Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Utrecht is doorweekt van de regen. De temperatuur is kil en de sfeer is guur en onprettig.

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Foto Tim van Veen

Gelukkig staat er een bezoek aan Avatar Country op de planning. De Ronda is namelijk omgebouwd tot het rijkdom van The King, het hoofdpersonage van de nieuwe Avatar-plaat (lees de recensie hier). Voor aanvang kan de bezoeker draaien aan een rad van fortuin en een blik werpen op het museum van de illustere koning. Eenmaal binnen word je begroet door de grillige tonen van circusmuziek. De verplaatsing van het optreden in de Grote Zaal naar de Ronda, wegens het formaat van stageproductie, schept hoge verwachtingen. En niets blijkt minder waar, want deze dinsdagavond heeft Avatar met behulp van Hellzapoppin en Old Kerry McKee een hoop in petto.

Tekst: Merijn Siben, foto’s: Tim van Veen

OLD KERRY MCKEE
Eerst maar eens opwarmen met de Zweed die Old Kerry McKee heet. Een opvallende opening, als eenmansband met enkel een paar drums, een gitaar en af en toe een vleugje mondharmonica. Afkomstig van het idyllische eiland Hisingen, maakt deze knakker een soortement countryrock/americana-brouwsel. Gekenmerkt door southern rock aandoend gitaargepingel en slepende drums. Vocaal klinkt hij als een redneck met een Zweeds accent, snakkend naar water of whiskey na een dag vertoeven in de woestenij. Voor de liefhebber is de muziek vast goed te verteren, maar als opening voor een metalband, valt er vooral een bescheiden applaus te behalen. Muzikaal is het zeker niet slecht, maar door een gebrek aan showelement en een wat introverte houding is het na een klein half uurtje voorbij zonder al te veel gedoe.

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Hellzapoppin, foto Tim van Veen

HELLZAPOPPIN
Het is vanaf Hellzapoppin dat de show op standje krankjorum gaat. Voor de verandering geen middelmatig metalbandje als support, maar een vlammende freakshow bestaande uit vuurspuwers, degenslikkers en stuntmannen. Gepresenteerd door schijnbaar prominente figuren uit het freakshowwereldje, waaronder ‘half-man’ Short E. Dangerously en stuntman Ryan Stock, is dit tenenkrommende doch fascinerende tafereel er een om niet gauw te vergeten. Van gedonder met vleeshaken, lopen op glas tot gestuntel met vuur: het is een sideshow voor mensen zonder een zwakke maag. Verwondering en walging gaan hand in hand, terwijl er schep na schep bovenop wordt gedaan. De grens van onbehagen wordt telkens opgezocht en verzet. Maar klagen doet het publiek niet, want Hellzapoppin is een keer wat anders dan de gebruikelijke metalhysterie.

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

AVATAR
Na het aanhoren van propagandeuze radioprogramma’s over The King dendert het metalen theater van Avatar het podium op. Sinds jaar en dag verwijderd van hun oorspronkelijke melodeath-roots, maar in de plaats is een pakkende vorm van groovy heavy metal gekomen met avant-gardistische uitstapjes. De Europese tour staat in het teken van het nieuwe album Avatar Country, en de primeur is voor Utrecht. Gekeken naar de aankleding was het een ambitieus project. Bewonderenswaardig genoeg heeft Avatar hun toenemende populariteit gebruikt om te investeren in een uitgebreide stageshow. Inslusief een bijzondere aankleding en theatrale presentatie. Tijdens de epische opener Legend of the King zijn de gitaren wat gruizig, maar dit wordt bij het spelen van Let It Burn en Paint Me Red aardig rechtgetrokken.

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Roemrucht is de tomeloze energie en het muzikale vakmanschap waarmee deze groep circusfreaks te werk gaat in het livecircuit. De drums van John Alfredsson zijn complex en strak, de gitaarsolo’s van Jonas ‘The King’ Jarlsby en Tim Öhrström vliegen je om de oren en de veelzijdige zanger Johannes Eckerström kan moeiteloos wedijveren met de grootheden in het metalgenre. Likkebaardend en maniakaal springt en huppelt Eckerström over het podium en gaat helemaal op in zijn rol. Halverwege het concert lijkt het publiek even in te kakken maar gaandeweg wordt er regelmatig meegezongen of gemosht op zowel oud als nieuw werk, van Smells Like A Freakshow tot A Statue For the King. Eindigend met de bluesy meezinger The King Welcomes You en het spijkerharde Hail the Apocalypse kunnen de band en de aanwezige fans terugkijken op een door showmanschap en muzikaal vernuft gekenmerkt optreden.

Het moge duidelijk zijn: Avatar wint zieltjes, stukje bij beetje. Of ze eenzelfde populariteit zullen behalen als hun collega’s van Ghost is nog even de vraag, desondanks is dit een uitstekende stap in die richting dankzij een te gekke livepresentatie. Niet alleen lijken, klinken en ruiken ze als een freakshow: zij zijn een freakshow, op en top.

Welkom in Avatar Country.

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Avatar in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Avatar is de komende tijd op veel festivals te zien, waaronder Paaspop, Rock Am Ring, Fortarock, Download Paris en Graspop Metal Meeting. Meer werk van Tim van Veen op zijn websiteDeel dit artikel