Arottenbit op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Secret shows zijn het nieuwe ding op Roadburn. Het leuke is dat je na dag 1 weet dat dit je te wachten staat. Er wordt dan ook wild gespeculeerd in de wandelgangen en online over het rare gat in de planning tussen 22.00 en 0.30 uur. Daar past toch een bandje in? En nu we weten dat het Ladybird Skatepark een secret locatie is (een skatepark als hidden area voelt best Tony Hawk) en Little Devil ook meedoet is het wachten op de aankondigingen.

Wil je de artikelen van Never Mind The Hype over deze 2022 editie van Roadburn Festival doorlezen klik dan HIER.

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Roy Wolters 


Messa op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Helaas moesten we verstek laten gaan voor de shows van Lamp of Murmuur en The Devil’s Trade (folk set) in Little Devil. So much to see, so little time, je kent het. Maar de eerste aankondiging hadden we vroeg in de middag al te pakken; Vile Creature om 21.50 uur in het Skatepark, maar al snel dient zich meer aan en we starten met de Italianen van Messa.

De intimiteit van het skatepark doet ze goed, lekker je publiek bijna op schoot. De lijzige doompassages moeten een beetje moeite doen om zichzelf in de hand te houden, het gegalm maakt het bij vlagen een geluidsbrij. Ook speelt de band meerdere snellere tracks, zonder alle toeters en bellen natuurlijk. Wel met een korte song met de frontman van Assumption, en dat doet ’t goed. Het is een rauwere set en des te overtuigender is Messa vandaag.

Arottenbit op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Ook uit Italië en duidelijk met connecties met de doomhelden komt Arottenbit. Er zijn niet altijd woorden om adequaat te omschrijven wat een act doet. De gemaskerde dude die het podium betreedt pakt een klassieke gameboy op en er start muziek die zich het beste laat omschrijven als gameboycore of nintendosludge. De zaal ontploft, ondanks de kleinere aantallen bezoekers bij aanvang. Want ja, er mag, kan en zal gedanst worden op deze vreemde, slopende beats. En ja, het klinkt ook lekker simpel, recht door zee, maar ook hard. Ondertussen heb je letterlijk het gevoel naar Donkey Kong chiptune met distortion te luisteren en it’s all good. Controversiële mening, maar Arottenbit heeft duidelijk één van de leukste en meest opzwepende sets van vrijdag.

Vile Creature op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Dat Vile Creature ging spelen wisten we natuurlijk al, de band kondigde het aan tijdens de The Queer Side of Heaviness en maakte er ook een aansluitend feestje van. Er wordt dan ook even gegild voor de band hun gemene doomspektakel loslaat. De toevoeging van live drummer Adam laat zich ook meteen gelden, want die geeft zangeres Vic de ruimte om los te gaan op vocalen en synths. Daardoor komen de wilde halen en expressie van de zang nog harder binnen. De band heeft er ook echt zin in en dat merk je. De songs worden vol venijn en vuur opgevoerd en het publiek geeft terug wat het krijgt. KW vraagt het publiek ook aardig om rekening met elkaar te houden en de gemoedelijke sfeer die daarna houdt ook aan. Zo hoort het natuurlijk ook.

Zo secret als de Thou/Mizmor collab op het mainstage, dat doen niet veel Roadburners na. Niet alleen dus deze show, maar ook een album op Gilead Media werd deze avond even gedropt. Gewoon, omdat het kan. Mizmor en Thou zijn natuurlijk bands die gemaakt zijn voor elkaar. Er is genoeg overeenkomst om vrij naadloos een nieuwe unit samen te stellen met de twee. Het resulteert in een dynamisch en organisch klinkende death doom combi. Op het podium ook geen theatrale vertoningen, maar gewoon spelen. Het lijkt bij vlagen onwennig, en soms is men zoekende, maar muzikaal is er weinig op aan te merken. Myopia wordt een volledige samensmelting dus, van twee bands die heavy as fuck zijn. Het levert een set op die vol met gelaagdheid, dynamiek en beleving zit. Een plezier om te mogen aanschouwen.

En daarmee sluiten we ook vrijdag weer af…

Thou & Mizmor op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Thou & Mizmor op Roadburn 2022, foto Roy WoltersDeel dit artikel