Prophecy Fest, Balve Höhler

Een ‘metal’ festival in een grot; dat is ongetwijfeld de natte droom van menig organisator. Prophecy Productions doet het gewoon en stiekem al een aantal jaartjes. Al enkele jaren organiseert het label in het Duitse Balve hun eigen showcase, genaamd Prophecy Fest. En wij hebben er zin in. 

Tekst: Guido Segers

De Balver Höhle afgebeeld op een ansichtkaart uit 1899

De Balver Höhle is een natuurlijke grot, gevormd in de steentijd. Volgens de oud-Germaanse sagen had de legendarische smid Wieland (of Wayland) zijn smidse in de grot. Sinds de Thidrekssagea, wordt de grot echter gebruikt voor culturele evenementen en is daarin de grootste van Europa in zijn soort. Van de lokale schut tot Ierse dansfeesten, maar dus ook het festival op 13 en 14 september in een absoluut betoverende locatie. 

Het is geen traditioneel festival en er zijn ook geen dubbele headliners, maar stuk voor stuk juweeltjes waar het label werk van uitgebracht heeft. Zo speelt het Noorse Strid één van hun zeldzame shows. De band bestaat al sinds 1993, maar was voor het grootste deel van hun bestaan meer een legende dan een feit. Nu dus op deze locatie. Van eigen bodem speelt het gemaskerde gezelschap van Laster. Trollenkoning Mortiis maakt eveneens zijn opwachting, naast acts als Empyrium, Fen, Alcest en nog veel meer moois.


Dit zijn de favorieten van onze verslaggevers tijdens Prophecy Fest:

Guido Segers – redacteur
1. Strid
Strid was onderwerp in het boek Black Metal: The Cult Never Dies Volume 1 van Dayal Patterson. Het verhaal was tragisch en mistroostig, maar de omschrijving maakte hongerig naar de muziek. Nu live zien dus.
2. Mortiis
De Trollenkoning van de Dungeon Synth gaat naar het schijnt een Era 1 set neerzetten op Prophecy Fest en als fan van het genre wil je dat natuurlijk niet missen. 
3. A Forest of Stars
Weinig bands hebben een sound die zo opvallend is, zo eigen, maar toch zo in het vaarwater van de black metal qua drama en meeslependheid. 

Justina Lukosiute – fotograaf
1. Alcest
Alcest maakt hele mooie muziek en deze setting lijkt er perfect voor.
2. Vemod
Het geluid van Vemod valt niet echt te vangen. ‘Dark ethereal metal’ noemen ze het en dat past wel. 
3. Katla
Ik heb de vulkaan Katla op IJsland gezien. De band klinkt even indrukwekkend. Melodisch, emotioneel, maar ook vol van ruwe kracht. 


Informatie
Prophecy Fest vindt plaats in Balve (Duitsland) op 13 en 14 september 2019. Klik hier voor meer informatie over het festival. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.Deel dit artikel