Stone Rock Festival 2015, foto Adriaan Holsappel

Stone Rock Festival 2015, foto Adriaan Holsappel

Stone Rock is een van die festivals die de naam eer aandoet en dat is wel zo prettig. Niet dat we zouden willen dat Opblaaspop, Taaipop en Sneeuwpop dat ook zouden doen, maar een stukje duidelijkheid op z’n tijd is wel fijn. Zeker als je Stone en Rock in je naam hebt. En, praise the god of thunder, Stone Rock doet wat het suggereert: hard rocken! Deze zaterdag in Dalfsen (stoneworp of wat van Zwolle) met John Coffey, Drive Like Maria, Paceshifters, The Deaf, DeWolff, Bombay, It It Anita, Adam & The Relevants en Popronde-revelatie in de dop Magnetic Spacemen. Line-upje hoor.

Op het gebied van steenwerpen en afstand is er nog beter nieuws, ook voor uw autoloze verslaggever: NS-station Dalfsen is nabij! De weersvoorspellingen zeggen ook ja tegen Stoner-mdma en zo staan bij ons alle seinen op groen voor een gang naar het festival in het schone Dalfsen. Het is de zesde editie en wat blijkt? Het festival is eigenlijk vernoemd naar… een steen. Stone Rock is namelijk gesitueerd aan de voet van de Zwevende Kei (foto bovenaan). Keileuk, maar gelukkig is er ook genoeg muzikale stoner op het menu.

Vorig jaar trok het festival met onder meer De Staat, de Rooie Neger, The Indien, Navarone, General Midnight, de Raggende Manne en Mandrake’s Monster al 1.500 bezoekers en dat moet dit jaar natuurlijk nog beter kunnen. Zeker als we het programma erbij pakken. En geen zorgen: Stone Rock is geen elitair muziekevenement: Het festival biedt ruimte aan alternatief vertier als Singlefeestje, de twijfelachtige match Rocker of Rukker (benieuwd naar de toetsingsmethode), Grunten voor Munten in de Rockshack (zekerheidje op ons blokkenschema), Hardrock Karaoke, BMX Halfpipe Sessions en de Rizla+ Never Settle Area, wat vermoedelijk op een doorrookte chillout slaat?

Music maestro please!
– John Coffey
Afscheidstour van de mannen die toch wat minder van staal bleken dan we dachten en daarom deze weken dubbel zo hard vlammen. Invaldrummer erachter, gas erop en gaan. ‘De Staat een cirkelpit? Nu dan heb je die van ons nog niet gezien gast.’

– Drive Like Maria
Stoner/rockers zijn helemaal terug met een nieuwe bezetting, een drietrapsraket (lees meer) die naar twee EP’s en de derde plaat leidt en een wat meer bluesy geluid. Lekker dan.

– DeWolff
Die nieuwe, meer soulvolle psychplaat van DeWolff al eens opgelegd? You should! Verwen je zelf met een portie relaxede groovende, soulvolle psychedelische Southern rock (review hier). Een knappe vernieuwing vanaf het bluesrockidioom en een plaat waar menig band jaloers op mag zijn. ‘There’s more where that came from’, zo bewezen ze met de Dog Food EP. Dig in & boogie.

– Paceshifters
Bijna-thuiswedstrijd voor het powertrio, dat stiekem al zeven jaar bezig is. De band uit Wijhe heeft daarin al drie platen uitgebracht en is live uitgegroeid tot een rockmonster. Dat ze ook met gevoel en ingehouden passie kunnen spelen, bewezen ze eind vorig jaar tijdens Hack Of A Party in Hedon.

– The Deaf
‘Haags beatorkest rond frontman Spike van Zoest’ zijn we dan geneigd te schrijven. Maar The Deaf heeft inmiddels een all-star line-up, met ook bassist Miss Fuzz (Janneke Nijhuijs), Kit Carrera achter de drumkit en Midnight Mau (Maurizio Pinna) op orgel. Bliezen onlangs Montreux Jazz op, deden dat op de Sleaze Express al eerder en gaan ‘de steen’ omver proberen te spelen.

– Magnetic Spacemen
Knetterharde en vooral -wilde garagerock uit Tuk en een van onze glasharde Popronde-troeven. Magnetic Spacemen dus. Jong, gretig en vooral nog heerlijk ongepolijst. Hier doen ze het eerst nog rustig aan:

– It It Anita
Niet voor niks getipt voor Eurosonic deze doldwaze Belgen. Niet voor niks omdat de Luikse post-punk-noisers vervolgens Huis de Beurs sloopten en met het drumstel in het publiek belandden. Raketkanon heeft er concurrentie bij, zeg maar. Er zijn al twee EP’s, de laatste opgenomen met John Agnello waarmee ze ook een plaat gaan vastleggen.

– Bombay
Indie band zeg je? Nu dat Bombay rockt best flink en gloedvol anders hoor. De Amsterdamse formatie is, inclusief nieuwe drumster, in vorm en heeft gewoon even een van de beste Nederlanse albums van het jaar gemaakt he. Echt waar. Geef ‘m een spin, nu:

– Adam & The Relevants
Adam Quann en zijn Relevants zijn ook al helemaal terug. De Amsterdams-Utrechtse gitaarpoppers hebben het langverwachte debuutalbum op 11 maart uitgebracht bij Amsterdam Recording Company en dikjes gepresenteerd in EKKO. Die staat natuurlijk weer vol met de aanstekelijke gitaarpop waar we Adam en de zijnen van kennen.

Meer informatie:
Stone Rock Festival editie 6 vindt plaats op zaterdag 9 juli in Dalfsen. Reguliere tickets zijn verkrijgbaar via de website voor 17,50. Je kunt ook kamperen en die tickets ook meteen via die link aanschaffen. Timetable vind je hier.

Terugblikje op SR deel 5:Deel dit artikel