SØWT op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 14. In het vorige deel namen we de grungy poppunker van Mayleaf onder de loep, vandaag is het hoog tijd om kennis te maken met Eindhoven noiserockers SØWT! 

Deze Eindhovense formatie zat vorig jaar ook in de Popronde selectie, tot onze vreugd. Want sinds de EP Junkies Boneyard houden we de messcherpe, duistere noiserock van dit viertal nauwlettend in de gaten. Indrukwekkende streamshows bij Isolation Sessions en het Popronde Eindfeest bevestigden die hoge verwachtingen alleen maar. Jawel, SØWT is gewoon ontzettend vet, dankzij een stuwende mix van duistere grooves, diepe bas en dreigende zang.. Het project is ontstaan op school vanuit Jesse (gitaar en zang) en Danielle (bas en zang). Aldus Danielle: ”We merkten al snel dat we op veel gebieden heel goed klikte, en hebben sindsdien in veel verschillende bands gezeten samen.” Van al die bands was SØWT de eerste, ontstaan in 2016, vanuit de wens om hardere muziek te horen. ”Onze drummer, Wouter ‘Bertho’ Mollen, kenden wij in eerste instantie als geluidsman, en de persoon die onze eerste ep heeft opgenomen. Omdat we wisten dat hij precies snapte hoe wij muziek maakten was hij de eerste persoon die in ons opkwam toen we een nieuwe drummer nodig hadden.” Tevens uit de Eindhovense live scene heeft SØWT gitarist Koen gestrikt, die al jaren bezig is in de Eindhovense underground. ”Toen we plots iemand nodig hadden om in te springen vlak voor het opnemen van ons komende album (spannend!) was hij degene die we moesten hebben.”

Herrie maken in het gesticht
Hoewel corona voor een grote concertdroogte zorgde, heeft de band er gelukkig voor de pandemie al wat hoogtepunten op zitten. Maar waar SØWT een wel erg goede band mee heeft is het Stroomhuis in Eindhoven. ”Iedere show in het Stroomhuis in Eindhoven is onze favoriete show. Als we er een moeten kiezen dan gaan we voor Tijdelijk Gesticht, in 2017. Die show was een beetje onze introductie in de scene, alles speelde daar, van punk tot triphop tot garage blues. Tijdens de show werd vuurwerk afgestoken, er werden lege pilhulzen in het rond geslingerd en er stond een grijpmachine met geld. Veruit de vetste show die wij ooit hebben mogen doen.” Dat klinkt dus al veelbelovend. Hoewel we niet kunnen wachten deze Eindhovenaren aan het werk te zien, kwam Popronde wel heel dicht bij het echte werk met een dik optreden van de band tijdens het gestreamde eindfeest, hier terug te zien:

Spelen, spelen, spelen…
Het doel is to-the-point bij SØWT: spelen, spelen en nog eens spelen. Zo ook bij Popronde volgende Danielle: ”Onderweg zijn, nieuwe plekken en mensen zien en onze honger naar live spelen proberen te stillen. Ook is Popronde de perfecte kans om onszelf te laten zien in onze nieuwe samenstelling en toe te werken naar een vette plaat release!” Wacht even, horen we daar nu iets over een nieuwe plaat? Jawel, die komt eraan, maar wanneer is nog even geheim: ”We zijn bezig met een nieuwe plaat, hij is onderweg! Naast de plaat zijn we met nog wat andere projectjes bezig, onder andere een 7 inch spilt met onze goede vrienden van splinternieuwe band Shwuaen.” Ogen open dus. Eerst maar eens Popronde, en natuurlijk alvast opwarmen met de dikke track HAHAHA in onze hard ’n heavy Popronde playlist hieronder.

SØWT maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track HAHAHA in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:



Deel dit artikel