Het zal lastig zijn om deze Speedfest los te zien van het wegvallen van de headliner, maar laten we niet vergeten dat de jubileumeditie zaterdag nog steeds 26 acts op drie podia in het Klokgebouw in Eindhoven heeft staan. Dat betekent van 13.30 tot na 3.00 uur dikke potten rock ’n roll, speedrock, metal, desertrock en meer. Niet misselijk inderdaad. En dan is er ook nog een ‘food court feast’ ondersteund door de Rooie Neger en Whiskeydick en zijn er specia; treats als Speedrock Premium Heavy Lager en gitaarpedaal de “Octave Fuzz Wah Flying Machina” te halen. Wel even om 0.10 uur je bakkes houden! En dan hard rocken met de Eindhovense gastheren.
Redacteuren Tim van der Steen en Steven Gröniger doken in het programma voor een set harde tips.
STEVEN GRÖNIGER
High On Fire, 20:15 Demolition Stage
Met stip de tip op één is onmiskenbaar High On Fire. Maakte wat mij betreft al dé plaat van 2015 (we blijven het roepen), waarbij frontman Matt Pike de eerder gebezigde esoterisch spirituele teksten verruilde voor meer conspiracy gerelateerde preken. Volgens de overlevering werd er onlangs een waanzinnige show in de Amsterdamse Melkweg neergezet. Verwacht waarschijnlijke hoogtepunten in de vorm van The Black Plot, Luminiferous, Slave the Hive, Fertile Green en op zeker Snakes for the Divine!?
Mondo Generator, 17:00 Demolition Stage
Voor als je zin hebt in een potje van het vuige werk en dito smoel van Nick Oliveri en consorten en voor als je weet dat Oliveri met deze band weer de betere desertrock serveert. Palm Desert Scene generator, punk-metal party style people. De mannen trappen met dit optreden op Speedfest een Europese tour af, waarbij ze vanaf de volgende dag worden vergezeld door de Eindhovense stoners van Komatsu in Iduna te Drachten. Naast al dit geweld is het natuurlijk wel noodzaak dat je ergens, of eigenlijk telkens, tussendoor even een bezoekje pleegt bij De Rooie Neger. Vindt ie leuk.
Refused, 23:10 Wrecker Stage
De legendarische Zweedse punkhardcoreact is eindelijk na de hervorming terug op Nederlands grondgebied. De band is door de jaren heen nogal ongrijpbaar en wispelturig gebleken, maar wat onverminderd overeind blijft staan is het belangrijkste: de directe maatschappijkritische muziek die je bij je lurven pakt en door elkaar heen smijt. Als er ergens een dikke pit gebouwd gaat worden, dan toch zeker wel bij Refused.
Peter Pan Speedrock, 0:10 Demolition Stage
In eerste instantie had ik hier – vanzelfsprekend – Eagles Of Death Metal staan. Na de verschrikkingen in Parijs komen ze begrijpelijkerwijs niet naar Speedfest. Mijn enige tip die ik als vervanging aan kan bieden is keihard van deze tiende editie te genieten; drink bier, geniet van de bands en maak er een buitengewoon hard feest van met elkaar. Duik vol overgave die moshpit in in de wetenschap dat wanneer je ongetwijfeld een keer onderuit flikkert in al je enthousiasme, je er zeker van bent dat je toch wel weer overeind wordt geholpen, uit solidariteit. Dat het maar een mooi feestje mag worden. Peace Love Death Metal. Of in de woorden van Peter van Elderen: “Reken maar dat we veel lawaai gaan maken om te laten zien dat we niet – nooit! – toegeven aan angst en terreur.”
Voivod, 21:40 Trashers Stage
De Canadezen hebben sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw hun sporen ruimschoots verdiend in het heavy metal-circuit. De laatste jaren zijn ze steeds meer de progressievere kant opgedoken, maar de thrash en de speed zijn onverminderd aanwezig. No Worries.
TIM VAN DER STEEN
Holy shit! Ik ruik al benzine als ik naar de line-up kijk. Het wordt rennen om alles mee te krijgen, al zijn er zeker een paar topbands waar ik wat uitgebreider bij stil ga staan. Weinig verrassends in mijn lijstje, aangezien er te veel toffe namen zijn, die ik niet eerder live heb kunnen zien.
High On Fire, 20:15 Demolition Stage
Absolute favoriet uit de lijst is High on Fire! Ik zag ze voor het eerst in Tivoli de Helling, direct fan, wat een stoomwals. Geen oordoppen bij me, dus toen de oordopjes van mijn discman (je leest het goed) ingedaan om de schade een beetje te beperken. Onderweg naar De Helling luisterde ik Death Is This Communion, voor €2,- uit een uitverkoopbak gevist vanwege de hoes. Hoe hij daar terechtkwam weet ik niet, want die plaat is steengoed. Net als alles wat daarna is uitgebracht, en daarvoor eigenlijk ook. Het moet gek lopen als Luminiferous mijn jaarlijstje niet haalt.
Pro-Pain, 16.20 Wrecker Stage
Bij duursport is een goede warming-up essentieel. Aangezien we nog een dagje door mogen beginnen we daarom op tijd met Pro-Pain. Onvervalste NYC hardcore metal. Rechttoe rechtaan knallen.
Mondo Generator, 17:00 Demolition Stage
Dan kan ik meteen blijven staan, heb ik alvast een goed plekje te pakken voor Mondo Generator. Nick Oliveri kennen we natuurlijk vooral van Kyuss en Qotsa. Dat er uit zo’n droge plek als die Palm Desert scene zo veel tofs heeft kunnen ontstaan, ik ben blij dat er toen nog geen internet was.
Napalm Death, 19:20 Wrecker Stage
Mooi om te zien hoe breed de programmering is. Dan kunnen we meteen wat uitersten opzoeken. Genoeg ruimte daarvoor ook, met de bazen van Obituary en Carcass in het huis. Toch pik ik er voor dit lijstje Napalm Death uit. Mijn eerste contact met grindcore, ben heel benieuwd hoe de debiele tempo’s en vocale marteling live uit de verf komen.
Peter Pan Speedrock, 0:10 Demolition Stage
Voor wie oplet, ja ik speel een beetje vals, maar wat wil je. De jongens van Peter Pan Speedrock hebben fantastisch uitgepakt. Het is hun feestje, dus wel een beetje onbeschoft als je niet even gaat kijken als zij spelen toch? Goedzo, dan zie ik je daarna bij Refused.
Refused docu ter voorbereiding en historisch besef:
Let op: de timetable is aangepast en hier te vinden.
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.