Project NefastEnter Project Nefast, een Utrechtse band uit de vruchtbare, zwartgallige blackened scene rond Laster en Terzij de Horde. De groep opereert in het Nederlands met minimalistische, noise, drone en repetitie en het eerste nummer Ziektebeeld geeft eerst de diagnose prijs, ontbrandt dan na 3 minuten om na ruim zeven in een schreeuw te eindigen en naar veel meer te smaken. Dat komt er ook: Project Nefast brengt het debuutalbum SEX MONEY POWER op 14 oktober uit via het Groningse cassettelabel Tartarus Records (bekend van brute bandjes van onder meer Inter Arma, Amenra, Wolvon, Gnaw Their Tongues & Bismuth). De datum is niet toevallig gekozen: 14 oktober is Cassette Store Day.

SEX MONEY POWER bestaat volgens de groep uit vier van dergelijke minimalistische tracks “met één simpele boodschap: het bestaan betekent niets, dus til er niet te zwaar aan.” Kijk, daar kunnen we wat mee. Het wordt ook een vrolijk album, voortkomend uit dezelfde, gezamenlijke filosofie van het betekenisloze bestaan: “Als mens zijn we intelligent genoeg om dit te beredeneren maar machteloos in het overstijgen ervan. We blijven en voelen ons menselijk. Geef er aan toe. Geniet van de illusie, van wat je voelt en meemaakt. Maak je niet druk om een groter geheel dat er niet is. Dat drukken we uit in muziek die je in het moment ervaart: noise, drone, en herhaling.”

En in een releaseshow. Project Nefast heeft daarvoor op vrijdag 3 november een avond samengesteld in dB’s te Utrecht, waar ook Willie Darktrousers & De Splinters (tevens Tartarus Records) en Holbeck zullen optreden. Verder komen er sprekers en dichters en leidt het Nefast trio een gezamenlijke drone-performance, met de supportmuzikanten en enkele gasten. Meer informatie via het Facebook-event.

smpDeel dit artikel