O. (Iskandr, Turia) en M. (Fluisteraars, Nusquama) werken veelvuldig samen aan muzikale projecten. Maar Solar Temple is uniek in hun portfolio; black metal met een psychedelisch, exploratief karakter. Het project was nog nooit live te horen. Tot nu toe… want op Roadburn Redux gaat een speciaal stuk ten gehore gebracht worden, getiteld ‘The Great Star Above Provides’. Een commissieopdracht, zoals we ze kennen van Roadburn. Tijd dus om daar wat meer over te weten te komen, bedacht Guido Segers. Onder zijn interview vind je een eerste preview.

Door Guido Segers

Jullie werken al langer samen aan het maken van muziek, maar Solar Temple is het project van jullie samen. Hoe is dit project ontstaan en waar putten jullie uit?
Het idee voor de band kwam voort uit een opnamesessie waarin we alle mogelijke regels finaal aan onze laars lapten. We lieten ons leiden door instinct en spontaniteit en de resulterende demo had een bevreemdend en uniek geluid. Deze viel buiten elke verwachting vrij goed in de underground en al snel hadden we inspiratie voor een volledig album. Onze interesse in oude, experimentele en psychedelische muziek resulteerde in een vreemde impressie van geluiden die we nu steeds verder trachten uit te diepen.

Hoe is jullie werkwijze in het co-creëren van muziek normaal? Is dat een samenspel of hebben jullie een duidelijke rolverdeling?

In tegenstelling tot onze andere muzikale samenwerkingen, zoals Iskandr, waarin één van ons duidelijk de vaandeldrager is van een creatieve visie, komt Solar Temple compleet zonder enige vooraf bedachte rolverdeling tot stand. We ontfermen ons beide over alle aspecten van het totaal: van compositie tot performance tot productie. Dit werkt voornamelijk omdat we beide onze persoonlijke grenzen op willen zoeken in alle aspecten van de muziek.

De stijl, het gevoel en geluid van Solar Temple zijn uitzonderlijk. In het artwork komt veel klassiek beeld terug, marmer, de term Dionysisch wordt gebruikt bij het debuut Rays of Brilliance. Zit er iets transcendentaals in de thematiek? Kortom wat is voor jullie de betekenis achter de verwijzingen naar de zon en zonnelicht?
Het is lastig een aanvulling te geven op de omschrijving zoals je hem hier al neerzet. De verwijzingen in de artwork en teksten zijn niet erg letterlijk, maar vertalen het gevoel waar we de luisteraar aan proberen voor te stellen: idealiter opent het deuren naar een ervaring die buiten het alledaagse is.

Hoe verhoudt Solar Temple zich tot jullie andere projecten? Het voelt alsof er connecties zijn, maar er juist ook een soort juxtapositie bestaat.
Zoals hierboven ook al vermeld, is de werkwijze van Solar Temple tot nu toe totaal anders. Tot recent was het een puur studiogericht project, waar vooral het creatieve proces van veel groter belang was dan elke notie van een einddoel, belangrijker dan elk beeld van hoe het zou moeten zijn. Een omarming van spontane creatie. Dat is bij veel van onze andere projecten beduidend minder: daar zijn compositie en doelgericht werken naar een duidelijke creatieve visie juist doorslaggevend. Beide impulsen kunnen bevredigend en productief werken. Het onderhouden van aparte projecten om beide wegen te bewandelen blijkt voor ons een goede methode.

Solar Temple is tot dusver een studioproject. Wat zorgt ervoor dat jullie nu toch kiezen om een live performance te doen en dan ook nog eens in de vorm van een online variant?
Allereerst omdat Walter ons vroeg samen een ‘commisioned piece’ te maken, en dat zagen we sowieso al zitten. Dat dit onder de noemer Solar Temple zou zijn, stond nog allerminst vast. Onder andere de restricties omtrent samenkomen zorgden ervoor dat we al snel experimenteerden met manieren om met z’n tweeën muziek te schrijven en te repeteren. Pas later kwam het besef dat deze methode als duo weleens goed zou kunnen werken, ook voor het eindproduct, en we besloten om ons volledig op een duo-performance te richten. Dat sloot enorm goed aan bij waar we al mee bezig waren in Solar Temple. Toen we duidelijk hadden dit muziekstuk onder de naam van dit overkoepelend project te gaan uitvoeren, maakte dit ontzettend veel creatieve energie in ons los.

Jullie hebben eerder gewerkt aan een ‘commissioned piece’ voor Roadburn. Wat maakt het juist zo aantrekkelijk voor jullie om iets te maken wat, in zekere zin, eenmalig is? En zien jullie er een nadeel in dat een online performance juist wel ‘vastgelegd’ (kan) worden?
Het is inderdaad een uitdaging om zo veel energie te steken in iets wat enigszins vluchtig van aard is. Het is denk ik voor ons beiden gewoon een enorme creatieve uitdaging: het is een soort externe motivatie die je niet vaak tegenkomt als relatief obscure underground artiest. Normaliter maak je iets, en daar steek je enorm veel energie in, en dan hoop je dat er ook vraag naar blijkt te zijn. Hierbij is het andersom: de vraag is er al, vanuit Roadburn die zegt: “wij geloven in jullie, ga iets maken!” en dan ga je daar invulling aan geven. Gecombineerd met een concrete deadline en de nadruk op live performance, is dat gewoonweg totaal anders dan hoe je normaal opereert. En dat werkt uitdagend en verfrissend.

Volgens de aankondiging van Roadburn is de creatie van het stuk The Great Star Above Provides een deconstructie geweest. Kunnen jullie meer vertellen over dat proces, wat de grootste uitdagingen waren/zijn, en wat de noodzaak daarvan was?
Hier kunnen we kort over zijn: in de studio kun je alles doen, een liveshow met twee muzikanten is veel beperkter. Dat noopt tot deconstructie van wat we met Solar Temple willen. De rest zal de Roadburn Redux kijker vanzelf zien!

Kunnen luisteraars van The Great Star Above Provides een continuering van het al ‘bekende’ Solar Temple geluid verwachten, of juist een geheel nieuwe invalshoek?
Het wordt echt totaal anders. Niet compleet onherkenbaar voor wie bekend is met onze verdere output (ook in onze andere bands), maar wel echt helemaal nieuw.

Wordt dit ook een voorbode van een nieuwe release?
We zullen zien.

Wat willen jullie zelf graag zien op Roadburn?
We zijn vooral enorm benieuwd naar alles omtrent Neptunian Maximalism en natuurlijk wat onze vrienden in Dead Neanderthals allemaal voor ons in petto hebben!

Solar Temple zal The Great Star Above Provides op zaterdag 17 april opvoeren in 013, Tilburg. De livestream is te volgen via Roadburn Redux. De tijd van aanvang is nog niet bekend. Hieronder zie je een teaser van de commissieopdracht:Deel dit artikel