, alle Haarlemmers en voor de Haagse Dead Cat Stimpy. Erg sympatieke band!

Oh Sees op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Oh Sees op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Oh Sees
De Oh Sees (voormalig Thee Oh Sees) hebben er zin in, verspillen geen tijd en beginnen tien minuten eerder dan gepland! Onder leiding van John Dwyer is de band al twee decennia lang één van de meest invloedrijke spelers in de moderne garagerockscene. De twee drummers, net als in de band van James Brown, zijn de backbone van het geheel en zwepen het publiek flink op. Na zo’n brok energie is het toch altijd even bijkomen.

Dirty Fences
Terwijl Oh Sees de grote zaal afsluit, stemt het New Yorkse Dirty Fences de gitaren in het café. Hoewel de timeslot misschien niet helemaal ideaal is, stroomt het zaaltje geleidelijk vol om vervolgens mee te brullen met anthems als Judy (Don’t Go), White Lines en Heartbeater. Eén minpuntje – waar zij zelf ook niks aan konden doen, zelfs na herhaaldelijke verzoeken – is het ondermaatse geluid. Desondanks wordt er een dampende set neergezet. 27 juli is er gelukkig een herkansing in Pacific Parc te Amsterdam.

Electric Eel Shock op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Electric Eel Shock op Klikofest 2018, foto: Jan Rijk

Electric Eel Shock
“You Bastard!” wordt er geschreeuwd naar de nachtbrakers die zich nog staande weten te houden. Electric Eel Shock staat bekend om zijn Japanse weirdness, snoeiharde rock n’ roll en natuurlijk die drummer met 4 stokken en een hele lange sok om zijn (minder lange?) snikkel. “Arigato, dankjewel, kanpai!” Zanger/gitarist Akihito Morimoto weet er nog een leuk feestje van te maken, toch is men al aardig verzadigd na al het gitaargeweld.

Het pleit voor Kliko dat de organisatie niet bang is om een kwaliteits-rock-n-roll-feestje neer te zetten dat tot diep in de nacht duurt. Waar anderen er eerder voor kiezen om DJ’s neer te zetten (no offence naar de platenconnaiseurs van vanavond), staan hier de bands in de hoofdrol. Echter, ik meen mij te herinneren dat een aantal jaar terug Shaking Godspeed het festival nog afsloot rond een uurtje of vijf ’s ochtends. Ditmaal is het tijdschema wat krapper opgezet en is het soms rennen en dringen geblazen om nog iets mee te pakken. Al met al weet Kliko Fest toonaangevend te zijn in de wereld van garagepunk en zijn varianten. Met bands uit vele generaties en windstreken laten zij zien dat het genre nog vitaal en springlevend is!

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel