Soms komen dingen prachtig samen; zoals de release van deze spookachtige video van Hilary Woods, die medio april op Roadburn staat en een korte speurtocht naar een Video van de Week. De Ierse brengt over een maand haar tweede plaat Birthmarks uit op het Amerikaanse kwaliteitslabel Sacred Bones Records en daar kijken we zeer naar uit. Woods speelde jarenlang bas in alternatieve rockband JJ72 en kwam in 2014 met haar eerste solo-EP. Ze specialiseert in beklemmende sferen, donkere folk met minimale begeleiding op vooral piano in een zeer filmisch, dromerig geheel met een verrukkelijk hoog Twin Peaks gehalte.

Hilary Woods wist dat treffend te vangen op haar langspeeldebuut Colt, wat een van dé platen van 2018 was. Doe jezelf een stemmig plezier en zet die nog eens op, treffende soundtrack bij je gloomy zondag. Die hoofdrol voor toetsenwerk geldt ook voor haar nieuwe materiaal, waarop de soundscapes en orkestratie nog wat meer spooky aangezet zijn. In 2020 verschenen al twee nieuwe singles: Tongues Of Wild Boar en Orange Tree, dat we nu tot Video van de Week dopen. De Ierse sirene bouwt hiermee op naar de release van haar tweede volledige album Birthmarks, dat 13 maart bij Sacred Bones verschijnt.

Tekst gaat verder onder de video:

We kijken zeer, zeer uit naar haar show op Roadburn, zeker na haar performance op Eurosonic 2019, waar ze der AA-Kerk solo volledig inpakte. ‘Een opvallende boeking voor Roadburn’ horen we met enige regelmaat als het Woods betreft, of bijvoorbeeld Angel Olsen, die zeker op basis van haar laatste plaat ook een voornaam hoogtepunt belooft te worden. Zo opmerkelijk is de boeking echter niet. Roadburn heeft een lange geschiedenis waar het folk betreft, David Tibet (Current 93) was in 2008 al curator op het festival en bijvoorbeeld Chelsea Wolfe is een graag geziene gast door de jaren heen.

Ook vastgelegd voor de Roadburn 2020 editie is Of Blood And Mercury (waarop Michelle van ex-Bathsheba redelijk dark triphop gaat). De afgelopen jaren leverden vrouwelijke (dark) folk-artiesten diverse hoogtepunten af. Zo was de eerste, uiterst fragiele show van Emma Ruth Rundle (ditmaal curator) erg memorabel, betoverde Marissa Nadler het Patronaat en laten we A.A. Williams niet vergeten. Vorig jaar ging bovendien de Zweedse songwriter en pianiste Anna von Hausswolff, geruggensteund door een pak elektronica, voor 3000 man door merg, been en meerdere genregrenzen en bezegelde met die totaal verbluffende set min of meer haar doorbraak van de neo-klassieke naar de heavy scene. Roadburn, en haar publiek, zijn er kortom meer dan klaar voor.

Hilary Woods speelt zondag 19 april op Roadburn Festival. Haar album Birthmarks verschijnt 13 maart bij Sacred Bones Records.Deel dit artikel