Utrechtse black metal is toch ‘een dingetje’ gebleken de laatste jaren, zelfs binnen de toch rijkelijk bedeelde ‘New wave of Dutch black metal’ speelt de Domstad een voorname rol. Wesenwille is daarbinnen niet hagelnieuw, want de groep debuteerde al in 2018, maar wel nog relatief onbekend. Niettemin baarde het duo al het nodige opzien met de eerste ‘single’ The Descent en een deal op het Franse black metal-fijnproeverslabel Les Acteurs de l’Ombre Productions. Toen Roadburn donderdag 55 nieuwe namen voor de Redux-editie aankondigde zat Wesenwille er ook weer tussen. Het duo is gestrikt om een exclusieve set op het Tilburgse festival te leveren.

Door Guido Segers

Wesenwille is zo’n band die er bij mij een beetje tussendoor is geglipt in 2018 met deel één van dit black metal-relaas. En dat is jammer, want ik ben eigenlijk meteen in mijn nopjes na de eerste minuten van II: A Material God. Gruwelijke vocalen van het standje Attila Csihar, kletterende snaren, die als ijzige regen genadeloze riffs op je neer doen dalen en een loodzwaar fundament op de bas en drums. What’s not to like? Ik las ergens de term ‘deftig’ om te omschrijven hoe Wesenwille klinkt en dat past wel. De muziek is erg netjes geproduceerd, geen geluidsbrij, maar duidelijke elementen die elk hun eigen plek nemen.

De twee leden D. Schermann en R. Schmidt ken je ook van bands als Grafjammer, Weltschmerz, Wrang, Tetelestai en Verval. De naam Wesenwille betekent iets als ‘essentiële wil’, wat een term is van socioloog Ferdinand Tönnies voor een soort gedeelde wil die een groep/community verbindt. Je kan het maar weten, mocht het ooit langskomen in een gesprek dat Triviant-level kennis vereist. Solide, statige black metal dus, waardoor het noemen van een Deathspell Omega (zonder de eindeloze literatuurreferenties) goed past. Misschien is dat wel waarom het label Les Acteurs de L’Hombre ze opgepikt heeft.

Alles voelt gecontroleerd aan Wesenwille, zelfs de agressieve uithalen op een Burial Ad Sanctos voelen tactisch geplaatst. Eveneens de turbulentie die je voelt op de titeltrack, maar Wesenwille kan evengoed het atmosferische spel spelen. Dat hoor je op een track als Ruin, die slepend en grauw klinkt. Het ene moment mijmerend, het volgende met gecontroleerd vuur, dat is toch wel wat Wesenwille biedt met hun moderne geluid. The Introversion of Sacrifice is dan eigenlijk een perfecte climax van deze plaat die fans van hedendaagse black metal gewoonweg niet mogen missen.

II: A Material God van Wesenwille is 12 maart uitgekomen op het Franse label Les Acteurs de L’Ombre Productions en onder meer te beluisteren en bestellen via Bandcamp (juist op deze BC Friday een straf plan!). Wesenwille speelt op Roadburn Redux (16-18 april) en zal in Tilburg voor het eerst het materiaal van deze tweede langspeler live spelen.



Deel dit artikel