Mt. Atlas

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 18. In het vorige deel namen we de technische death metalmeesters van Inferum onder de loep, vandaag schijnen we het licht op Limburgse stoner/grungerockers Mt. Atlas! 

En het doet ons deugd deze band weer terug te zien in de NMTH-selectie, daar ze een van de acts zijn die vorig jaar ook tot onze club behoorde, maar logischerwijs niet de kans kregen zich te laten zien. En dat is jammer, want Mt. Atlas was precorona al een geduchte livereputatie aan het opbouwen. Zo wonnen ze de Nu of Nooit competitie, wat Mt. Atlas een plek op Pinkpop 2019 opleverde. En dat voor een soort muziek die niet altijd even makkelijk weg luistert, want de stonerrock van Mt. Atlas is er een die een heerlijk donkere, noisy atmosfeer uitademt, met hakkende riffs, een donderende ritmesectie en de maniakale zanglijnen van frontman Sven Vek. Het begon allemaal nog heel anders, met een poppunkband genaamd Recession Youth: ”Die band veranderde met de komst van Sven en enkele bandwisselingen al snel in een zwart-wit herrie vehikel! Mt. Atlas dus.” Na anderhalf jaar was de rek er desondanks uit, waardoor een deel van de formatie stopte: ”Het roer ging rigoureus om, de harde kern bleef en een oud bandlid kwam terug. We beschouwen het nu als een gerenoveerde Mt. Atlas, die scherper en duidelijker dan ooit.” Hoe deze Parkstadse formatie het podium in vlam zet, is dan ook te zien in deze dikke liveopname op Pinkpop:

Spelen voor een kolkende massa
Ook voor Mt. Atlas is het wachten op het startschot, na anderhalf jaar geen concerten: ”Het mooiste moment gaat zijn om weer voor een kolkende massa te spelen. Wordt hopelijk snel vervolgd!” Desondanks had corona ook zijn voordelen, want er is nog meer een focus gelegd op het schrijven van muziek: ”De stilte van het afgelopen jaar heeft veel stof doen opwaaien voor ons. We hebben ontzettend veel nieuw materiaal en staan klaar om te gaan. Het is enkel wachten op groen licht.” Stay tuned dus! En mis ze niet op het podium, want ze zijn al bevestigd voor Popronde Nijmegen (11 september), Leiden (16 september) en Roermond (19 september).

Mt. Atlas maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Third World Problems and a Sink of Dirty Dishes in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel